FC Groningen nipt langs Harkema en bekert verder

Door Redactie 5 reacties

In een zeer matige wedstrijd heeft FC Groningen zich ontdaan van Harkema. Het won met 2-1. Samir Memisevic bracht voor de rust uit een strafschop FC op een 0-1 voorsprong, kort na de pauze verdubbelde de Bosniër de marge uit een rebound. Direct daarna schoot Stelpstra de 1-2 achter Hoekstra. Het bleef door de nipte voorsprong lang spannend op De Bosk. Smetten op de wedstrijd waren de groene rookbommen tijdens de openingsfase op het veld. Het dieptepunt was de vuurwerkbom die op de grasmat werd gegooid in de buurt van doelman Jansema. Voor het clubhuis raakten supporters slaags.

eerste helft
FC Groningen stichtte al snel het eerste gevaar. Uit een vrije trap van Hrustic was Sierhuis dichtbij. Het spel werd kort onderbroken in verband met fakkels op het veld bij het doel van Jansema. Een vrije trap voor FC leverde een kopkans op. Ook de thuisploeg kreeg een mogelijkheid. Stelpstra kon op aangeven van Beimers net niet bij de bal.

Sierhuis (voorzet Zeefuik) kopte kansrijk over het doel en Hrustic's schot (voorzet Absalem) werd van de lijn gehaald. Ook El Hankouri wist in een één op één situatie op doelman Jansma niet te scoren. Het tempo bleef te laag. Het spel moest weer worden stilgelegd vanwege een vuurwerkbom. Supporters raakten slaags met elkaar. Tijdens de onderbreking ging men door met het afsteken van vuurwerk.

Het gerucht ging dat er ook Heerenveen supporters op het duel waren afgekomen. We weten niet of dat waar is.

De stadionspeaker riep om dat de wedstrijd definitief zou worden gestaakt als er nog één keer vuurwerk zou worden afgestoken. Het spel werd na een minuut of twintig hervat. Tot aan de pauze moest er nog 12 minuten worden gespeeld.

Sierhuis werd vastgehouden in het strafschopgebied en kwam ten val, penalty voor FC! Memisevic mocht aanleggen vanaf de elf meter en schoof de bal achter Jansema, 0-1.Op slag van rust lagen er mogelijkheden voor de 0-2. Na ongeveer anderhalf uur(!) zat de eerste helft er op.

tweede helft
Kort na de onderbreking viel de 0-2. Jansema kon in eerste instantie nog redding brengen, Memisevic wist af te ronden. En direct daarna aan de andere kant de 1-2! Stelpstra schoot vanaf een meter of zestien de bal in de verre hoek achter Hoekstra. Kort daarna schreeuwde de thuisploeg om een penalty.

Absalem kreeg geel na een overtreding op Bouius. De thuisploeg bracht oud FC-er Veldman voor Gonzales. Van Hintum kon de voorzet van Beimers (die drie Groningers het bos instuurde), ternauwernood wegwerken. Harkema zette aan en Groningen leek de regie kwijt te zijn. Sierhuis viel ongelukkig en moest zich noodgedwongen laten vervangen. Asoro kwam daarvoor in de plaats.

Memisevic en Van Duinen werden op de bon geslingerd. Benschop mocht de laatste tien minuten volmaken voor El Hankouri. De Jong verving Achuna. Hrustic schoot nipt over. Stormram Bakels werd als derde wissel ingebracht bij de thuisploeg.

Er kwamen zeven minuten bij. Memisevic moest zich noodgedwongen laten wisselen (ribblessure?) voor Te Wierik. In de score kwam geen verandering meer. FC Groningen zit in de volgende ronde.

Opstelling Harkemase Boys: Jansema, Renken, Huizing, Achuna, Postma, Gonzales, Bouius, Bruintjes, Stelpstra, van Duinen, Beimers

Opstelling FC Groningen: Hoekstra, Zeefuik, Van Hintum, Itakura, Absalem, Memisevic, Van Kaam, Hrustic, El Messaoudi, El Hankouri, Sierhuis