Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Fortuna Sittard - FC Groningen

Door Sven Heikens 5 reacties

Komende zaterdagavond staat voor FC Groningen de verste uitwedstrijd van het seizoen op het programma. In het zuiden des lands zal FC Groningen aantreden bij Fortuna Sittard, een ploeg waarvoor de wedstrijd van zaterdag van levensbelang is om onderin weg te komen. 

FC Groningen

FC Groningen zal met een goed gevoel afreizen naar Fortuna Sittard. Na een mindere periode werd vorige week gewonnen bij Go Ahead Eagles en in die wedstrijd waren een aantal lichtpuntjes te zien. Allereerst hield Buijs vast aan vastigheid in een 4-2-3-1 formatie, iets wat de ploeg goed leek te doen. De in de zomer overgekomen Laros Duarte kwam ook goed in zijn recht in deze positie, Suslov kwam beter tot zijn kracht in een positie verder naar voren en een aantal aanvalspatronen werden duidelijk. Veel verliep via voorzetten via de zijkanten en dat is iets waar spits Strand Larsen en schaduwspits De Leeuw goed bij gedijen. Desalniettemin gaf Groningen achterin nog wel te veel mogelijkheden weg, waarbij zomaar de gelijkmaker nog had kunnen vallen.

Trainer Buijs gaf al aan niet te veel willen wisselen/schuiven aan deze namen en formatie, maar is toch genoodzaakt wat wisselingen aan te brengen in de basiself. Tomas Suslov pakte zijn 5e gele kaart en is daardoor geschorst zaterdag. Zijn plek zal vermoedelijk worden ingenomen door N'Gonge. Daarnaast ontbrak vandaag ook Michael de Leeuw op de training, aldus Stefan Bleeker. Hierdoor schuiven Irandust, Dammers een linie naar voren en komt Mike Te Wierik terug in de vermoedelijke basis. 

Fortuna Sittard

De Fortunezen uit Sittard kennen tot nog toe een heel moeizaam seizoen. Op dit moment bezet Fortuna Sittard de 17e plek op de ranglijst met negen punten. Fortuna boekte slechts twee overwinningen, thuis tegen Cambuur en FC Twente, en de laatste drie wedstrijden op rij werden verloren. 

Voor Fortuna is de wedstrijd van zondag een 'must-win' wedstrijd, want in de rest van dit jaar wacht voor Fortuna uitwedstrijden bij AZ, Feyenoord, PSV én Ajax. Om in de winterstop bij de onderste twee plaatsen weg te zijn, zal Fortuna zaterdag dus moeten winnen van FC Groningen.

De selectie van Fortuna Sittard is in vele opzichten hetzelfde ten opzichte van afgelopen seizoen. Enkel Polter en Semedo zijn vertrokken. Afgelopen week wist Fortuna Sittard nog een aanwinst te presenteren, namelijk de Griek Andreas Samaris kwam over van Benfica, waar hij jarenlang basisspeler was. Vermoedelijk is hij fit genoeg om zaterdag zijn debuut te maken in de Eredivisie

Historie

Zaterdag staan Fortuna en FC Groningen voor de 30e keer tegenover elkaar in Sittard, waarbij Fortuna historisch gezien in het voordeel is. 10 keer won Fortuna, 7 keer FC Groningen en 12 keer eindigde het in een gelijkspel. Afgelopen seizoen won FC Groningen in Sittard met 1-3 door twee goals van Strand Larsen en een vrije trap van Van Hintum.

 

Reacties:
Herman Badkuip25-11-2021 om 21:40

Heel jammer dat Tomas Suslov voor de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard geschorst is. Hoop wel dat trainer Danny Buijs vasthoudt aan het systeem van afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles. Denk dat Jörgen Strand Larsen en Cyril Ngonge samen voorin gaan spelen en vermoedelijk zal Delaho Irandust de positie van Suslov hangend op links in gaan nemen. Hij moet zorgen voor de voorzetten vanaf links samen met Bart van Hintum en Mo el Hankouri zal vanaf de rechtervleugel voor assists op JSL en Ngonge moeten zorgen....Laros Duarte en Wessel Dammers vormen het verdedigende blok op het middenveld, als Mike te Wierik samen met Marin Sverko in het centrum van de verdediging speelt. Belangrijk zal het spel van Laros Duarte zijn, hij moet er voor zorgen dat de vleugelspelers goed bediend worden...Fortuna Sittard zal veel naar voren willen spelen, want zij hebben de drie punten keihard nodig. FCG kan wellicht in de counter voor een verrassende overwinning gaan zorgen! Zou heel fijn zijn, weer drie puntjes erbij, met volgende week VR. 3-12 PEC Zwolle thuis! Nog maar even afwachten wat de definitieve samenstelling van FCG gaat worden....

campesino26-11-2021 om 14:40

Buijs wil dus niet te veel wisselen maar omdat suslove en de leeuw niet meedoen gooien we het hele elftal weer door elkaar?. Kun je suslov en de leeuw niet 1 op 1 vervangen en de rest laten staan. Of is het omdat Ter wierik er in moet.

Nou ja, eerst maar eens de definitieve samenstelling afwachten zoals Herman zecht

Alf26-11-2021 om 16:43

Lijkt me een lastige puzzel. Je wilt gaat vasthouden aan vastigheden, maar spelers zijn niet zomaar inwisselbaar. Kasanwirjo deed het goed als rechtsback. Dus logisch om die daar te laten staan. Maar de rest?

Als je Dammers opstelt op het middenveld kan je wat frivolere spelers voorop opstellen. Dus logisch om Irandust dan dieper te laten spelen op de positie van De Leeuw. Suslov wordt nog het meest gemist. Ook Ngonge is een twijfelgeval volgens de voorbespreking van Buijs op de site van FC Groningen. Als hij niet kan spelen wordt het van Kaam (behoudend) of Joosten/Abraham (aanvallend). Ik denk dat het de aanvallende variant wordt.

Of een 4-3-3. Met Irandus als linkercentrale middenvelder en Dammers (centraal verdedigende middenvelder) en Duarte rechter centrale middenvelder). Dat is ook een reële optie. Linksbuiten dan Joosten/Abraham.

appie happie26-11-2021 om 17:47

Nou mooie voorbeelden van hoe het evt.zou moeten kunnen.Ik denk dan Buijs heel iets anders in zijn hoofd heeft.

Nou ik zal niet zeuren,vorige werk was redelijk,deze weelk zou het toch weer wat beter moeten..

De kansen moeten er in..als je 5 kansen krijgt moeten er 2 in makkelijk zat.De FC krijgt er 7 dan gaat er misschien 1  in..rendement in scoren is hopeloos,maar dat wisten we al.Strand Larsen heeft een behoorlijk zelfvertrouwen op dit moment dus laat hij dat hopelijk morgen zien.

Ik zeg 1-3 .

De remmen los !! Er gewoon vol voor gaan..niet te veel terug spelen..vooruit voetballen.Fortuna is ook geen wonderploeg..

TomOkker26-11-2021 om 18:51

Beetje bij beetje komt het in de buurt van de 'ideale' opstelling. Ik zou uiteindelijk gaan voor Kasanwirjo 1 linie naar voren met het gevaar dat je niet echt een verdedigend blok hebt, althans in deze fase nog niet. Ik hoop dat Abraham inmiddels als linksvoor kan spelen en met Ngonge op rechts en dan staat er volgens mij een pracht team, op papier althans. Een ouderwetse 433 met de punt naar voren weg met dat populaire gelul over wingbacks.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!