Terug

Deel deze pagina:

Column: Investeerder of niet?

Door Sigrid Elsinga 7 reacties

Hans Nijland liet gisteren een bommetje vallen in Nederland: nadenken over een private investeerder is niet meer taboe in Groningen. Uiteraard heb ik daar ook een mening over. 

 

Laten we de feiten op een rijtje zetten: onze club lijdt verlies, dat is inmiddels bekend. Spelen om Europees voetbal is geen zekerheidje meer. En als je je al plaatst, dan moet je ergens half juli je door een aantal voorrondes worstelen om daadwerkelijk mee te doen om de knikkers. Talenten als Suarez, Robben, van Dijk liggen voor ons niet voor het oprapen. De scouts vinden ze wel, maar dat doen scouts van grote (buitenlandse) clubs eveneens. Bij onderhandelingen sta je dan gelijk met 2-0 achter. Je moet als relatief kleine club met een heel goed verhaal komen, wil je ze aan je binden. Soms lukt dat, zoals met Doan, maar vaak ook niet. 

 

De afgelopen 10-15 jaar heeft de commercie, en dus geld, de overhand genomen in het voetbal. Wereldwijd worden er miljarden geïnvesteerd in clubs, al dan niet door private investeerders. De UEFA en FIFA doen daar hard aan mee. Nederland blijft achter op zowel voetbalgebied als financieel. Dat heeft onder andere te maken met het licentiesysteem. De KNVB hanteert categorieën waar clubs aan moeten voldoen. Het huishoudboekje moet op orde zijn. In landen als bv Spanje, mag Real Madrid rustig een half miljard (!) schuld hebben. Het merk “Real Madrid” heeft sowieso een marktwaarde die ongekend is, en dat is blijkbaar genoeg om te blijven bestaan. Daar kun je als klein voetballand onmogelijk tegen opboksen. 

 

Private investeerders, is dat nu werkelijk zo eng? Je zou zeggen van wel, gezien recente debacles bij Roda en ADO. Rechtszaken, geld wat beloofd is maar niet komt, gouden bergen tot aan de hemel, investeerder die zomaar maanden in een cel zit, het is net een klucht. Maar wel een klucht waar je als club niet op zit te wachten. Maar het grote verschil is dat deze clubs in zwaar weer terecht waren gekomen en bijna omvielen. En hoe het ook draait of keert, dat is bij FC Groningen niet het geval. Met andere woorden, er is geen acute noodzaak om een investeerder te vinden. Je kunt alles nachecken en onderhandelen zonder tijdsdruk. Maar de vraag is, moet je dit willen? Ik denk dat het gaat om 2 keuzes; of je wil meedoen om de (Europese) knikkers, of je accepteert dat dit incidenteel gaat gebeuren. Het heeft alles te maken wat de ambities zijn en wat supporters verwachten, realistisch of niet. Teruggrijpen op het (recente) verleden heeft geen zin, dat is al lang achterhaald. De commerciële en financiële trein dendert door, en je kiest er zelf voor of je er op meespringt of niet.

 

Is het dan allemaal zo somber? Mwah, dat denk ik niet. Als er iets is waar wij Nederlanders goed in zijn, is het oplossingen zoeken die niet teveel geld kosten. AZ heeft een uitstekende jeugdopleiding en wij zijn daar ook mee bezig. Gerard Kempkers weet als geen ander wat topsport inhoudt. We hebben dit seizoen al een paar aan het werk gezien in de Euroborg. Dus het kan wel degelijk om jeugdspelers aan je te binden. Creatief zijn is het credo, maar dat heeft tijd en geduld nodig. Wat bovenal verstandig is: verkennen en niet bij voorbaat alles afwijzen. We weten in ieder geval hoe het niet moet. De clubkleuren en naam zijn gewaarborgd in het gouden aandeel. Je ogen sluiten voor de realiteit is dom en kan je de kop kosten. Het hedendaagse voetbal is niet meer als 10-15 jaar geleden en komt ook niet meer terug. Dat Hans Nijland en co dit gaan onderzoeken, vind ik juist een goed. Pas dan kun je een goed besluit nemen of je hier in mee wilt gaan of niet. 

 

 

Eindredactie: Thijs Faber

Reacties:
opa10-01-2018 om 17:58

13-01-2018 om 18:12

Laat Henk de Haan zijn " dikke Sheik maar even Facebouken.."for a good price you can buy a Heule mooie voetbalploug"

pom pom pom

 

Marco10-01-2018 om 18:45

Succes staat of valt met goede scouting. 

