Terug

Deel deze pagina:

[Update 18.55 uur] FC Groningen en Robbert Klaver uit elkaar

Door Jan-Pieter Westing 9 reacties

"De commercieel directeur vertrekt in onderling overleg na een verschil van inzicht over de te varen koers op commercieel gebied bij de Trots van het Noorden" Dit meldt de officiële website van FC Groningen

Wouter Gudde dankt Robbert Klaver voor zijn inspanningen en vermeld daarbij dat de club een stevige uitdaging heeft op commercieel vlak. Gudde en Klaver zouden hierbij niet op één lijn komen en hebben daarom besloten uit elkaar te gaan. Wouter Gudde neemt in eerste instantie de verantwoordelijkheden van Robbert Klaver over. 

Update 18.55 uur - In gesprek met RTV Noord vertelt Robbert Klaver dat hij helemaal niet weg wou bij FC Groningen. Klaver zegt dat hij de afgelopen 12 jaar met heel veel passie bij de club heeft gewerkt hetgeen hem zakelijk en privé veel gebracht heeft. "Zonder emotioneel te worden voelt dat toch alsof me dat ontnomen wordt.' 

Er blijkt sprake te zijn van een getekende vaststellingsovereenkomst hetgeen inhoudt dat werkgever en werknemer het dienstverband vrijwillig met wederzijds goedvinden kunnen beëindigen. 

Klaver denkt dat de manier van besturen misschien frictie geeft en dat Gudde te snel wil. "Je zit ook in Groningen, je moet niet de heleboel op de kop zetten. Je moet stapje voor stapje vooruitgaan. Maar het is lastig om het specifiek te benoemen, er is geen sprake van ruzie. Maar de manier van werken lag gewoon te ver uit elkaar."

Over zijn toekomst durft Klaver geen uitspraken te doen. Klaver die eerder dit jaar in verband werd gebracht als mogelijk algemeen directeur bij FC Emmen, heeft nog geen gesprekken gehad met de Drentse club.

Robbert Klaver zegt dat zijn vertrek niets te maken heeft dat hij niet de opvolger is geworden van Hans Nijland.

Reacties:
13-11-2019 om 16:27

Zat er al een poosje aan te komen. De bezem gaat behoorlijk door de leiding van de club. Zal me benieuwen wie de vogende van de "oude garde" is. Als dit maar goed gaat. Straks doet Wouter Gudde alles alleen..................totdat er een Burn Out om de hoek komt kijken, en Hans Nijland in moet springen om de boel te redden. RVC wees op Uw hoede.  

13-11-2019 om 16:51

Klaver gaat naar Emmen daarom wil ie mede ook zo graag /makkelijk weg.... 

13-11-2019 om 20:12

Ik vind dat Klaver via de voordeur en met een waardig afscheid de club moet verlaten... dat er nu in zijn beleving een niet te overbruggen verschil van inzicht blijkt, dat was al bij het aantreden van Gudde en Fledderus te verwachten.  Omdat de man  12 jaar bij de club  zich heeft ingezet  is het ronduit schokkend dat Gudde al zo erg overtuigd is dat er nieuwe noodzaak is zijn om de club anders commercieel aan te sturen, want ik herinner mij dat Gudde recent voor de microfoon heeft rondgebazuind dat "de mensen alang niet meer  voor 90 minuten voetbal naar het stadion willen komen..er zijn belangrijkere zaken die leidend zijn. Tja, wat denk je: als je de invloed van sponsoren leidend maakt boven het sportieve element van de profclub, dan is de volgende stap ook gemakkelijk gezet:  een eis voor hogere (spelers) begroting, duurdere kaarten, duurdere internationale sponsors, die brachevreemde durfinvesteerders blijken te zijn... en dat zelfs met externe geldschieters die heus niet op hun achterhoofd zijn gevallen: ze investeren alleen  als ze hun geld met dikke winsten terugzien...en op korte termijn. 

Verder hoef je maar naar Feyenoord te kijken, die nu zelfs helemaal geen directie heeft, en waar groepen contractspelers onder contract staan van zaakwaarnemers in plaats van de club-zelf, met het gevolg dat er alleen maar ( jaren lang!) gepraat wordt over het (tekort aan) geld in  plaats van over de verantwoordelijkheid van de bestuurders bij die club. Gudde weet van dichtbij ( zijn vader was er 12 jaar directeur ) hoe wankel een profclub kan staan als het (ondanks dat er grotere sponsors in het Westen zitten   en het stadion bijna altijd vol zit) 5 x verliest... dan maar weer de trainer eruit...

