Terug

Deel deze pagina:

Dapper FC Groningen verliest van Borussia Mönchengladbach (incl. foto's)

Door Tom Kuiper 15 reacties

FC Groningen is er vanmiddag niet in geslaagd om te winnen van Borussia Mönchengladbach. Het mag erg trots zijn op de manier waarop het heeft gespeeld. Met goed combinatie voetbal, een goede organisatie en een geslaagd aanvalsplan werden de Duitsers bestreden. De wedstrijd eindigde in 2-1.

eerste helft
FC Groningen begon goed aan de aftrap tegen Borussia Monchengbladbach. Het speelde in een hoog tempo en stond goed georganiseerd. Hoewel Borussia het meeste balbezit had kreeg FC Groningen de eerste mogelijkheden, meerdere keren veroorzaakt door goed druk zetten. In de 6e minuut werd de FC gevaarlijk uit de counter met Postema aan de bal, zijn voorzet vanaf de linkerflank werd weggewerkt en uit de rebound schoot de spits hoog over.

Nog geen minuut later ziet El Hankouri doelman Sommer iets te ver voor zijn goal staan. Vanaf bijna 40 meter probeert El Hankouri de goalie te verrassen. Een halve meter naast.

Met veel snelheid voorin blijkt FC Groningen steeds dreigend. Nog geen vijf minuten later blijft Postema geloven in een schijbaar kansloze bal van achteren. Tot de keeper zijn verbazing houdt Postema de bal binnen en schiet vanuit een moeilijke hoek tegen het been van de doelman aan.

Ondanks het lichte overwicht komt FC Groningen toch op 1-0 achter na een vrije trap. Sverko laat zijn man lopen, Leeuwenburgh komt niet overtuigend uit en Lars Stindl kopt gemakkelijk de bal in de goal. Na een volwassen en goed eerste kwartier wordt er kinderlijk verdedigd en Mönchengladbach straft dat meteen af.

Na de goal van Borussia is het spel in evenwicht. Matusiwa loopt zich in de 28e minuut vast en probeert te corrigeren. Hij mist de bal en neemt Thuram in de schaar. Een terechte gele kaart. Thuram lijkt aangeslagen na de tackle. Beide spelers zorgen in de 41e minuut voor de 2-0 voorsprong van Borussia. Thuram loopt goed weg uit de rug van Ndongé, zet voor en Matusiwa kopt de bal in eigen goal. Dat is wel zo vriendelijk van Matusiwa.

 

tweede helft
Bij aanvang van de tweede helft zijn er aan de kant van FC Groningen twee wissels. De onzichtbare Ndongé wordt vervangen door Meijer. Ook Sverko gaat na een teleurstellende eerste helft naar de kant. Wessel Dammers vult zijn positie in.

FC Groningen begon opnieuw aanvallend. Na een goede voorzet van Suslov kon Postema de bal net niet toucheren. El Messaoudi vangt de bal op en schiet geplaatst van afstand. Doelman Sommer tikt de bal net uit de goal. De hoekschop van Suslov wordt niet goed verwerkt waarna El Hankouri weer een hoekschop versierd. Na het uitverdedigen vangt Te Wierik de bal op en besluit randje zestien de goal onder vuur te nemen. De keeper redt moeizaam in eerste instantie maar Michael de Leeuw toont zijn neusje voor de goal en tikt de bal in het net. In de eerste helft probeerde Te Wierik dat ook al, het schijnt dat er nog steeds ballenjongens aan het zoeken zijn naar zijn bal.

Thuram laat in de 60e minuut opnieuw zien de gevaarlijkste man te zijn van Borussia. Met een mooie actie passeert hij de verdediging maar Leeuwenburgh zorgt dat de achterstand beperkt blijft met een goede redding. In de 63e minuut wordt Suslov vervangen door Lundqvist. Suslov was erg aanwezig en maakte een gretige indruk.

