Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Ajax - FC Groningen

Door Sven Heikens 20 reacties

Komend weekend staat de 2e speelronde van de Eredivisie op het programma, waarin FC Groningen het zal opnemen tegen Ajax. Een wedstrijd waarvan je kunt zeggen, dan hebben we die maar vast gehad. FC Groningen heeft het altijd lastig in Amsterdam en wist voor het laatst in 2007 een resultaat te behalen in de Arena. Destijds werd het 2-2.

FC Groningen

Groningen kende vorige week met de 2-2 tegen FC Volendam een teleurstellende uitslag. Het eerste halfuur legde Groningen erg goed spel op de mat met fraai positiespel. In dit goede halfuur wist Groningen ook twee keer te scoren. Maar vervolgens kwam Volendam terug tot 2-1 en sloop de kwetsbaarheid en onzekerheid in de ploeg. Er werden verkeerde keuzes gemaakt en het rustsignaal had niet later moeten komen voor Groningen. Uiteindelijk kreeg Groningen nog wel de kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar Volendam evenwel.. een gelijkspel was dus terecht. 

Na de thuiswedstrijd tegen een promovendus wacht nu de uitwedstrijd bij de landskampioen van afgelopen seizoen. Een compleet andere wedstrijd waarin het veelvuldig tegenhouden zal worden. Toch zal Groningen hun eigen wedstrijd willen spelen, al zal dat lastig worden, aldus Wormuth tegenover het clubkanaal. 

Hoewel er momenteel veel speelt rondom de spelers van FC Groningen, zal Groningen met nagenoeg dezelfde selectie naar Amsterdam reizen als waar het mee aantrad tegen Volendam. Matuta, Sverko, Musampa en Hoekstra zijn nog geblesseerd en enkel De Leeuw is verkocht, al zat hij afgelopen weekend ook al niet meer bij de selectie.

Zoals gezegd speelt er momenteel erg veel rondom de selectie van FC Groningen. Over Strand Larsen is veel gezegd en geschreven, maar Fledderus geeft nog geen krimp , zelfs na biedingen over de 10 miljoen euro. Voor Dankerlui was ook interesse van OFI Kreta, maar de Griekse club en FC Groningen komen niet tot een overeenstemming. Verder gaf Dammers afgelopen week aan graag nog te vertrekken en ook voor Joosten (De Graafschap) en Daniel van Kaam (Excelsior, Fortuna Sittard en FC Emmen) is de nodige interesse. 

Groningen zal zondag vermoedeijk in dezelfde opstelling starten als afgelopen weekend tegen FC Volendam: Verrips; Kasanwirjo, Te Wierik, Balker, Määtä; Pelupessy, Duarte; N'Gonge, Lundqvist, Suslov; Strand Larsen

 

Ajax

Ajax kende een onrustige transferperiode. Onana en Mazraoui vertrokken transfervrij, Tagliafico, Gravenberch, Haller en Martinez werden verkocht (laatstegenoemden voor flinke bedragen) en Brobbey vertrok naar zijn huurperiode weer naar Leipzig, maar werd vervolgens weer teruggekocht. Verder kwamen Bassey, Bergwijn, Lucca, Sanchez, Wijndal en Conceicao. Kortom, de miljoenen vlogen zowel in- als uitgaand over de Amsterdamse toonbank.

Daarbij vertrok ook succestrainer Erik Ten Hag en moet de nieuwe trainer Alfred Schreuder bouwen aan een compleet nieuw team. Zo noemde Wormuth al dat je een ploeg als Ajax het beste in de eerste speelronde al kan treffen, omdat het ook tijd nodig heeft om het beste team te vormen. Dit bleek ook uit de gespeelde potten van Ajax. In de Johan Cruijff schaal verloor het met liefst 3-5 van PSV en afgelopen week kende het opstartproblemen tegen Fortuna Sittard. Uiteindelijk werd nog wel gewonnen met 2-3.