Scouting van Groningen is zeer matig, dus is de kans groot op een financieel fiasco, want investeerders willen rendement 5-15%. Dit bij een laag eigen vermogen. 

Als veldmate 5 spelers haalde waren er 2 slecht, 2 bruikbaar en 1 supertalent en goudmijn. Huidige scouting is 1 slecht 4 bruikbaar. Welke spelers heeft Groningen nu de laatste jaren voor meer dan 1 miljoen verkocht? 

Spits Pedro hadden ze leuk gescout afgelopen zomer, of hij naar de fc was gekomen ipv mainz als we meer geld hadden geboden, kiezen ze toch voor de grotere competitie. 

Feyenoord en PSV hebben in het verleden met investeerders gewerkt. Was daar vooral dat de investeerders de rendementen kregen en een deel van de winst. De clubs kregen de risicos en de verliezen.

10-01-2018 om 19:02

Ik zeg een goede nederlandse invensteerder vinden die goede bedoelingen met de club heeft dit mag gerust een paar jaar duren

campesino10-01-2018 om 21:30

Thijs, een aardig verhaal maar de keus is niet europees voetbal of niet. de keus is af en toe europees of degradatievoetbal, met jupiler league als je een slecht jaar hebt.

buit<en de top 3 zijn az, vitesse, utrecht en heerenveen ons al lang voorbij, twente en ADO binnen 2 jaar ook, dus dan is de tiende plaats al het hoogst haalbare. Als nac en roda uiteindelijk de boel op de rails krijgen, mag je strijden om de plaatsen 12 t/18. 

Dat maakt de hut niet voller. Dit is gewoon de realiteiten als iemand dat niet ziet is die gewoon stekeblind.

Dus het beste is al die romantische gevoelens opzij te zetten, anders speel je met al je romantiek in de jup.

 

dezelfe discussie is nu gaande in spanje met de aankopen van coutinho en dembele. Maar het is heel simpel, met alleen talenten van de masia red  je het niet tegen city en psg. ja het is wel simpatiek, idillisch, romantisch of hoe je het ook wilt noemen om met 7-8 jeugdspelers te spelen , maar het is niet realistisch om dan om de prijzen mee te doen. dus het is 160 miljoen betalen of afhaken.

10-01-2018 om 22:35

Mooi verhaaltje van Sigrid Elzinga, maar of het reëel is wat zij beweert is af te wachten. Er wordt gesteld dat het voetbal de laatste 10-15 jaar is veranderd. Nee dit is al veel langer aan de gang, dat de zogenaamde " grote clubs" met minimale middelen de talenten bij de " mindere goden" wegkapen". Nog niet zolang geleden werd Suarez op een niet fraaie wijze door 020 bij onze club weggekaapt met een rechtszaak als dreiging. Je kunt dus gerust stellen dat de huidige top drie via de rug van de kleine clubs het hoofd boven water houden. En de KNVB staat erbij en kijkt ernaar. Dat is het cardinale punt. Neem ook als voorbeeld de verdeling van de televisieinkomsten, zo oneerlijk als de pest. De grote clubs krijgen het leeuwendeel en de rest wordt opgescheept met een fooi. Daar zou verandering in moeten komen. Gelijke monniken, gelijke kappen. Als dit eerder in goede banen was geleid, had je nu geen investeerder nodig gehad. Wat de FC betreft, zou ik willen zeggen, bezint eer gij begint want een investeerder is alleen uit op de winstmarge en in de meeste gevallen ben je overgeleverd aan de grollen en grillen van zo'n persoon of bedrijf.

11-01-2018 om 10:23

Je hebt gelijk...het komt niet nu zomaar uit de lucht vallen, omdat middenmootclubs FC Groningen voorbij gaan.  Zeker is dat de status van de clubs onderling belangrijk zijn.  Bij geldschieters/investeerders geld maar één wet: hoe kan ik het geld er met winst weer uithalen, en dat op korte termijn.  Afschrijven van verliezen hoort daar bij, en dat gaatr niet zachtzinnig:  spelers die niet door de clubs betaald worden maar door die ene investeerder, die indirect de club uitmelkt.  En je gaat dat merken in het aantal passanten en in het beleid van de TS:  geruzie tussen trainers en leiding is nog het minst erge...maar waar stopt het?  En dan zie ik ook geen hoge klassering voor de FC, nee...wel veel gedoe, want die begroting van 25 miljoen daar komt een schaduwboekhouding bij die alleen maar minder mogelijk maakt voor de club.  OK merchendaising hoort bij topsport, maar de gewone supporter is straks de pineut door branchevervaging en gewoon oplichterij wat om de hoek ligt.  Ook dat is niet nieuw:  nu zijn er genoeg kaartjes voor de wedstrijd aan de kassa te koop, maar ze verkopen alleen  in de €30 categorie...terwijl er heel veel lege stoeltjes zijn waar geen seizoenkaart op zit.  Je kan erop wachten:  entreekaarten gaan straks omhoog, en het sportieve resultaat valt (weer) tegen, en het gevolg was de laatste jaren dat er meer geld (spelerswaarde ) onttrokken werd en de lasten van de club alleen maar toenamen. . 

