Terug

Deel deze pagina:

Interview met Adrie Poldervaart

Door Redactie 0 reacties

Begin deze maand heeft FC Groningen het contract van assistent trainer Adrie Poldervaart met twee jaar verlengd. Ons inziens een win-win situatie voor beide partijen. Het gesprek is een week geleden opgenomen door FCG Radio. Door een tegenvallende geluidsopname liepen we vertraging op, alles moest meerdere keren worden teruggeluisterd om dit gesprek uit te kunnen schrijven. De aanhouder wint, hierbij het interview met dank aan Adrie Poldervaart, FCG Radio en Jan Westman fotografie - (foto header).

Hallo Adrie, ten eerste gefeliciteerd met je contractverlening, had je verwacht dat FC Groningen wilde verlengen met je?

Dank je wel, verwacht is een groot woord maar wel gehoopt! De gesprekken waren positief, de hoofdtrainer was positief. Als Buijs gezegd had dat hij andere ideeën heeft, ja - dan houdt het op natuurlijk...

Hebben jullie lang over verlenging zitten te praten?

Daar gaat natuurlijk wel een tijdje overheen want eerst moet de hoofdtrainer zelf rondkomen. Dat is gelukt en dan gaan wij daarover praten. Je ziet elkaar elke dag, automatisch praat je daar over en ook met de directie. Er komt dan een eerste gesprek. Dan ga je een beetje aftasten met elkaar van wat gaat er goed en wat kan er beter? Dan krijg je een aanbieding en dan praat je daarover. Binnen dat hele traject ben je continu bezig met praten over voetbal en over de samenwerking. Hoe kunnen we dit of dat verbeteren en dat gaat niet in één, twee of drie keer. Dat is een lopend proces en als je bij elkaar op de werkvloer zit is dat makkelijker dan als je ver uit elkaar zit.

Toen je de aanbieding kreeg moest je er lang over nadenken?

Nee, daar had ik niet zo lang voor nodig. Ik ben een simpel iemand en als FC Groningen komt en die willen twee jaar met je verlengen. Ik heb het naar mijn zin, ik kan mijn ei goed kwijt. Voor mij genoeg redenen om te zeggen, dat is hartstikke mooi en daar ga ik voor!

Heeft dat de doorslag gegeven voor je dat je het goed naar je zin hebt bij FC Groningen?

Dat is een understatement natuurlijk! Als ik het niet naar mijn zin heb dan kan ik wel naar Groningen komen en maar denken van, ik kom steeds. Maar dan ga je op een gegeven moment met de pest in je lijf naar de club om te werken en dat is niet goed. Ik moet het naar mijn zin hebben. Ik werk met allemaal jonge gasten en een paar ouderen erbij. Ik ben één van de ouderen want ik ben al bijna 50, al voel ik me nog een jonge vent. Maar vooral de sfeer en de drive om er iets van te maken. Te kijken wat er bijvoorbeeld beter kan. Alleen dat vraagt wel heel veel van je, van je koppie en van je inzet maar ik heb ook gezegd als je uiteindelijk toch iets bereikt, dan is de weg daar naar toe alleen maar mooier. Wat dat betreft heb ik het prima naar mijn zin.

Heb je het ook goed met je thuissituatie besproken want je vrouw en kinderen wonen in de omgeving Rotterdam en blijven die daar wonen?

Ja die blijven daar. Ik woon dan in Hellevoetsluis en mijn dochters zitten daar op school, eentje studeert er voor accountant en werkt. De andere is met Havo 5 bezig. Zij gaat dat waarschijnlijk wel halen want ze is hartstikke goed bezig en gaat daarna een vervolg opleiding kiezen. Dan is het niet wenselijk om te zeggen, kom maar hierheen want dan haal je hun teveel uit hun eigen omgeving en mogelijkheden. Dus dat is zeker goed besproken en ook met mijn vrouw natuurlijk. Het is een andere situatie dan anderen zich voor mogelijk houden maar wij hebben daar goed over gesproken en ja, ik zal toch ook wat geld moeten verdienen en dat doe ik dan bij FC Groningen.

