Terug

Deel deze pagina:

Update maandag 2 juli - KNVB bereikt akkoord met BSBV, VAR kan van start aankomend seizoen

Door Redactie 13 reacties

VI meldt dat de invoering van de videoarbiter (VAR) in het Nederlandse betaalde voetbal mogelijk wordt uitgesteld. Dit naar aanleiding van het signaal vanuit de KNVB, dat er een tekort aan videoscheidsrechters ophanden is. De KNVB heeft aan de videorefs een pakket aan arbeidsvoorwaarden aangeboden maar deze is na herhaaldelijk overleg en tegemoetkomingen door de BSBV afgeschoten. Het belangrijkste breekpunt is volgens de KNVB het aanstellingsbeleid. De BSBV wil daarop meer invloed hebben. Zij willen voor alle betrokken videoscheidsrechters een minimumaantal aanstellingen, inclusief de daaraan gekoppelde voorwaarden. De KNVB wil daar niet in meegaan en beoogt op basis van kwaliteit de videorefs te kunnen benoemen per speelronde. De onderhandelingen zijn stopgezet. 

Het doel van de KNVB blijft om het aankomende seizoen de VAR in te voeren. Dit geldt voor de JC schaal, de Eredivisie, de play offs, en een deel va het KNVB toernooi. De zondagse lunchduels worden vervroegd van 12.30 naar 12.15 uur.

Update maandag 2 juli - Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar de partijen zijn eruit gekomen. De KNVB heeft een principeakkoord bereikt met de BSBV over de arbeidsvoorwaarden voor videoscheidsrechters. Daarmee kan het Video Assistent Referee project van start gaan met ingang van het nieuwe seizoen. De kern van het akkoord behelst dat er in eerste instantie meer gebruik wordt gemaakt van ervaren video scheidsrechters. Er zijn daarnaast procedurele afspraken gemaakt over de wijze van aanstelling. (bron KNVB)

Reacties:
kees21-06-2018 om 19:11

hoe kan je het bedenken?  geen arbeidsvoorwaarden voor de VAR en de VAR benoemen per wedstrijd...en daarmee de VAR's  onafhankelijkheid en deskundigheid om in die 4 gevallen het beeld op de monitor te beoordelen en te adviseren aan de scheidsrechter....NOG WEER EENS met  het subjectief kiezen/aanstellen van de VAR door de KNVB ondergeschikt te maken aan de speelronde en mogelijke wedstrijdbelangen...Daarmee geeft de KNVB blijk van een verregaande inmenging en sturing, zoals we ook zien bij het benoemen van bepaalde scheidsrechters per wedstrijd/dan wel bij door de KNVB "ongewenste arbitrale beslissingen", met als gevolg het tijdelijk degraderen van sommige arbiters naar de JL.  Ook op andere terreinen zoals het vasthouden aan de verdeling/het toekennen van veel TV gelden aan al kapitaalkrachtige clubs, de modernisering van de ED en (recent) coulante houding naar bepaalde clubs  (zoals bij het competitiespeelschema ) en de hand voor de ogen houden t.o.v. jarenlange malversaties bij FC Twente is er ook zo een...Renze de Vries is destijds veroordeeld en stukgemaakt en Munstermann..die loopt vrij rond in zijn slachtofferrol, ...ik bedoel maar: berutale mensen hebben de halve wereld.     

Dat FC Twente niet direct door de KNVB werd teruggewezen naar de JL, maar later (alsnog) sportief gedegradeerd is,  geeft mij nog  enig gevoel van gerechtigheid.  Dat Munstermanvriendjes zoals Johan Derksen die openlijk "wat er mis is gegaan"  onder het tapijt veegde met het excuus: "FC Twente is een grote club"...tja dan zie je de vriendjespolitiek weer eens.

KNVB....weg ermee 

M0i21-06-2018 om 19:58

UCI weg ermee. Al dat soort bobo clubjes zijn opvreters en corrupt. Kijk nou Frome. Mag gewoon starten in de grote wielerrondes. 

brummie02-07-2018 om 22:03

Mooi dat de VAR ingevoerd gaat worden in de eredivisie. Een toegevoegde waarde.

Kweetniet02-07-2018 om 22:48

Toch prachtig al dat geschiet op de grote organisaties, daar moet toch wel een complot gaande zijn... UCI, KNVB oh.. Twente mag niet degraderen.. Snap het wel die complotten zijn veel leuker dan de vaak wat saaie waarheid... De VAR uitstekend dat dat ingevoerd gaat worden.. 