Dat Schreuder nog zoekende is, blijkt ook uit het feit dat hij beide keepers één wedstrijd liet keepen en op de persconferentie liet hij zich niet uit wie zondag onder de lat zal staan. Blind stond vorige week op het middenveld, maar de van een schorsing terugkerende Alvarez zal de '6-positie' vermoedelijk weer innemen zondag. Brobbey is nog niet fit genoeg om 90 minuten te spelen zondag.

Kortom, als er een stuntje in zit, is dit wellicht het ideale moment. Neemt niet weg dat Ajax verreweg meer kwaliteit heeft dan Groningen.

Historie

Over de historie kunnen we kort zijn. Groningen won nog nooit in de Johan Cruijff Arena, verloor de afgelopen 14 edities op rij en scoort nauwelijks in Amsterdam. Kortom, tijd om zondag historie te schrijven! En wel onder het toeziend oog van liefst 665! meereizende uitsupporters voor de Green White Army

Come on FC!

Reacties:
Marco12-08-2022 om 22:35

Schmidt: "alle fiftyfifty-momenten naar ajax"

Benieuwd hoe deze versie verloopt. Heracles stond door twijfelachtige ingrijpen van de scheidsrechter al snel op een 2-0 achterstand en speelde daarna een verloren partij afgelopen seizoen.

Bij beursgenoteerd bedrijf Ajax draait de promotie afdeling weer overuren om het falen bij Nouri, Haller en Iataren positief te verkopen.

Voor Groningen zaak om een vechtteam om Suslov te bouwen op het middenveld. Beste is een 4--3-3 met srikte mandekking en veel duels. Dammers als verdedigende middenvelder voor de laatste linie om in het centrum de boel op slot te zetten. Te Wierik op Tadic, die bang voor hem is. Kasanwirjo centraal om de gaten dicht te lopen.

Voorin Ngonge, Larsen en Postuma. Snelle doelgerichte  aanvallers is Ajax kwetsbaar.

 Het kwaliteitsverschil overbruggen met fysieke arbeid en dodelijke afronding.

Herman Badkuip12-08-2022 om 22:54

Kwaliteitsverschil is natuurlijk erg groot tussen Ajax en FC Groningen, op papier zou je zeggen een grote thuisoverwinning voor de Amsterdammers. Maar er zijn natuurlijk altijd factoren, die een uitgemaakte overwinning kunnen verstoren....tis nog vroeg in het seizoen, misschien heeft trainer Alfred Schreuder ook nog niet de juiste samenstelling voor zijn team gevonden. Of speelt de bloedhitte op het midden van de dag de aanvallende partij parten? Verstoren de drinkpauzes het ritme van de aanvallende partij? Als ik Frank Wormuth was zou ik niet té veel de nadruk op alleen verdedigen leggen, de aanval én veel druk zetten is tegen Ajax vaak de beste methode....De vedetten van Schreuder vinden 't niet prettig als de tegenstander fel op de huid zit! FC Groningen komt waarschijnlijk met hetzelfde team in de Johan Cruijff Arena als tegen Volendam. De mannen van Wormuth zullen een goede vechtinstelling nodig hebben om één of meer punten te scoren....Ajax zal de druk hoog opvoeren door snel aanvalsspel, maar óók ons FCG gaat kansen krijgen. Ben benieuwd of FC Groningen in een ongetwijfeld kolkende Johan Cruijff Arena voor 't eerst een resultaat gaat halen tegen Ajax....

appie happie13-08-2022 om 07:47

Alles onder de 3--0 acceptabel..

Niet denken we gaan een punt halen ofzo..

We staan iig niet onderaan na t weekend..

Realistisch..

Herman Badkuip13-08-2022 om 08:57

Off topic #   Kunnen wij die Reda Kharchouch van Excelsior Rotterdam niet overnemen vóór het einde van de transferdeadline als JSL mocht vertrekken?

Dijk13-08-2022 om 09:25

Nee Kharchouch is nog maar net gekocht door Exelsior contract van 3 jaar. Dus dat zal niet gaan.JSL zal wel verkocht worden deze maand. En dan kan onze topper Postema zich laten zien. 

