Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing - FC Groningen ontvangt Ajax in een uitverkocht huis

Door Tom Kuiper 7 reacties

FC Groningen speelt aankomende zaterdag om 18:30 uur thuis tegen halve finalist Champions League Ajax! Altijd een schitterend affiche, maar nu Ajax op titel koers ligt en FC Groningen ruikt aan de play offs voor Europees voetbal brengt het net wat extra's met zich mee. Het is alweer een tijdje geleden, maar het is zaterdagavond stijf uitverkocht. Hopelijk kan de FC boven haar zelf uitstijgen en één of meerdere punten in Groningen houden.

Ajax

Wie een paar jaar geleden had voorspeld dat een Eredivisie club de halve finale van de Champions League zou behalen na het uitschakelen van onder andere Real Madrid en Juventus was acuut opgenomen. Ajax heeft ons deze week wederom verbaasd door een 1-2 overwinning in Turijn te boeken. Ten opzichte van vorige jaren presteert Ajax dit seizoen wel goed na het midweeks spelen van Europese wedstrijden. In het verleden verspeelde Ajax vaak punten. 

De kans is groot dat Ajax met een aantal wijzigingen aan de wedstrijd in Groningen gaat beginnen. Frenkie de Jong leek niet helemaal fris, al werd er in de media geopperd dat dit een mentaal spelletje zou zijn richting Juventus. Afwachten dus. De in Turijn uitgevallen Mazraoui blijft een twijfel geval. De kans is groot dat Veltman de plek van de rechtsachter gaat innemen. 

FC Groningen

FC Groningen kan met een goed gevoel terug kijken op de tweede helft in Heerenveen. We laten de belabberde eerste helft voor het gemak even achterwege. Enigzins opvallend was de wissel van Buijs, die Doan naar de kant haalde. Hier valt natuurlijk genoeg voor te zeggen. Ritsu Doan was zichtbaar ontstemd over de wissel en liep na de wedstrijd ook niet mee naar het uitvak om de 1200 meegereisde FC Groningen supporters te bedanken. Start Doan in de basis tegen Ajax? Invaller Bruns liet voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heerenveen al weten het ongelijk van de trainer te willen bewijzen. Bruns viel goed in en leverde bovendien een aantal goede passes af, die helaas niet bekroond werden. Paul Gladon maakte zijn derde doelpunt van het seizoen en zal misschien wel een basisplaats krijgen.

FC Groningen staat "maar" vijf punten achter op nummer vijf FC Utrecht. Naast Ajax speelt FC Groningen nog tegen PEC Zwolle(Uit), FC Emmen(Uit) en Fortuna Sittard (Thuis). Kortom: FC Groningen doet volop mee voor Europees voetbal. 

De verwachte opstelling: N.N.B. (Zal zsm toegevoegd worden)

01-04-2018 ED FC Groningen-Ajax 1-2    
05-03-2017 ED FC Groningen-Ajax 1-1    
14-02-2016 ED FC Groningen-Ajax 1-2    
31-08-2014 ED FC Groningen-Ajax 2-0    
01-09-2013 ED FC Groningen-Ajax 1-1

(via https://www.fcgstats.nl/)

Om alvast in de stemming te komen nemen we jullie mee naar de laatste thuis overwinning tegen Ajax. Deze dateerd alweer van 2014. Bekijk hier de samenvatting:

 

De wedstrijd van aanstaande zaterdag staat onder leiding van Dennis Higler.

Laten wij, als supporters, ons van onze beste kant laten zien! Wij voor jullie - Jullie voor ons! COME ON FC!

Reacties:
Groen hart18-04-2019 om 17:27

Dat ajaks loopt nog naast hun schoenen . Ik denk 2-0 voor grunn.

M0i18-04-2019 om 19:37

Ik weet niet of je dinsdag hebt gekeken, en de interviews achteraf hebt gezien, er liep helemaal niemand naast zijn schoenen van dit team. Blijheid en trots heb ik gezien, en dat mag als je na Real ook Juve uit de CL kickt. Je zal ze de kost moeten geven, de FC supporters die dinsdag op het puntje van hun stoel zaten en zaterdag weer anti Ajax zijn voor het oog van hun maten. 