M0i02-07-2018 om 23:18

Kweetniet, uiteindelijk draait bijna alles ook in topsport om geld. De belangen, afhankelijkheden en verleidingen zijn van een omvang waar de meesten van ons nooit aan zullen ruiken. Kijk maar eens naar Sepp Blatter. Lichtend voorbeeld van wat jij afdoet met complotten die er zouden zijn omdat ze gewoon leuker zijn ..... 

kees03-07-2018 om 07:32

@ Kweetniet:  Ook in grote organisaties zijn mensen maar gewoon van vlees en bloed , maar ze onderscheiden zich wel met een enorme geldingsdrang en vaak verkeerde ambities als het om geld en invloed gaat. en dat allemaal in naam van de edele voetbalsport, waarbij een 4 jaarlijks tournooio als de WK of EK, ons voor de televisie doet geloven dat er geen oorlog bestaat en dat voetbal de hemel op aarde is.   Voor gewone supporters  is wat we zien allemaal de waarheid....geef ze brood en spelen.  Maar zelfs wat we met eigen ogen zien, wordt nog weer in twijfel getrokken. Of de bal over de lijn is, of dat een speler in de 16 onderuit wordt gehaald.

Nee, dan is de VAR een stapje vooruit.  Niet de scheidsrechter alleen, maar het oog van de camera registreert en  maakt manipulatie minder waarschijnlijk.   

In dit verband  is het wel mooi om te zien hoe geheid de profsport zich bediend weet van een 4 jaarlijks terugkerend WK en EK toernooi waarbij vroeger rolexen aan de scheidsrechter werden uitgedeeld, en nu een zekere Björn Kuipers, nb. een gewone supermarktfranchizehouder uit de achterhoek, met Makkelie achter schermen de eindbeslissingen neemt.

 

ps: over  het wanbeleid bij FC Twente hoeven we niet lang te discusiiëren:  volgens Munstermann werd hij tegen wil en dank in 2004 voorzitter bij Twente en heeft hij alleen maar geld verloren en een hypotheek op z'n huis moeten nemen:  FC Twente is een typisch voofrbeeld van Frank Krake en Joop Munstermann SAMEN die er al die jaren enorme salarissen uitdeelden  en eigen beleid voerden met ja knikkers als commisarissen, en blijk gaven van  een onderliggende achterbaks zelfzuchtige, leugenachtige  en gewetenloze manipulatieve houding als het gaat om de onderliggende werkelijkheid.  Ze zuchten er nu nog steeds onder... daar in Enschede.  Achteraf blijkt het gekonkel in de bestuurskamers allemaal een nog erger effect op de club te hebben gehad dan de  ergste vermoedens. FC Twente bestaat nog, maar daarmee zijn "de Munstermann-en" niet van de aarde verdwenen...dat bedoel ik maar !

MisterFC03-07-2018 om 17:33

DE clubs zelf moeten hier toch dik aan meebetalen? Zegt alles over het beroerde prioriteiten stellen vd KNVB. Kunsgras, tv gelden, etc...alles heeft meer importantie dan deze klote VAR. Moet NL weer eens overal in willen voorop lopen...rrrrr

03-07-2018 om 20:51

Heb ik iets gemist????? Er zal gebruik worden gemaakt van ervaren video-scheidsrechters. Waar zijn die dan???? Bij mijn weten hebben wij hier in Nederland een aantal scheidsrechters lopen van inferieure kwaliteit die nog nooit video-scheidsrechter geweest zijn, dus begrijp ik de uitdrukking "ervaren" niet helemaal. Alleen Danny Makkelie zit nu achter de knoppen in Rusland maar voor de rest zou ik niet weten wie die ervaren mensen dan moeten zijn. Als deze "soap" doorgaat dan kunnen we nog wat beleven in de komende competitie met al die eigengereide "zwarte mannen" hier in dit kleine landje waar we weer voorop moeten lopen met zulke flauwekul als...........videoscheids, tjonge, jonge wat een afgang voor dit KNVB.

 

a propos: Heeft er ook iemand nog iets gehoord over Allejanrdo della Nave de zuid-amerikaan die hier op stage is geweest, een paar weken terug?????

brummie03-07-2018 om 22:04

Ik lees hier dat Nederland voorop loopt met VAR, maar dacht dat vorig jaar al gestart was in de Bundesliga...