FC Groningen lijkt het ook in de tweede helft na een kwartier wat kwijt te raken, in de 64e krijgt Thuram opnieuw een kans, maar hij kopt over. Hij blijkt lastig te dekken. Qua kansen gebeurd er een tijdje weinig, maar FC Groningen speelt een goede tweede helft. Het zet Borussia geregeld onder druk. Dat in combinatie met een goede organisatie maakt het een goede prestatie van de ploeg van Danny Buijs. Tien minuten voor tijd komen Strand Larsen en Patrick Joosten in de ploeg. Zij vervangen Postema en de Leeuw. Ook Valente mocht nog even invallen. Aan de stand veranderde niks. 2-1 winst voor Borussia Mönchengladbach. 

FC Groningen mag met een goed gevoel terug kijken op dit duel! Een nederlaag met perspectief.

Reacties:
TOPGrUNN31-07-2021 om 17:40

Opzich niet slecht gespeeld. Ndonge en zeker Sverko kwamen  niet echt goed voor de dag. Björn Meier viel me positief op, 18 jaar nog maar, maar hield zich knap staande. Kasanwirjo ook weer degelijk, samen met Matusiwa ondanks de eigen goal.

Suslov werkte ook weer hard, maar een echte creatieve middenvelder is nog steeds hard nodig. Hoop dat daar snel iets bijkomt nog.

appie happie31-07-2021 om 17:42

Bedankt Tom,mooie samenvatting op papier.

Duidelijke letters ( type)

 

Ik ben weer wat wijzer.

 

2-1 verliezen van een club met een hogere begroting dan welke Ned.club dan ook..is geen schande.

Herman Badkuip31-07-2021 om 17:50

Sterk verslag van Tom...ben er in grote lijnen mee eens. Zou alleen FCG ook wel eens in een 4-3-3 systeem willen zien voetballen...beetje meer ondersteuning voor onze hardwerkende spitsen is nooit weg! Verdedigend zit ‘t wel goed met Kasanwirjo, Te Wierik, Dammers en Meijer. Voorin zie ik liever twee echte vleugelspitsen en de Leeuw met Strand Larsen of Postema in de spits. Vraag mij alleen af wat er met Paulos Abraham aan de hand is?

appie happie31-07-2021 om 17:57

Geblesseerd terug gekomen van jong Zweden..alldus iemand op twitter...en niet klaar om te spelen.

Rob197031-07-2021 om 17:58

Groningen speelt het Buijs spelletje weer als vanouds, creativiteit is in dit systeem volgens mij niet in te passen. Het is druk zetten en afjagen. Een moeilijk systeem voor de tegenstanders, die je geen vol seizoen kunt nastreven, maar waar je wel mee kunt scoren, mocht je zelf niet teveel weggeven. 

En dat weggeven gebeurt op dit moment wel. Te Wierik is toch wel kwetsbaar. Kasanwirjo, daarentegen speelt veel rustiger, met daarbij een goede pasing. Om het degelijk te maken ben ik meer voorstander van echte backs, die naar voren kunnen voetballen, dan middenvelders, die ook verdedigen.

Marco31-07-2021 om 19:08

Knap stand gehouden. Tegen Werder en Mainz werden we in het recente verleden nog overlopen in een oefenwedstrijd. Groningen is qua begroting toch een klein ploegje t.o.v. Gladbach.

Ontbreekt aan aanvalspatronen. Zeker nu er nog steeds een goede spelmaker ontbreekt. Jammer dat er geen elftal om Larsen wordt gebouwd. Speler scoorde vorig jaar 9 keer en zou in de toekomst met veel winst kunnen worden verkocht, De Leeuw wordt ieder jaar minder. 

Keeper moet gaan trainen op hoge ballen. Net als bij Padt zijn zwakke plek. Padt heerste uiteindelijk in de 16 tegen Utrecht in de play-offs.

ChiChi31-07-2021 om 19:16

Aanvallend is het nog matig.

Persoonlijk heb ik liever de Leeuw met Strand Larsen in het centrum!