Op mij maakt  het vertrek van R.Klaver de indruk van: zijn schaduw vooruit te werpen... En als Gudde jr. ook nog zegt dat er bijvoorbeeld gepraat moet worden met de gemeente Groningen (N.B.!) over nieuwe commerciële initiatieven ( lees garantstellingen ) dan is hij nog niet goed ingelicht hoe rauw op het dak van de wethouder sportzaken de destijds geprefereerde behandeling van de FC dat dit met geld van de gemeente ( bij Topsportzorgcentrum ) is gebeurd... geld van ons allemaal.  Daar kijken ze wel uit om nog weer naast hun schoenen te gaan lopen met dure garanties.  Een evenementenhal van het stadion maken zoals bij Vitesse... joh: het is net zoiets als een zweeftrein tussen Groningen en Amsterdam met een reistijd van één uur. .of een trolleybusproject in  de binnenstad.  Een fusie van FC Groningen met PECZwolle of FC Emmen zou misschien meer effect kunnen hebben (?) op de aanhang supporters/inwoners van de Noordelijke provincies... maar dat betekent ook dat er andere en gedeelde belangen gaan komen... afgelopen met Groningen op één...

Hans Nijland heeft een jaar of wat terug nog geroepen: "er zit in het Noorden geen "suikeroom", althans ik ben hem nog niet tegengekomen"  Daarom zijn er veel kleinere projecten bijgekomen ( van shirtreclame op schouders, t/m het verpatsen van de stadionnaam aan Hitachi ) maar  denkt Gudde nu echt dat HIJ het wel eventjes slimmer kan inrichten?  Over 5 jaar is er misschien een Belgisch -Nederlandse A-liga met 16 clubs, waar FC Groningen óók mee moet kunnen/ zich moet zien te plaatsen... in dat geval dan komen spelers niet meer voor een 3 jarig contract voor 3 ton/ jaar naar het Noorden, maar gaan liever naar Anderlecht of AZ om 3 tot 5 x de Balkenendenorm ex premies te eisen...

Kom nou toch:  FC Groningen kan zich NU alleen sportief meten met clubs onderin de 2e Duitse liga, niet beter !

Als hr Gudde dus TE hard van stapel loopt, dan voorzie ik binnen een paar jaar een veel grotere impasse: een club die aan richtingsenstrijd en persoonlijke belangen van een paar figuren, uiteindelijk met lege handen komt te staan, waar het een komen en gaan van opportunisten betreft die met duurbetaalde directie en RvC in wezen alleen voor zichzelf komen en waar FC Groningen supporters, en inwoners van het "5-grootste- verzorgingsgebied van Nederland"  helemaal niet meer meetellen bij genomen clubbesluiten en zich waarschijnlijk straks nog veel minder collectief om de club zullen bekommeren. De onderzoeksrapporten over nieuwe Marketing bij de FCG zijn  al ruim meer dan 5 jaar oud, de oplossing voor het begrotingstekort is (als je het mij vraagt) nog niet voor de helft in zicht ...en ben ik ook benieuwd 'wie of wat voor wonderboy er voor Robbert Klaver terugkomt in de driekoppige directie.  

 

13-11-2019 om 20:21

Amen.... Pfff 

13-11-2019 om 20:37

@Kees,

Een prima analyse van een probleem dat al jaren boven het hoofd van de club hangt. Ik wil niet zwartgallig overkomen maar in mijn eerste reactie zeg ik niet voor niks:"Raad van Commissarisen, let op Uw zaak" !!

campesino13-11-2019 om 20:51

Kan zijn dat je gelijk hebt kees. Aan de andere kant, met het oude beleid is van een noodlijdende club een stabiele club neergezet, maar groningen zit al jaren in de achteruit. En het oude beleid had daar duidlijk geen antwoord op. Sterker nog, groningen wordt ieder jaar foor meer clubs voorbijgestreeft. Een nieuwe andere koers lijkt mij (als leek) helemaal niet zo gek en gudde heeft als ex comerciiel man van excelsior toch zeker de noffige kennis.

13-11-2019 om 22:16

Geen gemis, commercieel staat de fc al jaren in de achteruit, bye bye zwaai zwaai.  Nu parasiet jeltema nog..

brummie14-11-2019 om 10:55

Ondanks dat Klaver aangeeft dat vertrek niets te maken heeft met het niet opvolgen Nijland, speelt dit denk ik toch wel mee op de achtergrond. Klaver was behoorlijk teleurgesteld dat hij het niet geworden was. 