Herman Badkuip13-08-2022 om 10:10

Topper Postema? Beetje last van de warmte Dijk? 

Dijk13-08-2022 om 10:40

Ik heb geen last van warmte hoor misschien jij ? Postema de 2e spits, ziet zich in de toekomst de nr 1 spits van de fc. Dat kan natuurlijk al snel wanneer JSL wordt verkocht. 

BROMBEER13-08-2022 om 12:13

Omdat ie nu 2 x heeft gescoord?

Nachtwacht13-08-2022 om 13:12

Op basis van 1 goede wedstrijd, nadat het bij Sparta en Emmen niet echt gelukt is? 

Herman Badkuip13-08-2022 om 13:40

Veel blessureleed helaas, maar was bij Telstar in de KKD écht een geweldige spits hoor! Jongen met een hele, positieve en sociale instelling! Heeft genoeg lengte met z'n 1.94 mtr., prima schot en veel voetbalgogme en een prima teamplayer! 

Bayco13-08-2022 om 10:19

Als ik interview met wormoth lees...waarin hij aangeeft dat sommige spelers te defensief waren 

Dan vrees ik dat te wierik op de bank zit.. samen met miss wel suslov.

Nana op plek van te wierik...te wierik komt ook gewoon te kort tegen deze tegenstanders qua snelheid en balhandeling.  Ik denk dat van gelder zijn moment komt tegen zijn oude club..kent de tegenstanders van trainingen.

En denk abraham op suslof zijn plek.

 

Ajax tegen fortuna gezien... en vorig seizoen ook.. is dat ajax kwetsbaar is achterin. Vooral met hoge ballen. En veel druk op blind zetten.. waarvan ik niet begrijp dat hij nog speelt bij ajax en in Nederlands team.. ook veel te sloom enz.

 

Dus lekker hoge ballen van de zijkant voor jsl . En achterin lekker op scherps van de snede spelen..  Dan zie ik nog wel punt of miss meer.. 

Ajaks heeft hekel aan ploegen die hard spelen en veel druk geven.. en als je ze geirriteerd kan krijgen... 

Bikkel 13-08-2022 om 11:20

Klein nederlaagje maar vrees het ergste....

BROMBEER13-08-2022 om 12:15

Nou dijk , postema 1e spits van fcg  nu niet, nooit niet komt hij gewoon technisch gewoon voor tekort

Dijk13-08-2022 om 13:56

Stond verhaal in DVHN dat Postema zichzelf daar zag over 2 jaar. Ik snap dus niet wat ze in deze voetballer zien? Heeft de kans bij Den Bosch gehad en die 2 doelpunten tegen NEC vorig seizoen vind ik te weinig. Maar Fledderus met de rechtsback nu ook spits zaken niet voor elkaar. Zul je zien dat in de winterstop allerlei noodgreep worden toegepast. Morgen plezierige wedstrijd Brombeer ik kijk wel tt818 16.15 uur wat de uitslag is.

BROMBEER13-08-2022 om 14:21

Ik  hoop 1-1 , maar ik bang  voor 4-1 

Dijk13-08-2022 om 15:34

Goed positief resultaat 1-1, maar eerder 4   5-1  denk ik. 

brummie13-08-2022 om 14:36

Postema heeft het meer dan goed gedaan bij Den Bosch. Fijn dat hij ambitie uitspreekt 1e spits te worden over 2 seizoenen. Gelukkig heeft TS er meer kijk op en geeft deze jongen uit eigen jeugd een kans om zich te ontwikkelen. 

Dat hij nooit eerste spits gaat worden of technisch tekort komt is mij compleet onduidelijk waarop dat is gebaseerd door een aantal op dit forum. 

Trouwens Postema scoorde vorig seizoen 4x, de Leeuw 5x.

