Terug

Deel deze pagina:

Editie 1 'Van Corpus tot Central Coast': met dit keer: Shkodran Metaj

Door Sven Heikens 5 reacties

Met de terugkeer van Arjen Robben is misschien wel de bekendste speler voortgekomen uit de jeugdopleiding van FC Groningen, terug bij onze club. Maar naast Arjen heeft de Groningse jeugdopleiding nog vele voetballers voortgebracht. Met Boerenmacht hebben we een aantal gesproken: Hoe vergaat het hen? Hoe ervaarden ze hun tijd in de FC-opleiding en de weg richting het eerste elftal? Hoe verliep hun debuut? Voetballen ze momenteel nog? En wat heeft hun loopbaan gebracht? Dit keer: Shkodran Metaj

 

Shkodran kwam al op jonge leeftijd in de Groningse jeugdopleiding. Al op 12-jarige leeftijd werd de jonge Metaj weggeplukt bij VV Froombosch, waar nog altijd een shirtje van hem in de kantine hangt. De eerste jaren binnen de opleiding waren het zwaarst. Als jong voetballertje moet iedereen zich snel bewijzen en ‘vechten’ voor z’n plekkie om niet tot de zogenaamde uitstroom binnen de jeugdopleiding te behoren. Hij doorliep de gehele opleiding van begin tot eind en kwam daarin tal van trainers tegen: Peter Jeltema, Erik Muntendam, Barend Beltman, Grafton Holband, Pieter Huistra en Erwin van de Looi. ‘Iedere trainer had wel iets waar je weer wat van opstak’, aldus Shkodran. Overigens werd Grafton Holband in één adem genoemd met ‘Suicide run’, een oefening waar Shkodran achteraf met een glimlach aan terugdenkt. Spelers waarbij Shkodran altijd in het elftal zat waren Martijn van der Laan en Tom Hiariej, waarmee Shkodran nog altijd contact heeft. Shkodran doorstond de jongste jeugdelftallen binnen de opleiding goed en ontwikkelde zich als centrale middenvelder met een goed linkerpoot. 

In zijn eerste (en enige) jaar in de B-junioren had Shkodran zich zo in de kijker gespeeld, dat er een aanbieding kwam vanuit een andere club, namelijk: sc Heerenveen. Maar door Shkodran zijn ontwikkeling had hij binnen de FC Groningen opleiding de kans om na één jaar B-junioren direct door te stromen naar het vlaggenschip binnen de opleiding, de A1. Het seizoen 2004/05 was Shkodran zijn eerste jaar in deze A1 en in dit seizoen mocht hij tevens in de voorbereiding meetrainen met het eerste elftal.

In seizoen 05/06 kreeg Shkodran te maken met een grote tegenslag, want hij scheurde zijn meniscus af en hierdoor lag hij er in het begin van het seizoen lang uit. Zonde, want dit tweede seizoen in de A-ers was hét seizoen om zich in de kijker te spelen voor het eerste elftal en volgende zomer de stap de maken richting Groningen 1. Zijn rentree na de blessure maakte hij op de Dallas Cup, een internationaal en vriendschappelijk toernooi tussen clubteams in de VS. Na zijn blessure had Shkodran een grote bewijsdrang om zijn gemiste tijd in te halen en zich alsnog te laten zien om klaar te zijn voor het eerste elftal. Maar dit liep net even anders, want al vrij vroeg in het toernooi kreeg Shkodran een rode kaart voor een, op het oog, lichte overtreding op een Mexicaanse tegenstander. Deze Mexicaan deed door zijn toneelspel de overtreding erger deed vermoeden dan dat de overtreding daadwerkelijk was. Deze rode kaart kostte hem de rest van het toernooi en daarmee was ook deze kans verkeken, waardoor dit seizoen uitmondde in een rotseizoen voor Metaj. Want waar de rest van het team doorschoof richting het eerste elftal of de beloften. Kortom, een frustrerend seizoen.

In seizoen 06/07 was Shkodran dus nog een jaar actief in de A-junioren en waar hij dit op leeftijd nog toegestaan was (omdat hij 1 jaar in de B-junioren speelde), gingen de meeste spelers door richting de beloften of het eerste elftal. Shkodran kreeg een belangrijke taak binnen het team, want hij werd aanvoerder en moest het team gaan dragen. En zo geschiedde, want het was persoonlijk gezien een goed seizoen voor Shkodran. Hij werd op een puntje na speler van het seizoen in de landelijke A-junioren competitie. Door een schorsing mistte hij de laatste wedstrijd waardoor niet hij, maar een andere speler er met de prijs vandoor ging. De concurrentie bestond overigens uit Maikel van der Werff, Rochdi Achenteh en Ilias Haddad.

