Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen wint met 2-0 van AZ en grijpt de tweede seizoensoverwinning

Door Redactie 15 reacties

In een levendige wedstrijd heeft FC Groningen zich met 2-0 ontdaan van een bij vlagen sterker AZ, dat met name in de eerste helft een paar beste kansen kreeg. Daarentegen was het Ngonge die met een magistrale hak FC op een 1-0 voorsprong schoot. Twintig minuten voor tijd scoorde de Leeuw met een lob de 2-0. Dankzij deze broodnodige zege klimt FC iets meer naar boven op de ranglijst en komt de middenmoot in zicht.

eerste helft
FC begon met goede bedoelingen aan de wedstrijd waarbij de Leeuw in de openingsfase van scoren werd afgehouden. Al snel lanceerden de Alkmaarders een aanval waaruit Pavlidis op de paal kopte. In de twaalfde minuut kon Abraham uithalen op doel, doelman Vindalhl keerde de bal die gevaarlijk tussen een AZ speler en Ngonge kwam. De bal werd uitverdedigd. In het doelgebied van Groningen kreeg AZ drie kansen op rij waarbij Leeuwenburgh (vuisten), Dammers (blok) en van Hintum (kopbal weggewerkt voor de lijn) redding boden. 

In de twintigste minuut een wereldgoal!!! El Hankouri trok de bal voor en met een volley ingeschoten hak van Ngonge, plofte de bal in het AZ doel, 1-0. Kort daarna leek Abraham op weg naar de 2-0 maar schoot ruim over het doel. Na een klein half uur was AZ dichtbij de 1-1, vanuit een corner. De bal kwam uiteindelijk op doel en werd wederom door van Hintum voor de lijn weggekopt. Groningen ontsnapte.

Beide teams voetbalden met intentie vooruit waardoor het spelbeeld zich over en weer verplaatste. Kansen bleven tijdens deze fase uit. Hatzidiakos kreeg geel na een charge op Duarte waarbij eveneens een veelbelovende groen-witte aanvalsopzet teniet werd gebracht.

tweede helft
Beide teams begonnen ongewijzigd.  De gasten kregen meer de overhand en drongen FC meer terug op de eigen speelhelft. Wijndal beproefde het zijnet. 

Suslov die diverse overtredingen had gemaakt, werd na een uur op de bon geslingerd. Niet veel later leek Abraham in scoringspositie te komen (op aangeven van de Leeuw) maar de bal werd door een verdediger over de achterlijn gewerkt. Aan de overzijde van het veld moest Leeuwenburgh aan de bak op een knal van Gudmundsson.

In de 70e minuut werd de Leeuw met een diepe bal in stelling gebracht en rondde met een lob (over de uit zijn doel gekomen Vindahl) heel knap af, 2-0. Met nog een ruim kwartier voor de boeg werden Ngonge en De Leeuw afgelost door Strand Larsen en Postema.

De gasten bleven aandringen. Af en toe was het dreigend voor het doel van Leeuwenburgh maar achterin hield Groningen de rijen goed gesloten. Leeuwenburgh had antwoord op het schot van Karlsson. Uit de tegenstoot werd Postema in scoringspositie gebracht maar miste. Voor het doel van Groningen tikte Leeuwnburgh een indraaiende hoekschop over van Midtsjö.

Er werden vier minuten bijgetrokken waarbij van Kaam de slotminuten mocht volmaken voor Suslov. Dammers kwam ten val en werd daarbij ongelukkig in het gezicht geraakt door een tegenstander. 

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh, Dammers, Kasanwirjo, van Hintum, Dankerlui, Suslov, Duarte, El Hankouri, Ngonge, De Leeuw, Abraham

Opstelling AZ: Vindahl, Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijnd, Midtsjö, De Wit, Clasie, Gudmundsson, Pavlidis, Karlsson      

Reacties:
Herman Badkuip24-10-2021 om 22:36

Prima verslag van de wedstrijd hoor. Beide teams waren in de eerste helft gelijkwaardig. AZ had in het begin van de wedstrijd de meeste kansen op een goal, maar na de wereldgoal van Cyril Ngonge werd FCG steeds sterker. De tweede helft  viel AZ na een uur voetballen terug, wellicht hadden ze de wedstrijd tegen Cluj uit Roemenië nog in de benen.....Fijn voor Michael de Leeuw, dat hij de verdiende tweede goal scoorde na een prima assist van de sterk spelende Damiel Dankerlui! Zag trouwens vanavond geen speler bij FCG die echt verzaakte, ze hebben allemaal als leeuwen gevochten voor de 3 belangrijke punten! 

