Terug

Deel deze pagina:

FC Groningen wint van Sparta en nestelt zich in de subtop

Door Redactie 14 reacties

Met de 2-1 zege in Rotterdam op de kasteelheren heeft de trots van het noorden dit weekend prima zaken gedaan op de ranglijst. Het gat op de achtervolgers (plekken 9 en 10) bedraagt zes punten. Na een wat onwennig begin en een gemiste strafschop voor Sparta kwam FC op een 0-1 voorsprong door Asoro. Lundqvist tekende aan voor de 0-2. Kort na de pauze kregen de Spartanen hun tweede ( zeer discutabele) strafschop. Rayhi benutte deze nu wel hetgeen uiteindelijk de 1-2 eindstand opleverde. Bij de FC vielen Warmerdam en later Hrustic uit. Onduidelijk is de ernst van hun blessures. 

eerste helft
Auassar die in een eerder duel bij het neerkomen last kreeg van zijn knie blesseerde zichzelf na een overtreding op Hrustic. De vrije trap werd vanaf ruim 30 meter prima tussen de palen geschoten, Harusch tikte de bal tot hoekschop. De corner leverde niets op, Auassar werd noodgedwongen gewisseld voor Abels.

Na een kwartier ging de bal op de stip en zag Te Wierik geel. Een voorzet die eruit werd gehaald zou sowieso nooit in het strafschopgebied zijn aangekomen. Te Wierik trok tegelijkertijd binnen de eigen zestien een Spartaan onderuit. Rayhi mocht het vonnis voltrekken. Het was Padt die met een fantastische redding het geplaatste schot wist weg te werken. 

Halverwege het eerste bedrijf de 0-1 van Asoro. Lundqvist bracht met een diepe bal Asoro in stelling die diagonaal geweldig afrondde. De voorsprong kwam het groen-wittte spel ten goede want de gasten hadden het betere van het spel. Kort daarna mocht Hrustic aanleggen voor een dubbele hoekschop waarbij de laatste nipt gemist werd door Warmerdam. De bal zeilde rakeling langs de tweede paal. Blijft de vraag waarom scheidsrechter Van der Eijk de overtreding op de doorkomende Warmerdam (die op vole snelheid lag) niet bestrafte. Iets later kopte Asoro (in een andere situatie) de bal over de lat.

En dan de 0-2. Asoro speelde over de grond Lundqvist in die binnen de zestien laag raak schoot. Wat een ongekende weelde! Daarna leek het of Grunn wat minder druk gaf, de kasteelheren lieten zich weer wat meer voorin zien. Een knal van Rayhi werd door Padt verwerkt tot corner. Wamerdam onderging een blessurebehandeling en ook hij moest zich laten wisselen. Itakura kwam binnen de lijnen als linker centrale verdediger, Van Hintum schoof door naar de linksback positie. 

Er kwamen 7 minuten bij. Sparta drong aan maar zou niet tot kansen komen. Vriends en Rigo botsten zeer ongelukkig met de hoofden tegen elkaar en gingen groggy. Rigo was het meest aangeslagen en ging per golfkar van het veld. Duarte verving Rigo en Vriends kon in eerste instantie met tulband verder.

tweede helft
Gesteund door de sterke wind was de vraag wat Sparta ging of kon doen. Het antwoord kwam snel want de bal ging wederom op de stip. Er zou gehaakt zijn... Rayhi nam opnieuw de strafschop en schoot de bal als een granaat in de kruising 1-2. De druk nam kortstondig toe. El Messaoudi werd binnen de lijnen gebracht voor Van Kaam. Een hoge voorzet van Van Hintum werd door Harush weggetikt.

De gasten kregen de controle terug en hielden de linies goed gesloten. Coach Fraser paste zijn derde wissel toe, aanvaller Pirou verving Faye. Hrustic raakte geblesseerd aan zijn linkerknie en kon niet verder. Memisevic werd als laatste wissel ingebracht. Een hoekschop voor FC werd nipt gemist door Itakura.

Vriends maakte hands in het eigen strafschopgebied door de bal wel zeer opzichtig met de bovenarm te beroeren. Het mocht allemaal rustig doorgaan van de (als het op strafschoppen aankomt) zeer eenzijdig fluitende Van der Eijk. Ook de VAR keek weer eens weg op momenten dat het had moeten ingrijpen... Duarte ging op de bon na een charge op Matusiwa. Ook trainer Buijs kreeg een gele kaart. Het duel werd er niet leuker op, over en weer waren er kleine overtredingen. 

De extra tijd bedroeg 5 minuten. Joosten kreeg nog een kopkans die ruim naast ging. In de stand kwam geen verandering meer waardoor FC Groningen de volle winst kan bijschrijven en zich in de subtob nestelt. 