Is het zwaar zo vaak op en neer te rijden van Hellevoetsluis naar Groningen?

Nee, dat vind ik niet. Ik vind het altijd mooi dat andere mensen het zwaar vinden terwijl die het nooit rijden en dat vind ik heel knap. Mensen gaan voor mij zeggen dat het zwaar en ver is en ja, het is 272 kilometer en dat rij ik dan één of twee keer in de week. Als ik na de vrije dag weer moet beginnen (en we beginnen altijd om een uur of 7 in de ochtend) is het kwart over 4, half 5. Dan ga ik weg en dat is vroeg maar het is prima want dan ga je iets vroeger naar bed en als je die dingen weet dan moet je er niet over zeuren, dus voor mij is het geen enkel probleem.

Verwacht je dat je collega’s Alfons Arts en Sander van Gessel ook gaan verlengen want die hebben ook een aflopend contract. Bas Roorda is bekend dat die gaat vertrekken.

Alfons en Sander zijn in onderhandeling met de club en ik hoop dat die jongens er snel uit komen met de club.

Leren jullie veel van elkaar als staf zijnde?

Wij hebben in de staf van alles bij elkaar zitten. Het feit is dat je continu met elkaar bezig bent om te besprenkelen en elkaar te beïnvloeden. Over dingen na te denken en om te proberen dat trainingen beter gaan. Dat je meer invloed hebt in de wedstrijden en dat je met de spelers een betere en fijnere band kunt opbouwen. Hoe je mensen moet corrigeren, waar ligt je kracht? Waar ligt je zwakte? Daar zijn we dus constant mee bezig. Het is absoluut geen A-B-C-tje. Ik moet zeggen dat die drive die in de staf is ook in de directie zit en dan met name Mark Jan Fledderus. Als je elkaar steeds uitdaagt, prikkelt, corrigeert, verbeterd en complimenteert dan moet het resultaat steeds beter worden en dat is de achterliggende gedachte van alles.

Wat zijn de voornaamste kwaliteiten van Adrie Poldervaart?

Het is wel moeilijk om over jezelf te praten maar ik denk dat ik buiten de kennis die je moet hebben erg hard werk en mijn loyaliteit naar de mensen die ik moet dienen erg groot is. Ik vind dat die er voor de 100% bij mij is, al zullen velen zeggen dat zoiets vanzelfsprekend moet zijn. Of dat nu naar de hoofdtrainer, mijn collega’s of de directie is en zeker nu in dit geval naar de club, is mijn loyaliteit gewoon groot. Dat zijn twee dingen die ik kan noemen, buiten mijn humor om.

Mogen we jou omschrijven als een echte trainingsdier?

Ja dat mag zeker maar ik niet alleen. In de staf omgeving waar ik zit vergeten we misschien nog wel onze fysiektrainer Jarno Voorintholt en onze videoanalist Maxim Wouters. Dan zitten we met z’n zevenen bij elkaar. We praten met elkaar over hoe we bijvoorbeeld alles nog beter op elkaar kunnen af  stemmen. Dan hebben we nu die Belg (Maxim Wouters) erbij die je dan opdrachten geeft over wat je graag op beeld zou willen zien of hij komt zelf met iets en met statistieken. Daar ga je dan weer mee aan de gang en zo ben je continu bezig met elkaar te praten en elkaar te corrigeren en wat komt er dan uiteindelijk uit? Ik bedoel ja, dan moet je wel een trainingsdier zijn en wat dat betreft vind ik ons allemaal voetbaldieren zoals we bezig zijn met elkaar.

Er zullen een aantal nieuwe spelers aangetrokken moeten worden omdat er een aantal vertrekken en dan vooral verdedigers. (Wessel Dammers is dan al binnen)

Ja dat klopt, we moeten naar de winkel en dat doet de directie allemaal en dan vooral Mark Jan Fledderus en ik heb goede hoop dat hij dat goed gaat doen.

Hoe moeilijk is het nu voor jou in de situatie waarin we zitten want je bent vaak thuis nu?