Toekomst zal uitwijzen hoe dit uit gaat pakken. Commercieel is er werk aan de winkel, en ook zal men kritisch moeten kijken naar de lasten waaronder hoge huur Euroborg/HCM stadion. Gudde heeft volgens mij aangegeven dat er niet perse een nieuw commercieel directeur hoeft te komen, en dat hij dit zelf wil op gaan pakken. 

Lijkt mij op zich geen probleem. 

 

De uitdaging lijkt mij hoe om te gaan met een veranderd voetballandschap. Door o.a. FOX versnipperde live uitzendingen minder tooeschouwers in stadions in Nederland. Dus minder exposure voor (lokale) sponsoren. Daarnaast is sponsoring ook wat op zijn retour. Het is vaak een behoorlijke investering, en opbrengsten zijn vaak moeilijk meetbaar. 

Het is goed dat FC hoog inzet op jeugdopleiding en faciliteiten. Je ziet bij AZ dat het vruchten afwerpt. Denk dat FC op tijd hier stappen in heeft gezet t.o.v. de concurrentie. Denk dat daar juist commercieel meer uit te halen valt.

 

 

 

 

 

14-11-2019 om 11:17

Dat de commercie heeft toegeslagen in de voetballerij is al jaren een feit, is sinds het invoeren van shirtreclame al zo. Dat de sponsoring enigzins op z'n retour is geloof ik niet zozeer. Barcelona heeft het lang uitgehouden zonder sponsor maar is een paar jaar geleden toch ook door de bocht gegaan. Dat er steeds minder toeschouwers in het stadion komen ligt grotendeels aan het feit dat FOX is komen opdagen én je bijna dagelijks wel een voetbalwedstrijd op de TV kan zien bij Ziggo Sport. Ik zie het nog gebeuren dat de FC-Groningen wordt opgekocht door een grote investeerder die, net als bij Vitesse, aan de touwtje gaat trekken en de club alleen maar ziet als een "winstbron" en verder geen binding heeft met de club en al helemaal niet met de supporters. 

Hoekie14-11-2019 om 17:36

Al jaren wordt op dit forum gemopperd gemopperd gemopperd en gemopperd op Nijland en co. In Gudde hebben we een welbespraakte, naar mijn mening een deskundige directeur gekregen die in een paar interviews bij mij een geweldige indruk heeft achtergelaten. Deze man weet zeer helder uit een te zetten wat hij heeft gezien en gehoord. Hij schetst in hoofdlijnen de plannen die hij heeft om de FC de komende jaren structureel te verbeteren. Hij zegt ook dat bedenken 1 is en goed uitvoeren 2. Als bij het bedenken van 1 niet alle neuzen niet de goede kant opstaan, moet je ingrijpen. En ja natuurlijk kan dat fout gaan, maar doormodderen is geen optie. Ik houd van daadkrachtige leiders. Laat deze man gewoon zijn werk doen zou ik zeggen. 

15-11-2019 om 00:39

. daar zie ik niks van...: daadkrachtig leiderschap: wel iemand ( W G ) die graag de baas wil zijn en dat hij daar niet voor het eerst, maar ook niet voor het laatst de werkelijkheid mooi verpakt in  een leugentje om bestwil... Met het recente vertrek van de hoofd commercile zaken (onder Klaver werkzaam) zal er wel (verwacht ik )een vriendje van Gudde in de 3 koppige directie bijkomen. want je denkt toch niet dat Gudde in persoon aan de sponsorrelaties zijn tijd wil geven?.

 

Hoekie15-11-2019 om 10:27

Een daadkrachtig leider grijpt in als er een conflictsituatie is en blijft niet aanmodderen zoals destijds met Jurrie Koolhof wel het geval was. Waarschijnlijk is hij minder sociaal dan Nijland maar soms moet je gewoon harde maatregelen nemen. Als je de interviews hebt gehoord of gezien waar man en paard genoemd worden over de huidige situatie dan is de FC al jaren aan het terug roeien en heerst er bij de achterban nog steeds het beeld van een subtopper. De FC kan al lang niet meer mee met clubs als AZ, Utrecht en Vitesse. De spelersbegroting van Emmen komt notabene al in de buurt van de FC. Dat scheelt nog maar enkele tonnen! 

