FC Groningen 2 wint in Leeuwarden van SC Cambuur 2 met 0-2

In het stadion van SC Cambuur speelde het 2e team van FC Groningen hun 5e competitiewedstrijd van dit seizoen tegen SC Cambuur 2. FC Groningen deed dat afgelopen avond in de volgende opstelling:

Ayoub Haddad, Leonel Miquel, Tapmahoe Sopacua, Amir Absalem

Nicklas Strunck, Daniël van Kaam, Sam Schreck

Joel Asoro, Kaj Sierhuis, Gabriel Gudmundsson

Op de bank zaten: Jan de Boer, Thomas Poll, Thijs Dallinga, Remco Balk, Oussama El Azzouzi

Sander van Gessel en Adri Poldervaart namen de coaching op zich. Ook Danny Buijs en Alfons Arts waren aanwezig in Leeuwarden, net als Wouter Gudde. Bij SC Cambuur o.a. in de basis bekerheld Jarchinio Antonia en oud FC jeugdspeler Ken Raghoebar. Op de bank zat ook nog Mees Gootjes.

De Groningers begonnen prima aan de wedstrijd want in de tweede minuut was het al raak. Kaj Sierhuis nam de bal aan net buiten de zestien en schoot op doel. Keeper Prinssen liet de bal door de handen glippen...in de goal. Een klassieke keepersfout maar geen Groninger maalde daarom.

FC Groningen bleef de veel betere ploeg en creëerde zich genoeg kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Schoten van Amir Absalem, Ayoud Haddad, Sam Schreck en Gabriel Gudmundsson troffen geen doel. Al was Sam Schreck er het dichtse bij. Zijn schot spatte uiteen op de lat. In een andere situatie redde de keeper nog goed op een prima ingeschoten vrije trap van Kaj Sierhuis. In de 28este minuut was het opnieuw raak. Gabriel Gudmundsson ging goed door vanaf de linkerkant en nam de keeper onder vuur. Die stopte de bal maar Kaj Sierhuis was er als de kippen bij om de 0-2 binnen te schieten.

Sierhuis net terug van een blessure maakte een gretige indruk. De Groningers waren alleen af te stoppen door overtredingen van de Friezen en dat leverde o.a. Finn Berg een gele prent op toen hij Joel Asoro hard onderuit haalde. SC Cambuur wist zich één kans te creëren en dat was toen oud Groninger Jarchinio Antonia alleen op Jan Hoekstra af ging maar de keeper plukte de bal van de schoen van Antonia en zo wisten de Friezen niet te scoren. Gescoord werd in de eerste helft niet meer en zo ging men rusten met een dik verdiende 0-2 voorsprong voor de Groningers.

In de tweede helft kwam Thijs Dallinga direct na rust in de ploeg voor Gabriel Gudmundsson die een prima eerste helft speelde nadat hij terug is na een blessure. Later in de wedstrijd kwamen Remco Balk en Thomas Poll nog binnen de lijnen voor Kaj Sierhuis (ook net terug van een blessure) en Joel Asoro. Asoro die een beste tik kreeg en daarom niet verder kon spelen. FC Groningen bleef de veel betere ploeg en kreeg kansen genoeg om de score uit te breiden maar dat deden de mannen helaas niet.

Kansen waren niet besteed aan o.a. Thijs Dallinga, Daniël van Kaam, Amir Absalem, Sam Schreck, Joel Asoro, Kaj Sierhuis en Remco Balk. De laatste had de 0-3 echt op zijn schoen maar kon de bal net niet hard genoeg binnen schieten. Afgelopen zaterdag scoorde Remco Balk nog een prachtige goal in de o19 maar vandaag lukte het helaas niet. Thomas Poll raakte nog een keer de lat met een verwoestende uithaal. Zo bleef het 0-2 in Leeuwarden en kun je zeggen, een dik verdiende overwinning voor FC Groningen. Al hadden de mannen meer moeten scoren. Verdedigend stond het prima en keeper Jan Hoekstra hoefde maar 1x in actie te komen,  voor de rest had hij een hele rustige avond.

Door deze overwinning staat FC Groningen 2 nu op plek 3 in de stand.

De kop van de ranglijst ziet er als volgt uit.
1. PEC Zwolle                    6-12
2. GA Eagles                     6-12
3. FC Groningen                5-10
4. Feyenoord                     5 - 8
5. Heerenveen                   5 - 8

Over 2 weken speelt FC Groningen weer een uitwedstrijd, dan in Almelo tegen Heracles 2.