Strand Larsen prikt er nog wel eens een goal in, Postema draaft en rent maar scoort niet.

En Strand Larsen op de bank is kapitaal vernietiging!!!!

Er moet zeker nog een spelbepaler bij.

Andries31-07-2021 om 19:42

IK vind Postema sterker geworden.

Zijn vizier is niet zoals het zou moeten zijn.

Maar hij komt er aan.

Ik heb de samenvatting gezien.

Kan dus  niet de hele wedstrijd beoordelen.

De entourage was groots.

Een groot stadion.

Een groot voetbal veld.

Of lijkt dat zo.

In ieder geval was er ruimte om aan te vallen.

Het was een oefen pot.

Veel geknutsel.

Afstelling en andere zaken.

De FC had er zin in.

Nu verder.

Buitenkansjes zijn welkom.

Geen suikerooms in de buurt.

Het is stil rondom Fleddi.

Schijnt met vakantie te zijn.

Laptop en telefoon mee.

Je kunt het nooit weten...

Het scorend vermogen is matig of nihil.

Jaren lang getraind met een bal aan de voet en nog niet scoren.

Hoeveel iq's heeft de FC in het elftal.

Doelpunten maken is toch aan te leren?

Maar toch....

Ze doen het niet.

TOPGrUNN31-07-2021 om 19:45

Sja...als je ook geen creatieve/aanvallende spelers hebt kan je ook niet zo'n systeem spelen helaas...

Rob197031-07-2021 om 21:14

Wie zou jij graag willen zien? Er zullen er genoeg zijn, maar ik denk dat het Buijs systeem hier niet op zit te wachten, of het moet een spelbepalers zijn, die ook hard wil werken en wil buffelen van 16 naar 16.

ik zou er graag een bij willen hebben in de Chery rol, maar ik zie dat niet gebeuren. Suslov die wordt al de gehele wedstrijd aangespoord wat hij moet doen, er zit geen enkele vrijheid in. Lundqvist vind ik een leuke voetballer met wel een steekpass, overzicht en zelf ook doelgericht, maar die komt al niet in de plannen van Buijs voor. Mo, speelt niet voor niets, die loopt de gehele wedstrijd van voor naar achteren, een voorbeeldige prof, maar als het op de finesse aankomt is het er net niet, maar dat is dan ook logisch. Hij moet de gehele wedstrijd oog hebben voor de rechterkant van het veld, een onmogelijke opgave. 

31-07-2021 om 22:14

kennelijk zijn er meer FC G volgers die het gehanteerde tactische spelsysteem dat opgelegd wordt aan de spelers als eerder een beperking zien dan als een vondst om beter rendement te halen.

Het is nooit te bewijzen: want als je kiest voor het één dan wordt het ander als mogelijkheid verlaten.  Bij teamsport komt daar nog bij dat de sfeer in de selectie goed en werkzaam genoeg is om te presteren op het veld.

Onder Faber had Lars Veldwijk een dissonantenrol... goede spits, maar hij mocht soms maar 10 minuten spelen, en iedere volgende escapade na een weekend in Amsterdam of een te-laat-komen/verzuim  op de training ...dat was contraporoductief voor Fabers positie en invloed .  Recentelijk heeft Veldwijk ( best laat vind ik ) publiekelijk toegegeven dat hij het bij Groningen zeker "te grijs" heeft gemaakt maar dat lijkt mij voor de bühne - Buys heeft tot nu toe de wind in de zeilen. Maar dat lat ligt hoog om dit komende seizoen wèl Europees af te dwingen

Tja,  we staan weer aan het begin van een nieuw seizoen, en de spanning neemt komende weken toe.... Cambuur kan z'n borst natmaken ( van de regen of van de angst...laat ik in het midden ) 