 

Herman Badkuip13-08-2022 om 17:15

Zie in Romano Postema meer een schaduwspits dan een echte nummer 9! Bij Den Bosch vormde hij een geweldig koppeltje met Jizz Hornkamp, samen scoorden zij veel goals.....Jizz in de spits en Romano er vlak achter. Zou als nr. 10 ook samen met Jörgen Strand Larsen een mooi koppeltje kunnen vormen.....Romano Postema heeft een enorme drive naar voren en voldoende ambitie om hoger op te komen, maar dan moet hij wel het vertrouwen van een trainer voelen én meer speeltijd krijgen!

Alexander Sörloth was een echte spits, die 't bij FC Groningen [2016/2017] hélaas niet écht heeft laten zien, hebben ze wel veel te vroeg laten gaan....net als een vergelijkbare spits Thijs Dallinga, ook té vroeg weg bij FCG! En daar gaan wij nog veel spijt van krijgen!

TirolBeuk13-08-2022 om 15:46

Sörhlot werd ook afgebrand, veel te vroeg verkocht .JSL bij bod van 14 a 15 milj niet meer te houden , waarom niet Ihatarren jaartje huren plus twee aanvallers ,maar het zal wel weer paniek worden eind augustus . Morgen succes ,hoop op gelijkspel of?..

Heiky14-08-2022 om 00:07

Ihattaren? Sorry? Spijt me zeer maar waarom zo'n potentieel probleemgeval binnen halen? Laat hem eerst zijn zaakjes bij Ajax maar oplossen, als dat al gebeurt.

TirolBeuk13-08-2022 om 15:46

Sörhlot werd ook afgebrand, veel te vroeg verkocht .JSL bij bod van 14 a 15 milj niet meer te houden , waarom niet Ihatarren jaartje huren plus twee aanvallers ,maar het zal wel weer paniek worden eind augustus . Morgen succes ,hoop op gelijkspel of?..

Bayco13-08-2022 om 15:50

Ihatarren.... die miskleun aub niet bij fc .. die heeft mentaliteit van een vaatdoek dat is echt een rotte appel je selectie

TirolBeuk13-08-2022 om 15:53

Zonde als  JSL nog weggaat , Söhrlot was het tegenovergestelde (veel geld misgelopen) ,werd helemaal afgebrand en knalde ze later aan d e lopende band raak .Postema vaker speeltijd gunnen en beetje vertrouwen dan scoort hij zeker aantal goals . Succes morgen ik hoop gelijk of ???

Grunnfanatic13-08-2022 om 16:15

Zijn we nou serieus Postema met Sorhlot aan het vergelijken? Postema lijkt me een hele sympathieke jongen en het is mooi dat er een echte Groninger bij de club speelt. Maar hij heeft ondertussen toch al ruimschoots bewezen dat hij het niveau niet heeft om eerste spits te worden. Je kan hem er prima bij houden om wat extra strijd en beleving in te kunnen brengen, maar hij gaat nooit je aanvalslinie leiden.

brummie13-08-2022 om 17:11

Leg uit dat Postema met zijn 20 jaar (!) al ruimschoots heeft bewezen dat hij het niveau niet heeft om in de toekomst 1e spits te worden. 

 

Bayco13-08-2022 om 17:55

Ben met veel dingen eens wat je zegt. Altijd goed onderbouwd. Maar waarom zou postema het in jouw ogen wel kunnen worden.. 

 

Ik zelf denk voorlopig dat hij het niet gaat maken. En dat denken de trainers waar hij onder gespeeld heeft schijnbaar ook..  kans krijgt hij neit vanwege beter voor hem. Ik zou ook niet weten met welk systeem hij het beste zou renderen.. fysiek en lengte mist hij voor centrumspits. Enige wat ik kan bedenken waar hij kan spelen is met 4-4-2 systeem.. maar dan nog vind ik persoonlijk dat hij er nog niet is.. en denk ik dat je hem beter nog een jaar ergens anders kan stallen... 

Hem houden kan ook zeker als pinch hitter maar of hij dat zelf wil.... Ben bang dat hij te ongeduldig is om die rol op zich te nemen.

brummie13-08-2022 om 18:04

Ik denk ook dat hij het beste in twee spitsen systeem tot zijn recht komt. Of zoals Herman zegt iets achter de spitsen. Ook als valse linksbuiten zou prima zijn. 