Tijdens zijn tijd in de jeugd kwam Shkodran ook uit voor diverse jeugdelftallen van het Nederlands elftal. In vrijwel elke lichting zat Shkodran bij de selectie of voorselectie van zijn leeftijdscategorie. Zijn debuut voor een Nederlands jeugdelftal maakte hij voor Oranje -15 tegen Turkije -15, een land waartegen hij later nog eens zijn debuut zal maken namens een ander vertegenwoordigend elftal. Zijn enige goal in het Oranjeshirt maakte Shkodran tegen een jeugdelftal van Denemarken met op goal eenmalig Premier League-winnaar Kasper Schmeichel. Bijna had Shkodran nog een bronzen plak van het jeugd wk van de -17 in ontvangst mogen nemen. Waar Shkodran in de aanloop naar het toernooi altijd bij de selectie zat, kwam hij voor de definitieve selectie niet verder dan de schaduwlijst. Op dit toernooi kwam het Nederlands jeugdelftal tot een 3e plek.

Vanaf seizoen 2007/08 sloot Shkodran echt aan bij de eerste selectie van FC Groningen onder leiding van trainer Ron Jans. Shkodran kwam binnen als controlerende middenvelder die ook op linksmidden uit de voeten kon. Maar omdat Shkodran linksbenig was, kwam hij later ook in beeld als linksback. In de eerste wedstrijd van het seizoen zat Shkodran op de bank. Op het middenveld moest hij Lindgren, Levchenko en Fledderus voor zich dulden en op de linksback werd Fredrik Stenman binnengehaald als opvolger van Antoine van der Linden. In de tweede wedstrijd van het seizoen kreeg Stenman al vrij vroeg in de wedstrijd een tikje en moest Metaj gaan lopen uit voorzorg. In het restant van zowel de eerste helft, de rust én de tweede helft heeft Shkodran nog mogen lopen, omdat trainer Ron Jans was vergeten dat hij Shkodran de warming-up in had gestuurd.

In de week erop was Stenman geblesseerd en zag Jans in Shkodran de linksback voor de volgende wedstrijd. In de maandag moest Shkodran dan ook linksback spelen met de beloften. In eerste instantie was Shkodran het niet met de linksbackpositie eens, maar uiteindelijk stemde ie ermee in. Het was een goede generale repetitie, want het weekend erop debuteerde Metaj in het eerste elftal van FC Groningen, uit bij Ajax.. als linksback. Deze wedstrijd liep perfect voor Shkodran, zijn directe tegenstander Kennedy Bakircioglu werd in de rust al gewisseld en ook Dennis Rommedahl kon zijn stempel niet drukken. De eindstand werd 2-2 en dit is het laatste resultaat wat de FC heeft behaald uit Amsterdam, iets waar Shkodran nog regelmatig aan herinnerd wordt.

Het had overigens niet veel gescheeld of Shkodran zijn debuut had een stuk korter geduurd. Vanuit zijn jeugd was Shkodran gewend om altijd met rubbertjes te spelen onder de schoenen, maar in het eerste elftal werd als verdediger eigenlijk minimaal ijzeren pinnen onder het schoeisel geëist. Shkodran wou met rubbertjes spelen en trainer Jans besloot daarom te vermelden dat Metaj bij zijn eerste glijpartij direct gewisseld ging worden, maar zoals gezegd: Shkodran speelde de negentig minuten vol en ging niet onderuit op z'n rubbertjes.

In het vervolg van het seizoen speelde Metaj regelmatig zijn wedstrijden in Groningen 1, alleen had Metaj één nadeel. De spelers die op zijn positie speelden waren nooit geblesseerd en haalden altijd een voldoende, waardoor Shkodran niet verder kwam als eerste stand-in op de linksback- en middenveldposities. Hoogtepunt dit seizoen waren misschien wel beide wedstrijden tegen Fiorentina, aldus Metaj. Beide wedstrijden zat Shkodran bij de wedstrijdselectie en waar hij in de thuiswedstrijd de hele wedstrijd op de bank zat, kwam hij in de uitwedstrijd dichtbij een invalbeurt. Alleen koos Jans voor Marnix Kolder in plaats van Metaj. Maar de hele ambiance in de thuis- en uitwedstrijd en het spelen tegen spelers als Mutu, Montolivo en Pazzini was een unieke belevenis.

In het seizoen erop (2008-09) speelde Shkodran minder dan in zijn 1e jaar bij de eerste selectie. Dit kwam mede door de sterke concurrentie en door Shkodran zijn multi-inzetbaarheid. In totaal kwam Shkodran nog wel aan dertien wedstrijden, maar uiteraard had hij liever meer minuten gemaakt. In de zomer na dat seizoen werd dan ook besloten dat een verhuurperiode het beste was voor beide partijen.

En zo geschiedde, want Shkodran werd voor een seizoen uitgeleend aan RKC Waalwijk, uitkomend in de Eredivisie. Dat seizoen speelde Shkodran overigens samen met huidig algemeen directeur van FC Groningen, Wouter Gudde. Bij speelde Shkodran vrijwel elke wedstrijd voor de Waalwijkse formatie en dus pakte deze verhuurstap erg goed uit voor Shkodran, want hij kwam met een hele hoop extra Eredivisie-ervaring en wedstrijdritme terug bij FC Groningen. Dit alles om weer aan te sluiten bij FC Groningen in de voorbereiding op seizoen 2010/11 waarin Shkodran een oude bekende tegenkwam, trainer Pieter Huistra. Alleen hadden trainer en speler niet de beste band met elkaar.