Ik heb vanmorgen nog met een viertal spelers gebeld om te vragen hoe het met hun gaat. Natuurlijk houd je contact met je collega’s en ook de collega’s houden contact met de spelers. Daarnaast heb je nu wat meer tijd om 's morgens de krant te lezen en een bak koffie te nemen. Dan ga ik meestal wat artikelen lezen over voetbal en kijk wat beelden. Je probeert wat te sporten zowel thuis of buiten en dan een beetje hardlopen. Ik heb een hond waar ik af en toe eventjes mee naar buiten ga en dat is leuk. Ik ben zeker wat meer thuis, dus eet ook meer thuis en dat is ook weer eens wat anders. Het is voor mijn vrouw wel wennen maar ze is er blij mee. Maar goed, het is een feit dat je je gewoon moet aanpassen aan de omstandigheden.

Wij zitten in een deel van de wereld waar alles goed geregeld is en waar je een hoop kunt zoals tv kijken of iets op je telefoon doen. We hebben gelukkig eten en drinken, dus wat dat betreft is het okay maar het realiseert je ook van wat je wel had en wat je nu niet hebt. Dat moet je accepteren en dan moet je daar het beste van maken en zorgen dat je andere mensen kan helpen door je aan de regels te houden, heel simpel.

De KNVB heeft bekend gemaakt dat men de competitie wel uit wil spelen, hoe staan jullie daar in?

Dat is besloten ja. Mark Jan Fledderus zal ons daarover bijpraten. Er staat maar één ding voor de club bovenaan en dat is gezondheid van iedereen. Als dat allemaal goed is afgewogen dan kom ik weer op mijn loyaliteit. Dan doe je gewoon datgene wat de club je opdraagt en ga je daarmee aan de gang. Eigenlijk is het gewoon 1 plus 1 is 2. Als de richtlijnen het aangeven dat er eventueel weer gevoetbald zou kunnen worden en de veiligheid en gezondheid niet in het gedrang is. Ja, dan gaan we gewoon weer voetballen maar dat is afwachten.

Men zegt dat jullie over een maand de trainingen zouden kunnen hervatten en dan op 19 juni verder gaan met de competitie, zie jij dat gebeuren?

Dat weet ik niet. Ik vind dat erg moeilijk want we kunnen nog geen week vooruit plannen, laat staan over zo’n langere periode. Hoe gaat het zich verder ontwikkelen? De afgelopen week tijdens de persconferentie van de premier werd daar gezegd dat de maatregelen die er nu zijn ook na 28 april nog gehandhaafd moeten blijven. Dat zou een kleine streep door de rekening zetten. Ik denk dat we het gewoon moeten aankijken en goed moeten luisteren naar wat er gezegd wordt door de regering en het RIVM. Daarmee moet je aan de gang gaan en op basis van die uitkomsten zul je strategieën moeten bepalen van, we gaan linksom of we gaan rechtsom.

Er is één ding belangrijk nu, houd vol

Daarom, dat is het belangrijkste! Houd vol en zorg goed voor jezelf en voor je medemens! We hebben het altijd goed gehad en we hebben het nog steeds goed in dit land. Laten we maar even naar wat positievere dingen kijken die we nu op het ogenblik hebben dan naar de dingen die we nu niet hebben en die we nu niet kunnen. Dan halen we dat wel weer in, in een betere periode. Laten we er dan beter van genieten.

Gezondheid staat op nummer 1 nu en dan is voetbal maar bijzaak toch?

Ja dat klopt, al is voetbal wel hartstikke belangrijk omdat er veel mensen werken in de voetballerij. Of je nu werkzaam bent op kantoor of in de horeca, dat maakt niet uit want gezondheid staat altijd bovenaan en daar kan niks tegenop. Wij zitten dan toevallig in de voetbalbusiness en ook hier geldt dat gezondheid belangrijker is. Voetbal is heel belangrijk maar dat is het ook voor mensen die een restaurant, winkel of een kapsalon hebben. Iedereen heeft zijn eigen belangen en iedereen moet zich nu aan de regels houden.

 

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!