Groen hart24-10-2021 om 22:50

Van hintum voor mij de man.wat blijft voetbal ook raar had geen stuiver gegeven voor dit Groningen. Lekkere afsluiting vh weekend 

appie happie24-10-2021 om 22:50

Het was  echt als vanouds..absoluut genoten.

Gelukkig geen nadelige var!! Deze x.

Volgende week nec uit,graag dezelfde inzet dan komen de punten wel.

 

Eerst Helmond woensdag,ook niet onbelangrijk.

marcelfcg25-10-2021 om 08:00

Het mag ook best gezegd dat de scheids prima floot.
Liet de duels lekker doorgaan en floot niet onnodig waardoor het spel lekker snel verliep.

appie happie25-10-2021 om 12:52

Zeker Makkalie van prima vandaag..Irandust heb ik niet gezien

.ook niet op de bank dacht ik.

 

 

Bayco24-10-2021 om 23:09

Lekkere 3 punten.. 

 

Het gesprek van trainer en spelers heeft schijnbaar nieuwe inzichten  gegeven. Want het was al wel weer een tijdje geleden dat we een fc te zien kregen die voor elke meter wou vechten. Dus complimenten.

 

Pietjepal24-10-2021 om 23:10

Die Ngonge. Een bewussie. Geen toeval dat ie topscorer is, zijn goals zijn vaker prachtig en iets bijzonders. Er lopen meer speciale spelers rond, maar Ngonge doet t direct. Je denkt dan wat kunnen we nog verwachten de rest van t seizoen. Gewoon meer van deze ogenschijnlijke moeiteloze acties, the special one. Welke bijnaam zou hem passen?

Nachtwacht24-10-2021 om 23:29

Blij met de overwinning en over de hele wedstrijd wel terecht

Inderdaad geen onvoldoendes vandaag. Het lijkt zonder Strand beter te lopen. 

 

Abraham liet af en toe zien dat het met hem echt wel goed komt. Gewoon veel minuten maken. 

Marco24-10-2021 om 23:50

Het viel de kant van Groningen op en met de voorzetten dwongen we het af. Beetje mazel met ballen van de lijn gehaald en Suslov achterin teveel balverlies. Tegen Twente, Vitesse en Utrecht laten zien dat er kwaliteit in het elftal zit.

Groningen moet gaan oefenen hoe ze onder druk kunnen uitspelen. Spara ging vol druk zetten en  het elftal kon niks meer. Dat zullen de kleine clubjes opnieuw gaan proberen. 

Rob197025-10-2021 om 10:21

Onder druk uitspelen, blijft een probleem, omdat ze daar de kwaliteit niet voor hebben. Dit heeft zijn tijd nodig om de juiste spelers daar te krijgen, die dat wel kunnen. Daar komt het risicovolle balverlies ook van, waardoor ze telkens in de problemen komen. 

Het altijd willen opbouwen van achteruit is dan ook niet zonder risico. Dammers, werkt hard, en doet defensief vreselijk veel werk, maar is in de voorwaartse niet snel genoeg. Suslov daarentegen wel, maar die staat te ver naar achteren, en heeft veel risico in zijn manier van open draaien en voortzettingen. De erfenis van Matusiwa laat zich daarom gelden. Als je gisteren de voorwaartsen ziet spelen, dan is een snelle omschakeling bij Groningen een absoluut wapen. Kasanwirjo heeft een fantastische trap, en kan een snelle omschakeling snel in gang zetten, waardoor het middenveld over geslagen kan worden. Het blijft daarom moeilijk om onder de druk uit te komen. AZ speelde ook wel met erg veel druk naar voren, wetende dat daar de zwakte van Groningen ligt,  maar heeft er geen vruchten van kunnen plukken. Sparta had het geluk dat Groningen niet gevaarlijk kon worden, maar dat lukte gisteren wel. De komende tegenstanders zullen er dan ook wel over na gaan denken of het de moeite waard is om hoog druk te zetten, met de snelle aanvallers van Groningen. 