Postema is zeer snel, energiek en is in tegenstelling tot sommigen hier schrijven, behoorlijk technisch. Daarnaast heeft hij in de jeugd al bewezen  zeer makkelijk te scoren. Uiteraard weet je natuurlijk nooit zeker of een speler het gaat redden. Maar op voorhand een speler die nog zo jong is bij voorbaat al het predikaat ongeschikt op te plakken, lijkt me veel te voorbarig. Het is ook niet voor niets dat FC zijn contract heeft opengebroken en verlengd. Kortom er zit potentie in. 

Vorig jaar 600 minuten gemaakt, en verwacht dat dit seizoen hij meer aan spelen toe gaat komen. En ook meer gaat scoren tov vorig seizoen. 

Deze jonge groninger gewoon steunen tijdens wedstrijden en het zou voor iedereen juist heel gaaf zijn als het wel lukt! 

 

Bayco13-08-2022 om 18:15

Tuurlijk zou super mooi zijn dat zo'n jongen het gaat redden! En het enige voordeel dat hij nu meebrengt is energie..en daar moet publiek achter staan..

 

Technische twijfel ik wat aan. Miss niveau lager of zoals gezegd in eigen jeugd wel..maar niveau wat nu gevraagd wordt mist hij handelingsnelheid.. en mis wat fysiek 

En ja er is zeker vertrouwen van uit fc en dat heb ik zelf ook wel..maar het is denk ik een te groot verschil met jsl en de speelwijze die fc nu speelt is niet geschikt voor hem. .. 

Je zou nu maar spits zijn achter jsl... had liever gezien dat fc er een beter spits bij had gehaald hoe ruk dat miss ook is tegenover postema.. maar gat is nu gewoon te groot

Waar ik beetje bang voor ben is net zo'n situatie als balk en dallinga.. dat ze te weinig geduld hebben om te wachten op hun kans... 

Leek mij beter om die jongen te verhuren waar hij tot spelen komt. Hard laten worden op zelfde niveau.. bv Emmen..  denk dat hij stabieler en betere teamspeler is voor emmen dan zivkovic. 

 

Maar hoop dat die jongen het gaat redden. Wat is er nu mooier dan een echte groninger die de punten voor de fc pakt

Alberto113-08-2022 om 20:49

Helemaal met je eens. Dat negatieve over Postema slaat nergens op. Hoe kun je nou iemand afrekenen op die paar minuten dus hij steeds mag maken. Hij moet meer tijd krijgen en op de juiste manier (diep, steek pass) aangespeeld worden.
Later bleek dat velen, en ik ook, het bij Sorloth verkeerd hadden maar in de tijd bij de FC kon hij nauwelijks een bal goed raken. Postema heeft naar mijn idee minstens zoveel potentie als Sorloth destijds had. ik heb hem er ook liever in dan Lundqvist of Abraham. Suslov op 10, Postema valse linksbuiten 

brummie13-08-2022 om 18:35

Ik vind Postema wel een beetje type als Nevland. Qua bouw en lengte hetzelfde. Spelen met veel energie. 

Fysiek kan hij nog forse stappen maken gezien zijn leeftijd. Maar hij lijkt fysiek al sterker qua postuur tov Nevland in zijn jongere jaren.  We zullen het zien, of niet natuurlijk haha 

Metworst13-08-2022 om 19:52

Op zich opvallend dat jeugdspelers die in de jeugd het juist erg goed deden op weinig geduld en draagvlak kunnen rekenen. Bv. Hrustic, Suslov en postema liggen bij de supporters erg onder een loep, waarschijnlijk vanwege een te hoge verwachting patroon? Ik zie zelf Postema nog wel los komen,  als een typische goaltjesdief. In het systeem van Buijs was eigenlijk geen ruimte voor een spits als hij. In een aanvallender elftal zal hij zijn doelpunten gaan pakken. Maar enkel als hij voldoende speeltijd krijgt. 