Pietjepal01-08-2021 om 00:49

Veel zal afhangen van spelers verkopen maar alles kan ook blijven zo. Dan is het aan Buys om een sterke 11 op te stellen in een werkend systeem dat moet ook wel lukken. De selectie is breder dan vorig jaar en al flink in balans. Details als wie naast de leeuw staat vind ik belangrijk, dat moet strand zijn vind ik. Met Postema als wat latere invaller of een 2e helft. Die 2 moeten daar relaxed over doen, we hebben de hele selectie een seizoen lang nodig, men kan dan steeds tot het gaatje gaan want er staat een gelijkwaardige invaller. Bij blessures heb je dan geen vervanger maar dan kan een multifunctionele speler erbij in de spits/vleugel. Wàt een fijne oefenpartners dit jaar, ik zeg het nog maar eens. Dit is voorbereiding 2.0.

 

 

01-08-2021 om 13:28

Gudmundsson was niet in Duitsland maar met B selectie ...zou met een transferonderhandeling ( naar Napoli ) te maken hebben?

spannend voor die jongen, en mogelijke een mooi bedrag voor de FC G 

brummie01-08-2021 om 11:45

Knappe prestatie tegen Gladbach van onze FC. 

Zeker gezien dat waarde van selectie Gladbach  maar liefst 10x hoger ligt. FC begon brutaal tegen de Duitsers. Je mag van de FC niet verwachten tegen zo'n sterke ploeg een flitsend aanvalsspel op te zetten lijkt me. 

 

01-08-2021 om 13:20

moest wel wennen aan onze nieuwe keeper Leeuwenburgh..  we zijn zo gewend geraakt aan Padt, en die kon van dichtbij of bij hoge ballen ook soms alleen maar toekijken.  Maar het uitkomen/timing van de keeper dat moet nog wel beter... begrijpt ie natuurlijk zelf ook.

RooieRed01-08-2021 om 16:54

Het eltal zit als team al behoorlijk goed in elkaar. Krijg de indruk dat er ook meer scorend vermogen is gaan ontstaan. De defensieve zekerheden zijn er ook wel weer. Wel heb ik mijn twijfels over de nieuwe sluitpost, zag er een paar keer gewoon minder goed uit. Hopenlijk gaat dat rap verbeteren en anders Hoekstra snel een kans geven.

Herman Badkuip02-08-2021 om 13:14

Ben benieuwd naar de laatste oefenwedstrijd van FC Groningen tegen het Italiaanse Venezia. De Italianen spelen deze week 3 wedstrijden tegen FC Utrecht, FC Twente en FCG. Afgelopen zaterdag wonnen ze met 3-2 van FC Utrecht. Het basisteam van FCG tegen Venezia zal waarschijnlijk ook de opstelling zijn tegen Cambuur op ZO. 15-8. Zou zelf kiezen voor de volgende elf: op doel Hoekstra, achterhoede met Dankerlui, Te Wierik, Kasanwirjo en Meijer. Middenveld met Suslov, Matusiwa en Gudmondsson. Voorhoede met Ngonge, Strand Larsen en de Leeuw. Ben bang dat onze technische staf een 4-3-3 opstelling niet aandurft....Danny Buijs kiest waarschijnlijk weer voor meer zekerheid achterin. 

RooieRed02-08-2021 om 14:32

In de basis elf zou ik kiezen voor Joel van Kaam i.p.v. Meijer. Voor Gudmundson zou ik liever Mo El Hankouri zien. Maar wat een luxe voor Buijs dat hij meerdere goede spelers kan opstellen. Zou in dit potje graag ook youngsters als Postma, Slor e.d. aan het werk willen zien in de volledige 2e helft en niet te vergeten ook Daniel van Kaam. Ben zeer benieuwd naar het komende seizoen.

Herman Badkuip02-08-2021 om 14:36

Als Gabriel Gudmundsson er nog bij is aanstaande vrijdag....maar Daniël van Kaam is op links een prima vervanger voor hem!

Pietjepal02-08-2021 om 20:23

Joël bedoel je? Die hoort bij de selectie en ook (minstens 20 procent van de wedstrijden) te spelen als hij net zo goed is als vorig jaar.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!