Ik verwacht bij het wegblijven van grote sponsors bij een club als FC Groningen, een koude sanering.  met als het tegenzit:  een stadion wat nog minder bezet wordt.  FC Groningen heeft nog prestige. het is verhuld met  het soort opportunistisch voetbal wat in Nederland wordt gespeeld, en door de relatief goede eindklassering van de FC   ieder seizoen..Sraks komt de aap uit de mouw:  moeten we weer met de pet rond bij de gemeenschap (stadsbestuur)terwijl die private partij na 2 jaar niet thuis geeft vanwege andere belangen megt zijn geld. Profvoetbal is een luxe.  er moet altijd weer geld bij, anders heb je niks .

Maar er is ook een lichtpuntje:  toen de megabioscopen kwamen ( de kleine werden weggesaneerd ), zat iedereen nog achter z'n video recorder op te nemen. Nu zijn er hele filmkanalen ( netflix ) EN de bioscopen worden weer goed bezocht vanwege het uitgaansleven.  Zo schikt de mens zich in iedere nieuwe economische werkelijkheid.  Straks weet niemand meer wat een voetbalclub doet...ja voetballen, maar de wedstrijd zelf is dan niet meer zo belangrijk

  

11-01-2018 om 06:55

Ik vind het wel grappig dat we in nederland niet zonder investeerder zouden kunnen om nog mee te kunnen komen. Terwijl landen als tjechie , polen, denemarken , roemenie ga zo maar door voetballend allemaal voorbij zijn. En dat heeft niet alleen met een investeerder te maken! Kijk eerst eens naar je manier van opleiden en naar manier van voetballen. Met weinig middelen is genoeg mogelijk!

11-01-2018 om 11:31

Het is allemaal zo betrekkelijk. Hoe kan er nou gesteld worden (hierboven) dat clubs als Vitesse,Utrecht en Heerenveen ons allang voorbij zijn? Vitesse heeft de hulp van een "louche Russische" investeerder en de vraag is, wil je dat als FC-Groningen. FC-Utrecht heeft Frans van Seumeren die met zijn zwaar-transportbedrijf de miljoenen bij elkaar schraapt en z'n personeel met een fooi naar huis stuurt. Heerenveen van hetzelfde laken een pak, jarenlang spelers verkocht aan de zogenaamde "top drie" en nog zitten ze in de schulden. Hebben dit jaar een begrotingstekort van 2,4 miljoen met een eigen vermogen dat maar iets groter is dan onze club. Die genoemde clubs zouden ons allang voorbij zijn? Kom nou!!!!!! Hoe kan het dan dat Ajax van Heracles verliest. Hoe kan het dan dat FC-Utrecht van FC-Groningen verliest en onze club gelijk speelt tegen Heerenveen? Ik geloof niet meer in sprookjes van dat het allemaal beter zou gaan met een investeerder. Wat er moet gebeuren laat ik graag over aan de KNVB, dat is de club die jarenlang met hun zig-zag beleid de huidige situatie heeft veroorzaakt. Daar moet Nijland zijn om zijn grieven te ventileren en niet met een drogreden de supporters een rad voor de ogen proberen te draaien.

Rob197011-01-2018 om 16:35

Helemaal mee eens, hoe kan het nu zijn dat de wereld helemaal verandert is. Nijland moet zorgen voor sponsoren, liefhebbers die bereid zijn geld te geven aan de club, de crisis is in de handel enigszins verdwenen, dus is er weer ruimte voor extra uitgaven bij de ondernemingen. Verder, is het zorg om de broek zelf op te houden door goede spelers met waarde te scouten of op te leiden. Niet kijken naar Engeland waar het geld rijkelijk aanwezig is, want daar spelen clubs met rijke eigenaren ook gewoon in lagere divisies. 

Engeland is in ieder geval niet te vergelijken met het geld dat daar al door de bond naar de clubs stromen. Dat doen ze daar iets beter dan hier in Nederland. Vermarkten wat je te bieden hebt. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!