En ook met Suslov komt het helemaal goed. Alleen moet Wormuth en zijn mensen hem nu goed begeleiden tijdens zijn jeugddip. 

Voor morgen voorzie ik een ruime nederlaag, ik hoop dan wel dat ik de toto op deze wedstrijd verlies. ( shit, de voorspel competitie vergeten) 

Henk113-08-2022 om 19:53

Ik vind het niveau van een aantal te laag om een rol van betekenis te gaan spelen in het linkerrijtje. Menig andere club heeft erg goed ingekocht, zoals NEC en Fortuna, maar toch ook wel Emmen,. De FC heeft (te) veel van hetzelfde en niet écht uitschieters, JSL daar gelaten, voor 12 miljoen gaat hij echt wel verkocht worden, en wat dan.... Suikeromes en geldschieters  zijn letterlijk en figuurlijk goud waard.....De wedstrijd tegen Ajax is een kansloze missie in ieder geval.

BROMBEER13-08-2022 om 20:43

Even of topic  zit naar Utrecht- cambuur te kijken en dan is het mij echt ee. Raadsel wasrom de geroemde scouting een jaimy jacobs , mees hoedemakers  en een alex bangura niet hebben aangeraden aan onze topper van een td. Alle drie de spelers  zijn jong en dynamisch en hadden 100% zeker  in de basis gespeeld bij fcg en het niveau zeker weten omhoog gekrikt. Maar ons internetscoutje van een beuving haalt de spelers liever zover mogelijk weg ipv bij de buurman  te kijken die qua veldspel de fc allang voorbij is gestreeft. 

Herman Badkuip13-08-2022 om 20:51

Beste Brombeer, de drie door jou genoemde spelers van Cambuur [Jacobs, Hoedemakers en Bangura] hebben wij op deze Boerenmacht-site regelmatig genoemd én geroemd vorig seizoen, maar ik ben bang dat Mark Jan Fledderus deze geweldige site hélaas nooit bekijkt....

Bangura wordt wel gevolgd door Feijenoord heb ik inmiddels begrepen......tis onbegrijpelijk dat deze uitblinkers nog altijd bij Cambuur spelen! Linksbuiten Kallon hebben wij trouwens ook vaak getipt als mogelijk FCG-speler!

TomOkker13-08-2022 om 21:59

Wees blij dat je die niet gehaald hebt. Had een goede periode maar zakte m.i. wat weg. Het gras is bij de buren weer groener merk ik. Laten we nu niet de fout maken die we met bijvoorbeeld een Drost en een Rusnak hebben gemaakt want ondanks de goals van Rusnak in de bekerfinale zijn beide spelers m.i. bij FCG geflopt. 

Heiky14-08-2022 om 00:10

 Vlak ook Excelsior niet uit. Die gaan het nog menigeen verdraaid moeilijk maken. Als ik het allemaal een beetje met een helicopter view bekijk heeft Groningen het slechtst ingekocht (afgezien van Vitesse overigens). Maargoed, we zullen zien.

brummie13-08-2022 om 21:14

Wij hadden vorig seizoen Björn Meijer die doorbrak op LB. Fc heeft gekozen voor Maäta als nieuw back. Met Kalley en evt. Musampa achter de hand. 

De 2 middenvelders bij Cambuur zijn prima  spelers, maar FC heeft/had veel goede en talentvolle middenvelders onder contract. Vraag is of Hoedemakers en Jacobs echt veel beter zijn dan Duarte bijvoorbeeld. Of Suslov. 

Leuk om zo wat namen te droppen hoor, en blijf dat ook vooral doen. Maar is erg opportunistisch. 

Bayco13-08-2022 om 21:51

Bangura was fc toch mee bezig geweest? Vroeg cambuur toen geen hoofdprijs... mede daardoor was er ruimte toen voor meijer om te spelen

Denk idd niet dat niveau omhoog gaat met die andere 2 namen. 

brummie13-08-2022 om 21:58

Klopt Bayco , ze zijn met Bangura bezig geweest. Cambuur wilde niet verkopen destijds. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!