De goal van Ngonge, was van een grote klasse, en dat was de voorzet van Hankouri ook, maar dat gebeurd gewoon veel te weinig. Dat verbaasd mij nog steeds, dat hij soms krachteloze ballen speelt, die telkens net niet komen. Daarom wordt het tijd dat Irandrust er klaar voor is die de voorwaartsen van de juiste ballen kan voorzien, Duarte op de plek van Matusiwa, en van daaruit meer naar voren voetballen. Met de komende tegenstanders moet dat ook kunnen. Tegen een sterke tegenstander is een defensieve zekerheid van een extra verdediger een goede zet, maar tegen NEC enz, zal je tocht gewoon met iets meer "echte"voetballers moeten spelen.

 

Herman Badkuip25-10-2021 om 09:31

Heb gisteravond weer volop genoten van de strijdlust van de mannen van Buijs en Poldervaart. In de eerste plaats van de elf spelers, die in de basisopstelling stonden en waarvan er werkelijk niemand verzaakte. Er stond écht weer een team, dat er voluit voor wilde gaan! Ook de spelers, die later binnen de lijnen kwamen, vochten als leeuwen voor een prima resultaat tegen het sterke AZ Alkmaar. Hoop dat wij deze lijn de komende weken voort kunnen zetten, eerst komende woensdag voor de beker tegen Helmond Sport en dan op zondagmiddag in Nijmegen voor een leeg stadion [?] tegen NEC! 

campesino25-10-2021 om 09:48

Inderdaad, op strijdlust gewonnen. Hebben echt keihard gewerkt. Voetballend hield het nog niet over, maar nu deze elf maar een tijdje laten staan, zodat er wat automatismen kunnen ontstaan. ????????

brummie25-10-2021 om 10:26

Een geweldig resultaat tegen een kwalitatief beter geacht AZ. UIteraard zat het wat mee m.b.t. ballen van de lijn gehaald, maar verder bood FC prima partij. Het mag ook weleens mee zitten nietwaar? De goal van N Gonge was klasse (mooie voorzet Hankouri) en ook de Leeuw maakte het mooi af na een prachtige pass van Dankerlui.

Het was een prima teamprestatie. De verdediging met Dammers, Kasanjawiro en van Hintem stond als een huis. Er zit voldoende muziek in dit elftal. Langzaamaan worden de spelers fitter die terugkwamen van blessures, en nieuwe spelers zijn meer geaard. 

 

Alf25-10-2021 om 10:51

Vermakelijke wedstrijd gezien. Het leek dat de spelers van de FC meer gif hadden dan hun tegenstanders. Uitblinker is natuurlijk Ngonge, maar hij vergat nog wel eens mee te verdedigen. Dat laatste moet echt beter. Dankerlui speelde erg sterk. Hopelijk houdt hij dit niveau vast. Abrahams zijn talent straalde van hem af. Hij moet nog wel wat sterker worden in duelleerkracht. Ik denk dat Joosten met de winterstop weg mag gaan.

Opvallende afwezige: Irandust. Was hij geblesseerd?

O ja: de keeper mag blijven. Ik moest erg lachen hoe hij als een reus een paar keer de ballen uit de lucht pakte. Ook goede reddingen op moeilijke schoten.

Herman Badkuip25-10-2021 om 12:47

Misschien moet NEC Nijmegen de thuiswedstrijd tegen FC Groningen komende zondag half drie maar in de Euroborg spelen? Thuiswedstrijd in Nijmegen zonder publiek lijkt mij geen goede optie voor beide teams....

Bombarda779125-10-2021 om 15:18

Lekker potje hoor met een wereldgoal! Volgens de statistieken had AZ meer schoten op de goal dan onze FC. Maar gelukkig hebben we Leeuwenburg die voor het eerst punten pakt voor ons. Het ziet er altijd wat stuntelig uit bij hem, maar maakt niet uit. En anders helpt Van Hintum hem wel uit de brand, wat een topper is dat. Een clean sheet is een clean sheet, of het nou met kunst en vliegwerk is of niet. 