03-07-2018 om 23:38

Gestart in de Bundesliga en wij moeten het zo nodig direct na apen Overigens werden er alleen in de eerste seizoenshelft videoscheidsrechters ingezet en wel bij 153 wedstrijden waarbij ruim 1000 beslissingen werden bekeken, daarvan ruim 240 foute beslissingen. En net als bij het WK zie je dat dit systeem niet feilloos is en naar mijn mening wil de KNVB je dat wel doen geloven. Een monitor bij het voetbalveld zou in mijn ogen veel effectiever kunnen zijn, iets wat in de Bundesliga overigens wel in de tweede seizoenshelft is toegepast in samenhang met de doellijntechnologie.

brummie04-07-2018 om 07:47

In Belgische competitie is vorig seizoen ook al VAR ingezet als test. Komend seizoen invoering VAR net als in de amerikaanse MLS.

Als er op 1000 beslissingen 240 fouten zijn gemaakt, dan heeft VAR dus  760 keer een positieve bijdrage geleverd. 

Waar mensen werken worden fouten gemaakt, en intepretaties van scheidsrechters liggen soms uitelkaar. Een feilloos systeem bestaat simpelweg niet. Neemt niet weg dat met videobeelden ook heel veel dingen direct gecorrigeerd kunnen worden of bevestigd naar scheidsrechter op het veld. Een goede zaak.

04-07-2018 om 10:46

Een hele discussie maar mijn vraag was heel simpel "Waar zijn hier in Nederland ERVAREN videoscheidsrechters????" Heb je daar dan ook, een antwoord op? Of is het tegenwoordig zo,als je twee maal achter een scherm heb gezeten bij een voetbalwedstrijd ,dat je dan al ervaren bent. Ervaring krijg je door dingen vaak te doen en het steeds beter te doen. Er is hier in Nedreland geen enkele scheidsrechter die ervaring heeft achter een videoscherm of heb jij daar een andere mening over. Mag hoor!!!!!!! Alleen ben ik van mening dat deze VAR, zoals dat heet, dat dat hier een gedrocht is waar niemand mee om kan gaan.

brummie04-07-2018 om 11:15

Er zijn geen of heel weinig ervaren videoscheidsrechters, simpelweg omdat het een nieuw systeem is. Je zegt het precies goed, ervaring krijg je door dingen vaak te doen. Dus moet je ergens beginnen, en dat is komend seizoen. Dat lijkt me de enige mogelijkheid om ervaring op te bouwen, door ermee aan de slag te gaan. 

Eenvoudigere dingen als wel of geen buitenspel, of wel of geen doelpunt etc. lijken mij niet een hele moeilijke opgave voor de minder ervaren scheidsrechter. Het voordeel in mijn ogen van de VAR is dat je gewoon wat extra ogen hebt.

Om het nu allemaal direct als gedrocht te bestempelen, zonder dat het überhaupt een seizoen gebruikt is, lijkt me tekort door de bocht. 

04-07-2018 om 12:02

Kijk, als de KNVB verstandig is, hetgeen ik betwijfel, dan voeren ze deze VAR in als er bij het amateurvoetbal ervaring mee is opgedaan. Niet in het betaald voetbal, daar zijn de belangen te groot. Als ze in het amateurvoetbal dan een jaar, pak weg, voor mijn part een half jaar ervaring hebben opgedaan, dan kan je voorzichtig zeggen "we proberen het eens in het betaald voetbal" bijvoorbeeld in de JL. Pas na dat jaar kan je de zaak dan evalueren en kijken of het in de ED ook toegepast kan worden, maar niet plompverloren een sysyteem invoeren waar geen ervaring mee is. Overigens vraag ik mij af waarom het in de Bundesliga de tweede seizoenshelft niet meer is toegepast. Zou dat een reden hebben? Zou het dan toch beter gaan zonder die extra ogen???? We gaan het meemaken!!!!!

kees04-07-2018 om 14:18

@ Rob Roy : Club Atlético Torque ( 19 jaar,  middenvelder, sinds feb 2018 bij CA Torque U 19 ) heeft op 28 een twitterbericht geplaatst, dat de eerste oefenpartij  in 2-2 is geëindigd, waarbij Alejandro Della Nave voor de hoofdmacht daar bij Club Torque  de tweede scoorde..  Die blijft dus nog bij die club uit Uruguay

robin04-07-2018 om 22:42

VAR is prima... .iedereen met een beetje voetbal verstand .. Kan zien of er hands is gemaakt of een overtreding. ..Niet per se ervaring voor nodig mijns inziens 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!