08-10-2019 om 16:51

Opleidingsclub

De zaterdag gespeelde wedstrijd Jong FCG onder 17 –PSV onder 17 met een uitslag van 3-3 was erg aantrekkelijk om te zien. De selectiegroep van deze FC lichting-totaal 21 spelers- is wat onevenwichtig qua samenstelling omdat er slechts 3 aanvallers op papier staan. Gestart werd zaterdag met een blok van 5 fysiek sterk verdedigers waarvan er 2 waar mogelijk doorschoven naar het middenveld. Daarvoor 2 balvaardige middenvelders, een “schaduw” spits (vooruitgeschoven middenvelder) en voorop 2 fysiek (nog) lichtgewichten. In de 1e helft had de FC controle op het middenveld en werd PSV alleen in de omschakeling een aantal keren gevaarlijk. Uit een van deze uitbraken kwamen zij op 0-1. De FC had het betere van het spel en hadden pech met een bal op paal en de lat. Ruststand 0-1. In de 2e helft vielen de doelpunten wel voor de FC ook omdat PSV achterin centraal fouten maakte. Halverwege de 2e helft stond het 3-1 (2 doelpunten van Schraven en 1 van Valente) en leek de wedstrijd beslist ook door de rode kaart (2x geel) voor een PSV-er. Helaas voor de FC lukte het niet de wedstrijd over de streep te trekken. PSV ging achterin 1 op 1 spelen en door hun wissels raakte de FC de controle kwijt. Onverdiend kwam PSV vlak voor het einde nog op 3-3. Opvallende spelers bij de FC; Bjorn Meijer, Nikolas Talo (beiden veel power en kopsterk), de balvaardige Jan Muller en Luciano Valente (vulde de positie van schaduw spits goed in). Op dit moment heeft onder 17 uit 5 gespeelde wedstrijden 6 punten en staan hiermee op de 9e plek. Ook zij moeten, net als onder het 19-team, bij de eerste 8 eindigen in de halve competitie. Met nog 8 wedstrijden te gaan hebben zij alles nog in eigen hand om naar de kampioensgroep te gaan.

Jong FCG onder 19 had het zaterdag lastig met de leeftijdgenoten van NAC. Het ging niet zo gemakkelijk omdat NAC erop gebrand was tegen de koploper voor een verrassing te zorgen. Na de 0-1 gingen zij er echt in geloven. Met veel druk op de bal en inzet werd geprobeerd het spel van de FC te ontregelen. Het kwaliteitsverschil werd tot uitdrukking gebracht door de 2-1 in de 2e helft en daarna was NAC niet bij machte om nog tot echte kansen te komen. Toch bleef het tot het eind nog spannend omdat de FC de 3-1 niet maakte en een bal achterin nog verkeerd had kunnen vallen. Uiteindelijk een verdiende overwinning zonder echte uitblinkers. Met nog 6 wedstrijden te gaan in de halve competitie, waaronder nog thuiswedstrijden tegen Ajax en PSV, kan nu al worden gesteld dat  de kampioensgroep wel heel dichtbij komt. Dit betekent dan dat zij, na de winterstop, in deze groep mogen strijden om het kampioenschap van Nederland. Het is goed te zien dat de FC zich onderscheidt met een kwalitatief uitstekend onder 19 team. Het gevaar hiervan is dat scouts van andere clubs zich zullen melden. Daarom is het zeer verstandig dat de FC al 8 spelers van dit team heeft beloond met een veelal meerjarig (jeugd)-contract.

Zowel onder 17 als onder 19 spelen in de kwalitatief hoogste competitie. Hoe anders is het gesteld met het 2e (reserve) FCG-team. In een 2e -rang competitie met slechts 11 clubs (Noord- Oost Nederland aangevuld met Feijenoord) worden tot de winterstop slechts 10 wedstrijden in 5 maanden gespeeld. Je zult maar speler zijn van de eerste selectie (totaal 27 incl. 4 keepers), niet spelen in het 1e team -ook niet of nauwelijks als invaller- en dan af en toe eens opdraven bij een wedstrijd van het 2e team. Blijf dan maar eens gemotiveerd. Met topsport en een gedegen verdere opleiding heeft het weinig te maken. Met alleen trainen worden bijvoorbeeld Thijs Dallinga en Daniel van Kaam niet beter. Deze spelers moeten veel wedstrijden spelen op een zo hoog mogelijk niveau. Het wordt tijd dat de clubs in Nederland, waaronder FC Groningen als opleidingsclub, samen met de KNVB hierin verandering brengen. Vorig jaar werd met Jong FCG in de 3e divisie gespeeld. Dit was in ieder geval beter dan de huidige situatie. Waarschijnlijk door kostenoverwegingen en wellicht ook door regelgeving omtrent dispensatiespelers heeft de FC besloten zich terug te trekken uit deze divisie. Het is jammer dat de topclubs in Nederland met hun 2e team in de KKD spelen en hierin een voor hun goed alternatief hebben gevonden. Van het nieuwe plan- een onder 21 competitie- hoeft weinig te worden verwacht te meer omdat Ajax nu al heeft aangegeven hieraan niet te willen meedoen.

Groen hart08-10-2019 om 17:21