Terug

Deel deze pagina:

Korte uitwerking perspraatje in aanloop op NAC Breda vs FC Groningen

Door Redactie 0 reacties

In aanloop op de uitwedstrijd tegen NAC Breda stond op de groen-witte agenda het wekelijkse perspraatje. Wouter zat daarbij en stuurde ons een geluidsopname. Een greep uit de belangrijkste vragen aan - en de antwoorden van - trainer Danny Buijs.

Hoe staan jullie er op voor de wedstrijd tegen NAC Breda?

Fysiek staan we er goed voor. We hebben iedereen beschikbaar. Alleen Warmerdam is twijfel waarbij de kans is dat hij er niet in staat. Alle andere spelers zijn sowieso beschikbaar.

Dus, de basis is in principe gelijk aan die van vorige week?

Die kans is aanwezig ja. Groot? Die kans is vrij groot.

Het wordt een onvervalst avondje NAC natuurlijk, er staat veel druk daar. Wat zijn jouw herinneringen daarbij, is het lastig voetballen daar?

Ik heb vorig jaar stage gelopen bij NAC. Ik heb de club van dichtbij meegemaakt. Hebben ze zestien punten? Volgens mij hebben ze er veertien of vijftien thuisgehaald. Dat geeft wel aan dat hun kracht in thuiswedstrijden ligt. Dat heeft mede ook te maken met hun publiek die net als bij FC heel positief achter hun ploeg staat. Volgens mij hebben ze deze wedstrijd zelf betiteld als een beetje hun laatste kans. We mogen ons gaan instellen op een ploeg die er volle bak erop zal gaan. Het publiek daarmee voor zich proberen te  winnen en erachter te houden. Daarop moeten wij ons instellen.

Dat wordt voor ons de grootste uitdaging. Kunnen wij het ook weer mentaal opbrengen, de energie die wij er tegen Feyenoord erin hebben gestopt. Kun je dat ook morgen opbrengen? Of gaan we morgen denken dat we duels ook wel voor 80 procent aan kunnen gaan. Een keer niet terugschakelen, 80 procent druk zetten. Kun je dat weer bij jezelf oproepen en als team?

Het risico is dat je dan zo'n wedstrijd hebt (en stel het gaat niet goed) dat je na afloop een speler voor de camera hebt die gaat vertellen, we begonnen toch niet scherp genoeg. Ik denk dat je er alles aan moet doen om dat niet te laten gebeuren. Want dat gevaar ligt op de loer.

Er wordt in zo'n wedstrijd om een bepaalde slimheid gevraagd.

Doe je nog iets ten aanzien van de speelwijze? Je zult niet volop de aanval gaan, ga je controlerend?

Nee, we gaan wel proberen om ons eigen spel te spelen omdat ik denk dat daar onze kracht ligt. Met slimheid bedoel ik waaraan je moet herkennen hoe de tegenstander het gaat doen. Wordt je tijdens de beginfase met heel veel mensen tegelijk onder druk gezet? Doen ze dat met heel veel risico? Of geven ze druk met een minder aantal spelers volgens een bepaald plan? Wat je moet herkennen is, hoe gaat de tegenstander het doen. Doen ze het met heel veel mensen tegelijk, zul je in zo'n fase sneller vooruit moeten gaan spelen. Geven ze druk met heel weinig mensen zul jij je geconcentreerd onderuit moeten zien te voetballen. Wanneer tempo maken? Wanneer temporiseren?

Zie jij Groningen als favoriet?

Voor de buitenwacht worden wij denk ik wel gezien als favoriet omdat wij een goede serie hebben na de winter en NAC beduidend minder. Ik vergelijk het een beetje met Willem II uit. Ik denk dat het gewoon een lastige uitwedstrijd gaat worden waar wij zelf grote invloed op hebben, hoe we zelf voor de dag komen. Dat bepaalt of je in de buurt gaat komen van een resultaat. 

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!