In de voorbereiding van dit seizoen speelde Shkodran elke wedstrijd met onder andere goals tegen Benfica en Guimaraes, maar in de competitie werd hij niet meer gebruikt door trainer Huistra. Persoonlijk vond Shkodran dit seizoen zijn minste seizoen bij FC Groningen, waarin hij slechts tot luttele invalbeurten kwam in Eredivisieverband en één optreden in de beker tegen Haaglandia. In de winter vroeg Shkodran nog om een verhuur, maar dit werd niet toegestaan, omdat Shkdoran na de winter meer tot spelen zou gaan komen. Deze gedane belofte werd destijds niet uitgevoerd, want Shkodran kwam niet meer of extra tot spelen. Trainer Huistra had qua trainingskwaliteit alles prima voor elkaar, want de trainingen waren van hoog niveau. Maar de persoonlijke en communicatieve band vond Shkodran een stuk minder, wat hij in omgangsmanieren kon opmerken tussen de trainer en hem, bijvoorbeeld wanneer Shkodran niet bij de selectie hoorde voor een wedstrijd van het eerste. Het werd niet rechtstreeks tegen de speler verteld, maar pas in de parkeergarage op weg naar huis kwam het ‘verlossende’ woord eruit dat Shkodran de volgende dag zich niet hoefde te melden voor de wedstrijd.

Om nog zo’n seizoen te voorkomen wou Shkodran in de zomerse transferperiode graag vertrekken. Eerst ging Metaj voor een proefperiode naar het Duitse Dynamo Dresden, maar dit liep op niets uit. Ook een stageperiode bij het Deense Norsjaelland liep niet op een contract uit. De Deense ploeg die later dat seizoen kampioen zou worden, koos voor NAC-er Mtiliga. De ploeg waar Shkodran uiteindelijk terecht kwam was FC Emmen. Hier had hij al wat contacten lopen, maar een buitenlands avontuur gaf eerst de voorkeur. Doordat dit niet lukte kwam Shkodran terecht aan de Oude Meerdijk, waar hij een aantal oud FC bekenden tegenkwam en dus een goede reden voor Metaj om voor Emmen te kiezen.

Na FC Emmen koos Shkodran voor een avontuur in Albanië, bij Flamurtari Flore. Maar ondanks een tweejarig contract koos Shkodran ervoor om na een jaar terug te keren naar Nederland. Na twee proefperiodes bij MVV en VVV kwam Shkodran uit bij HHC Hardenberg. Een ploeg in de top van de amateurwereld, maar wat voelde als betaald voetbal, gezien de statussen en publieke belangstelling in deze competitie. Bij deze club wordt Shkodran herinnerd aan het feit dat hij HHC hoogspersoonlijk voor degradatie heeft behoed door zijn twee goals (waarvan ééntje in blessuretijd). Sinds dit seizoen speelt Metaj dichter bij huis, namelijk bij Pelikaan-S in Oostwold.

Naast zijn clubcarriere is Shkodran ook international van het Kosovaars nationale elftal. In de debuutwedstrijd van het Kosovaars nationale voetbalelftal tegen Haïti zat Shkodran nog op de bank, maar in de daaropvolgende wedstrijd tegen Turkije maakte Shkodran zijn debuut. Met nog wedstrijden tegen Senegal en Oman kwam het totaal aan interlands voor Shkodran uit op drie wedstrijden voor Kosovo. 

Shkodran speelde in totaal 12 seizoenen bij FC Groningen vanaf zijn 12e tot zijn 24e en kwam tot 43 wedstrijden in het eerste van FC Groningen.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Shkodran Metaj was de eerste gast in onze rubriek: 'Van Corpus tot Central Coast', via deze weg willen we Shkodran nogmaals bedanken voor zijn openheid en tijd! Volgende keer in 'Van Corpus tot Central Coast': Serdar Öztürk! 

 

Reacties:
TomOkker28-10-2020 om 06:50

marcelfcg28-10-2020 om 07:47

Leuke rubriek.

Poar neemn28-10-2020 om 09:50

Heeft iemand een link waarin ik de 2 goals van romano Postema kan zien?

A Matter of Honor28-10-2020 om 16:07

Een You Tube filmpje misschien?

nulvijftig29-10-2020 om 15:49

Leuk stukje! maar uiteindelijk te saai om alles te lezen. Misschien een deel in vraag-antwoord neer te zetten? want ik neem aan dat Metaj is geínterviewd? Beetje in de stijl van toen Klaas Hans Nijland interviewde?

appie happie29-10-2020 om 18:41

Off topic..misschien kan de redactie in de voorspelcompetitie even een paar weken vooruit plannen...dan kunnen we alvast invullen.en niets vergeten

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!