Opstelling Sparta Rotterdam: Harush, Fortes, Vriends, Mattheij, Faye, Harroui, Rigo, Smeets, Auassar, Joosten, Rayhi

Opstelling FC Groningen: Padt, Zeefuik, Te Wierik, Van Hintum, Warmerdam, Matusiwa, Van Kaam, Lundqvist, Asoro, Redan, Hrustic

Reacties:
BP05016-02-2020 om 18:19

Rare beslissingen van de scheids hier en daar, toch 3 dik verdiende punten 

 

De weg naar boven ligt -met een relatief gemakkelijk programma- open

 

 Top!

Nachtwacht16-02-2020 om 18:27

Prima overwinning. Tegen de ploeg met de meeste overtredingen in de eredivisie is het lastig mooi voetballen.

Als ze dan ook nog de scheidsrechter mee hebben, krijg je het helemaal lastig.

 

Mooi drei punt'n

Snooze16-02-2020 om 18:51

Spannende toffe wedstrijd. eindelijk 3 punten. 

en uiteraard vreemde beslissingen van de scheids. beetje amateuristisch. 

Ben blij dat Buijs verlengt heeft. 

Roelofsky16-02-2020 om 18:53

Ben geen fan van Buijs maar de eerste helft werd er prima gevoetbald... de tweede helft mede door toedoen van de scheids werd het nog even billen knijpen...Maar goed drie punten in de knip.

Prik nam pla16-02-2020 om 18:54

Goede prestatie met in de eerste helft prima voetbal. Tweede helft minder door agressievere spel Sparta, slechte scheidsrechter en het uitvallen van Warmerdam en toch ook wel Hrustic. Complimenten aan het team en staf voor het resultaat en de geweldige inzet

Johan16-02-2020 om 19:04

1e helft dikke prima en 2e wat minder. Al met al leuke pot voetbal gezien met werkelijk een lachwekkende scheidsrechter. 

GroningenZuid16-02-2020 om 19:09

Doortrekken naar VVV thuis. Zetten we een goede serie neer als we die winnen, alleen onnodig verloren bij PEC (waar Feyenoord het dus ook heel moeilijk had). Als Ajax zijn ding doet zetten we Heracles op 9 punten.

Andries16-02-2020 om 20:29

Buijs is weer eens niet thuis.

Speelt de FC vandaag een wedstrijd zoals het hoort te zijn.

Krijgt Buijs praatjes.

Hij zegt zij moeten niet zeuren over het voetbal van de FC.

Het zijn merendeel jonge gastjes.

Die hebben krediet.

Dit gedurfde aanvallen had veel eerder gekund.

Maar Buijs ging voor punten.

Het slechte FC spel was het gevolg van een verkeerde tactiek.

Buijs deed het in zijn broek als punten uitbleven.

Nu is Buijs in de aanval gegaan.

En de spelers ook.

Wat een verademing.

Het werd ook tijd.

Johan16-02-2020 om 20:30

Mooi!

Bikkel 17-02-2020 om 10:16

Geweldig 

appie happie16-02-2020 om 20:31

@Kees,

Ik heb niets van de wedstrijd meegekregen..Net thuis was een draak van ern reis,waar ik normaal 6.30 erover doe was het nu 8.45 ivm malleur op de wegen rond Parijs en Brussel..daarom uitgeweken via Luik...

 

Maar de 3 punten zijn geweldig..ben  bijna trots

 

Heb ff teruggekeken,2 x penal voor Sparta erg overdreven 2 x niets..wat een drama zeg..

kees16-02-2020 om 21:47

over Buys raken we niet uitgepraat

wij niet en Andries niet;

 

Appie het verschil met vroeger ( in speelwijze ) moet nog blijken;  Buys is graag een winnende coach.  Vandaag heeft hij weer eens een uitoverwinning. Niet onverdiend, en een hoop tumult tijdens de wedstrijd.

Hoe het nu verder moet?  wordt de aanval nog binnenkort versterkt, want Redan of Postema kunnedn nmiet zonder hulp;  Lundqvist alleen kan het niet  Hrustic geblesseerd van het veld...  ik dacht even dat we allemaal voor de gek gehouden werden; ene keer versiert ie een panel; andere keer een zware blessure...golfwagentje bleef aan de kant...hadden die de ernst ervan al bekeken ? 

Volgende week zaterdagavond thuis  tegen VVV missen we Te Wierik; maar mét Memisevic, want die transfer naar Chines club lijkt niet door te gaan (?)