15-11-2019 om 16:07

@ Hoekie

 

Laat ik nou de eerste zijn die jouw gelijk wil toegeven ALShet blijkt de komende tijd dat de club een betere koers heeft gekozen... niet alleen qua begroting  maar vooral qua lange termijn beleid vwb de club in de competitie en met de supporters.

Voorlopig heeft  Gudde het afgelopen  half jaar bijn niks gezegd en was er grote onduidelijkheid datg Reis, Chabot en Doan zijn verkocht en dat dit geld (over een periode van jaartermijnen) niet bedraagt aan de spelersbegroting.  Dat zegt al heel veel...ook dat Fledderus nooit iets over bedragen voor Doan heeft genoemd waar 7,5 resp 10+ Mio werden genoemd.

Verder herinner ik je aan de recente interviews van Gudde op de podcasts:  "FC Groningen blijft goede spelers zoeken om die na enkele jaren met winst te verkopen, zo is het businessmodel" .  Dat handelshuis verandert dus helemaal niks.  Wat naar mijn idee wel verandert is, dat er nieuwe investeerders worden gezocht die die "handel" meer dan vroeger gaan aanjagen. Of de veranderingen ook leiden tot een "Grotere club met een hogere klassering"... ik zeg je :  Buys is candidaat/ volgende die niet kan verlengen in januari en ik zie zelf nog niet zo een-twee-drie de stap naar AZ niveau  gemaakt

Tot slot: ik ben geen protegé van Robbert Klaver, maar je vergelijking dat Koolhof  weg moest als scout , is onvergelijkbaar met Klaver!  Trouwens:  Koolhof heeft met een jur. procedure gedreigd..en werd ziek...weer aangenomen...en bij zijn overlijden kort daarop,  werd er in het stadion een supportersactie met spandoek en applaus-stilte gehouden.   Ik bedoel maar: dure clubmensen stonden vooraan..en in het toekomst model Gudde staan die nog steeds vooraan. !

Klaver zit nu zonder baan, en ik gunde deze clubman een beter, en meer gepast  afscheid.

groet'n

 

 

15-11-2019 om 00:23

KLavertje 4.

De laan uit.

Wilde het te langzaam doen.

En Gudde wil snel.

Langzaam en snel gaan niet samen door 1 deur.

Dus Klaver afgevoerd.

Welke geluksvogel volgt.

Gudde wil van de FC een groot Excelsior maken.

Excelsior betekent omhoogreiken.

Klein Excelsior uit Rotterdam kwam niet verder dan op en neer..en gaat zo verder door...op en neer.

Gudde is een doener...een klein Trumpje.

En doet alles op zijn Amerikaans.

Ook zonder Klavertje 4 gaat schoonmaakbedrijf Gudde met de bezem door de FC.

Schoon schip.

En wij wachten komende spannende zaken maar af..... in ieder geval is er leven in de Gudde FC brouwerij!

Geen FC Knudde maar FC Gudde!!!!

 

 

18-11-2019 om 14:49

Weet niet of de meesten de podcast geluisterd hebben met daarin Wouter Gudde. Helder en zeer duidelijk wat de ideeen zijn.

Als ik een Klaver hoor met te snel etc. - sorry maar de commerciele wereled met alle sociale media is snel. Hele frisse ideeen en visie voor de toekomst. Dat mensen niet elke week meer naar het stadion komen ligt niet alleen aan de kwaliteit van het voetbal, maar ook aan Fox Sport en er is zoveel meer dan voetbal.

Zijn intervieuw was m.i.duidelijk en helder uiteengezet hoe we er voor staan en wat de mogelijkheden zijn. Dit met Klaver was te verwachten en maak aub de kat wijs dat het niets met het niet directeur worden te maken heeft. Ik ben 50jaar en geloof nog in Simterklaas pffffffffff. Prima beslissing uit elkaar te gaan - de FC moet door en tuurlijk heeft Klaver betekenis gehad voorde FC en daarompassend afscheid nemen.Voor de toekomst helaas geen plaats meer voor hem.

Hoekie18-11-2019 om 17:11

JPS @ Ik heb ook de podcast geluisterd en ook een 2e interview met Gudde gezien. Gisteren ook even Eenhoorn van AZ gezien. Beide heren kunnen helder uiteenzetten wat zij aan het doen zijn. Wat Klaver betreft; hij heeft ongetwijfeld goed werk verricht en verdient een eervol passend afscheid. Ik hoop trouwens dat meer mensen deze podcast gaan beluisteren en zo meer inzicht gaan krijgen wat Gudde van plan is. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!