Terug

Deel deze pagina:

Journalist en FC-supporter Robert Visscher schrijft boek over bekerfinale

Door Thijs Faber 0 reacties

3 mei 2015 is de dag waar elke FC Groningensupporter met kippenvel aan terugdenkt. Hun club won eindelijk een echte prijs: de beker. In een nieuw boek schrijft journalist en FC-fan Robert Visscher over hoe supporters deze buitengewone dag beleefden. Hij vertelt hoe zij met trekkers, met de modder nog aan de banden, naar de Kuip reden en alle viaducten van Groningen tot aan Rotterdam versierden. En elkaar, want twee supporters werden verliefd tijdens de bekerfinale en zijn nu getrouwd. Het boek laat zien wat er op en om de groene mat van de Kuip gebeurde en hoe daarna in Rotterdam en Groningen een volksfeest losbarstte. Het boek gaat over slechts een dag uit het leven van supporters van FC Groningen. Maar het is ook een groter verhaal over de trots van het noorden en hoe zij leven voor hun club.

 

Met spandoeken versierde viaducten, trekkers die van Groningen naar Rotterdam reden en dolgelukkige supporters die elkaar na de 2-0 winst in de armen vlogen. De bekerfinale van 2015 is een van de meest bijzondere momenten uit de geschiedenis van de Trots van het Noorden. “Daarom verdient het een boek. Er zijn zoveel mooie verhalen te vertellen over hoe supporters deze dag beleefden”, zegt auteur Robert Visscher, die onder meer werkt voor dagblad Trouw en d’Olle Grieze, het magazine van de supportersvereniging.

 

Hij noemt als voorbeeld de vijf trekkers die de ruim 250 kilometer naar de Kuip aflegden. “De boeren reden over kleine weggetjes en deden er zo’n tien uur over om Rotterdam te bereiken. Ik beschrijf in het boek wat ze allemaal meemaakten, zoals een politie-auto die naast ze kwam rijden en hoe ze naast de Kuip overnachten”, zegt Visscher. En er is zelfs nog een liefdesverhaal. Supporter Laura vierde op de Grote Markt feest na de overwinning en kon daar haar ogen niet af houden van iemand die wel heel erg op aanvoerder Maikel Kieftenbeld leek. Die avond zoenden ze voor het eerst. “Ze trouwden in november en maakten hun trouwfoto’s in de Euroborg. Ze hebben ook een dochtertje, die er zonder de bekerfinale niet was geweest.”

 

In het boek zijn nog veel meer van dit soort opmerkelijke verhalen te vinden. Want heel Groningen en Rotterdam stond op z’n kop. Het boek gaat over slechts een dag, maar dan wel een heel belangrijke dag uit het leven van een FC-supporter. Tegelijkertijd gaat het ook over zoveel meer. Want hoe is het als je supporter bent van een club die eigenlijk nooit een prijs wint en dan toch de beker pakt? Visscher schrijft het in samenwerking met de supportersvereniging. Erwin Koeman schrijft het voorwoord. “Hij reikte de beker uit tijdens de finale en is natuurlijk een clubicoon.”

 

 

Bestel het boek alvast via deze link (http://shop.svfcgroningen.nl) voor de actieprijs van 17,95 euro. Deze speciale prijs is geldig tot en met 18 juni, daarna kost het 22,95. Het boek verschijnt 3 mei 2020, precies vijf jaar na de bekerwinst. 

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!