Fan op afstand18-04-2019 om 17:30

Met 1 punt ben ik al heel tevreden maar moet het eerst nog zien. Als ze spelen zoals afgelopen dinsdagavond in de 2e helft dan vrees ik met grote vrezen. 020 wil de landstitel. Rest is een mooie bijzaak. 

kees18-04-2019 om 18:03

Ietwat rooskleurige voorstelling wordt hier in dit item gegeven over de kansen van de FC G op Play Ofdfs Europees voetbal; zeker gezien de totaal onnodige 1-1  bij Heerenveen !  Ik had liever gezien dat ze daar een slag(je) naar boven hadden geslaan op de ranglijst...maar goed,  dat is alweer verleden tijd.  Ook maakt het  mij zorgen dat de 3 aanvallers totaal niet in vorm zijn en ook met het iets mindere spel van Bel Hassani en Bruns de laatste wedstrijden weinig kansen creëren.

Hoe Ajax uit de CL  roes ontwaken zal tegen FC Groningen is nog de vraag. Het helpt dat het een thuiswedstrijd van Groningen is;  Maar die drie wedstrijden erna zal FC Groningen zeker ook veel tegenstand ondervinden; immers voor die ploegen hangt er veel vanaf.

Daarom zeg ik:  Gooi die tactiek nu van met het collectief verdedigen op eigen helft overboord, en ga voetballen, precies zoals Ajax doet. Speel je tussen de linies, dan is de voortzetting ontzettend belangrijk.  Geef Doan zijn 10 positie terug of laat Gladon desnoods starten i pl v Doan à la Huntelaar.  Memisevic mag best wat offensiever spelen, hoewel:  tegen Ajax zal het niet veel uitmaken voor de uitslag , maar wel  vwb. de kansen op een overwinning tegen PEC Zwolle en Emmen en Fortuna thuis.  

Twee belangrijke nieuwsfeiten, daar wachten we nog op: Gaat Reis inderdaad weg einde seizoen/ wat doet Doan ??...en Hoe sterk wordt de vervanging  van te vertrekken spelers  in de transferzomer. 

m.a.w. hoé ver wil de nieuwe TD en de nieuwe AD bij FC groningen en trainer Buys  z'n nek uitsteken ??  

Goedkoop blijkt in het voetbal vaak ook duurkoop want een onervaren talent zorgt meestal niet voor regelmatige overwinningen...en alleen als vervanging van vertrekkende spelers,  ergens een jong talentje  oppikken...dat  is niet genoeg voor de straks zo vurig gewenste en "noodzakelijk betere" ( dan de afgelopen seizoenen ) eerste seizoenshelft 2019/2020 bij FC Groningen !

Kortom: een kans ligt er op een trendbreuk met het FCG- aankoop en selectiebeleid tot nu toe.... bij goede resultaten in het begin van het seizoen trekt zoiets de aandacht van  de hele voetbalwereld om  ons heen  en  naar FC Groningen supporters toe, want volle stadions en indrukwekkende resultaten horen bij onze clubambitie. 

tante jannie18-04-2019 om 19:13

Ik hoop zaterdagavond nog op 1 leuke wedstrijd van de FC.

Wat mij betreft dikke streep onder dit seizoen, asjeblieft geen po met dit team.

Over het algemeen was het voetbal teleurstellend, slaapverwekkend.

 

Groentje19-04-2019 om 20:13

Wat een bijzondere reactie

Marco18-04-2019 om 22:40

Kansen benutten, die zullen komen,  dat is bepalend.

Willem ll ging pas geleden thuis fors onderuit tegen 020, daar kan Groningen van leren.

Doan is onzekere factor door zijn dubbelbezoek bij Ajax, dat de KNVB dit goed vindt valt in dezelfde categorie competitievervalsing als dat het vastgestelde programma is gewijzigd.

Blind en rechtsback zijn verdedigend kwetsbaar, ook beperkte kopsterke spelers; neem die hoekschoppen een strak op het hoofd van Chabot, Memicevic of Te Wierik.

Bacuns speelde leuk tegen Ajax en werd beloond met een Engelse transfer. Willen sommige spelers wat dan kunnen ze het beter nu tegen ajax laten zien dan tegen Emmen en Fortuna.

Nogutsnoglory119-04-2019 om 00:27

Heerlijke samenvatting. Zou zo mooi zijn als dit scenario zich zaterdagavond herhaald. 

Bikkel 19-04-2019 om 13:17

Hoop alleen maar dat de nederlaag niet te hoog uitvalt... Ajax in deze vorm is een schier onmogelijke opgave .. Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!