El hankouri als linker wingback/winger lijkt me prima oplossing voor rest van het seizoen. Dankerlui kan dan mooi op rechts, want die kan het echt wel. Over Abraham ben ik nog niet overtuigd, nog steeds niet. Hoop dat hij zijn miljoenentransfer en bijbehorende verwachtingen toch nog binnenkort kan gaan inlossen. 

Op naar NEC. Op de een of andere manier treffen we steeds ploegen die in vorm zijn, maar oke, NEC moet te kloppen zijn. 

Forza FC!

appie happie25-10-2021 om 18:53

Leeg stadion zondag in Nijmegen..jammer..zonde van de sfeer..jammer..

Herman Badkuip25-10-2021 om 19:10

Hoorde 't ook vanavond Appie....het onderzoek naar de veiligheid van de Goffert duurt zeker nog 4 weken. Waarom draaien ze de wedstrijden niet om? Zondagmiddag een thuiswedstrijd in de Euroborg én zondag 13 maart in Nijmegen.....Dan is er in elk geval publiek bij beide wedstrijden! Toch een veel fijnere sfeer met thuispubliek en een gevuld uitvak.....

Steve Goble25-10-2021 om 20:12

Waarvoor is Duarte nou eigenlijk gehaald? Verdedigende of aanvallende middenvelder. Volgens mij wordt van hem verwacht dat hij beide doet. Hij was naar mijn mening de enige speler die geen voldoende haalde. Verdedigend stond hij meestal bij Gudmondsson. Staan blijven deed hij zeker, de AZ speler was hem telkens te snel af. Aanvallend ook helemaal niets laten zien. Geen enkele mooie pass of leuke individuele actie. Hij is ook de enige speler waarvan ik niet begrijp waarom hij gehaald is. Hoop dat ik over 10 wedstrijden kan zeggen dat ik het mis heb.....

Zou graag indien fit onze Zweedse 'koning' in zijn plaats willen zien.

Alberto126-10-2021 om 14:50

Ik zou van Kaam erin willen.

25-10-2021 om 23:02

we zijn er nog niet, maar Buys en de spelers hebben wel een wedstrijd "neergezet"...en gewonnen van AZ.

Ik verwacht nog wel wat verbetering in posities en samenspel... het was soms nog wat nerveus ( in vergelijking met AZ ) waardoor Suslov, maar ook De Leeuw en Duarte soms  wat ongelukkig waren in de duels en balbehandeling... maar ik verwacht daar dus verbetering in...hopelijk niet met weer veel omzettingen en spelerswissels.  Het is al vaker geschreven hier:  geef het team de tijd om verder automatismen in te slijpen en gebruik ieders epecifieke kwaliteiten in het voetbalspel, dan komt er vanzelf meer gevaar en rendement.  wat Irandust en Abraham en Duarte betreft is het een luxe dat de FC deze spelers tzt kan gebruiken wanneer ze individueel iets extra's in het spel gaan toevoegen.  En Leeuwenburg kan maar een ding doen: zorgen dat hij steeds zekerder keepen gaat... en dat zie ik hem op den duur ook wel doen.

Die bekerwedstrijd moet te winnen zijn, en NEC -uit, komende zondag kan een bevestiging zijn dat de FCG met Buys op de goede weg is met dit team:  hopen op een overwinning in Nijmegen...dat gun ik hem zeker !

 

 

A Matter of Honor26-10-2021 om 16:22

Ja Kees, ik heb Danny Buijs de laatste weken enkele malen "afgebrand" op dit forum om zijn "zeer opmerkelijke optreden langs de zijlijn" , maar hij heeft afgelopen zondag in een interview " het waarom" duidelijk uitgelegd. Daarom neem ik mijn, toentertijd gebruikte opmerkingen volledig terug en het zij hem zijn "optreden" vergeven en gun ik Buijs toch het succes dat hij met z'n team verdiend. Morgen tegen Helmond Sport voor de beker, moet gewoon worden gewonnen  en dan a.s zondag voor een leeg stadion tegen NEC Nijmegen.. Zal weer een moeilijke pot worden, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt en moeten maar hopen op een goed resultaat. Klinkt sceptisch  maar weet ook dat Buijs het lek nog niet boven heeft, daar moeten nog een paar goede resultaten overheen gaan. Hoop doet leven.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!