Zeefuik, Asoro en Padt waren weer top;  Buys wil nu meer aan crediet- EN toevallig(?)willen Gudde en Fledderus dat ook ( maar dan van de bank)

Tis wat.... met De FC G  !!

JVakkieG17-02-2020 om 14:27

@kees de transfer is uitgesteld totdat het corona virus voorbij is toch?

kees17-02-2020 om 19:02

het profvoetbal ligt in China stil... en ik heb begrepen dat in mei Memisevic voor max €800.000 weg mag.. En Memisevic wil graag fanancieel "binnenlopen", (bij welke profclub ook ter aarde) 

Over wanneer het coronavirus voorbij is?  niemand die het weet..  na 4 maanden zou er een vaccin zijn ontwikkeld welke "ongeveer" past op dit virus...en kan helpen met de zwakkeren van gezondheid te helpen beschermen  wil je 100% werking/match  dan duurt een vacciun maken richting 10 jaar.  Overigens is al het economische ( en dus ook profvoetbalgerelatreerde) nieuws in cijfers uit China niet erg betrouwbaar... strerker nog: de arts die in december alarmeerde voor dit nieuwe ernstige virusuitbraak, inmiddels overleden,  die werd door politie/politiek het zwijgen opgelegd met dreiging van sturen naar een strafkamp. 

Cantona16-02-2020 om 20:49

Ik heb net de wedstrijd  terug gezien, kon hem helaas niet live kijken.

Ik heb een vrij goede eerste helft gezien en een veel mindere tweede helft,  

Beide penalties sloegen wat mij betreft nergens op maar wanneer er in de 81e minuut een duidelijke handsbal door een Sparta speler wordt gemaakt dan hoor je de VAR niet.

Ook deze scheidsrechter moet het leren maar vandaag floot hij niet best.

Uiteindelijk toch drie verdiende punten.....gelukkig.

Nogutsnoglory116-02-2020 om 22:45

Bij studio neus werd de handbal van Sparta niet eens getoond. Ook bij Fox nauwelijks aandacht hiervoor. Durfde de scheids niet voor de camera? Ach Ajax - RKC was natuurlijk weer veel belangrijker. 

Marco16-02-2020 om 23:14

Door zulke overwinnen worden de spelers mentaal sterker en volwassen. Eerste strafschop werd de overtreding al ver buiten de 16 ingezet, als het al een overtreding was. Spelers moeten slimmer worden.

VVV is een rotploeg om tegen te spelen. Hveen raakte zwaar gefrusteerd van ze toen ze thuis gelijk speelden.  Ploeg graaft zich volkomen in. 

Hoog baltempo, schuiten van buiten de 16 en dodespelmomenten oefenen.

Arthur17-02-2020 om 00:12

Ik vind die asoro wel een prima speler voor ons eigenlijk. Toch altijd wel het gevoel dat het van hem moet komen als het niet loopt.

Ollie Wollie17-02-2020 om 10:40

Goed gespeeld. Ze hadden niet alleen een schop-ploeg tegen, maar de scheids en de VAR ook nog eens. Vooral in de eerste helft zag het er goed uit. Hopelijk vallen de blessures bij Groningen mee, en kunnen ze voortborduren op het elftal zoals het in de eerste helft stond.

Waistjawel17-02-2020 om 10:46

Prima overwinning tegen 12 man. Eerste helft eindelijk wat aanvallend voetbal. Ook mede door lunqvist die beter begint te draaien. Jammer dat Buijs direct dapper gaat doen. We hebben anderhalf seizoen weinig mogen genieten en dat mag gezegd worden. Dat het nu iets beter gaat is nog geen reden voor buijs om hoog van de toren te blazen. Hij is er nog lang niet. De spelers mogen jong zijn maar ze willen ook verdienen als grote kerels, dan moet je ook voetballen als een grote kerel. Uitblinkers voor mij zijn padt en matusiwa. Scheidsrechter erg amateuristisch waarbij nu wel duidelijk opvalt dat er afspraken zijn tussen knvb en fox over het tonen van flaters van de scheids. Dat een 100% handsbal nauwelijks wordt besproken of teruggekeken zegt genoeg. 

 

kees17-02-2020 om 19:12

ben ik met je eens: Buys stond er humeurig commentaar te geven, en "zijn gelijk te halen" over de speelwijze...Weet je nog dat hij heel lange tijd met maar één spits speelde, en op eindeloos aandringen met 2 man vooruit ging spelen?  Kennelijk interesseert het hem heel weinig of er goed gespeeld wordt, als er maar punten worden behaald.  "Achterin niks weggeven".. en "voorin die jochies"... we zullen het nog wel vaker langs horen komen. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!