Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Ajax - FC Groningen; Traditionele nederlaag of Groningse stunt?

Door Sven Heikens 9 reacties

3 mei 1994. FC trainer Danny Buijs speelde nog in de jeugd bij vv Ablasserdam en slechts vier spelers van de huidige selectie waren geboren. Zo lang is het geleden voor een overwinning van FC Groningen op Ajax in Amsterdam. Hoog tijd om daar 27 jaar later verandering in te brengen. Dit zal dan wel moeten gebeuren met een uitgedunde selectie, want Danny Buijs heeft wederom te maken met een flink aantal blessuregevallen, tegen een Ajax wat de laatste weken/maanden in bloedvorm verkeerd.

FC Groningen

Na de overwinning op Fortuna na vorige week heeft Groningen een mooi gat van zeven punten geslagen met FC Twente. Daarnaast hebben Ajax en Vitesse afgelopen week de bekerfinale bereikt, wat waarschijnlijk ervoor gaat zorgen dan plek 8 genoeg is om de play offs te behalen. Kortom, Groningen ligt op ramkoers om de play offs te behalen. De eerste horde om die play off plek zo snel mogelijk veilig te stellen is komende zondag Ajax.

Voor deze wedstrijd heeft de technische staf opnieuw te doen met een nieuw blessuregeval. Jorgen Strand Larsen is onvoldoende hersteld van de tik op zijn enkel vorige week en zal er daarom komende zondag niet bij zijn. Abraham zal voor hem in het elftal komen. Verder zijn ook Matusiwa, Robben en Gudmundsson afwezig komende zondag. Gudmundsson is nog niet fit genoeg en wordt mede uit voorzorg buiten de selectie gelaten. Er is ook iemand die waarschijnlijk terug zal keren na blessureleed, namelijk: Ahmed El Messaoudi. Alle blessuregevallen en potentiële blessuregevallen in ogenschouw nemend zal Buijs vermoedelijk geen hele grote risico's nemen in de lastige uitwedstrijd van zondag. De erop volgende tegenstanders zijn de ploegen waartegen Groningen de punten moet pakken. (Emmen, RKC, VVV, Heerenveen)

Ajax

De Amsterdammers verkeren in bloedvorm de laatste weken/maanden. De laatste nederlaag van Ajax dateert al weer van december 2020 en daarnaast staat de ploeg ruim aan kop van de Eredivisie, in de achtste finales van de Europa League en heeft het afgelopen week de 3e bekerfinale op rij behaald. Kortom, Groningen wacht een megaklus komende zondag in de JC Arena. 

Toch liggen er best kansen voor Groningen, want Groningen geldt de laatste jaren best als een plaaggeest van de Amsterdammers. Afgelopen seizoen hielp scheidsrechter Kuipers Ajax een handje en in ontmoetingen in Groningen trekt de FC regelmatig aan het langste eind. Voor Groningen zaak om Ajax uit het ritme te halen met behulp van een gedegen strijdplan, zoals Buijs de laatste jaren regelmatig tegen Ajax op de mat weet te leggen.

Historie

Zoals in het inleidend stukje in de voorbeschouwing is Ajax-uit niet winstgevende potje van Groningen. Zo ook niet de laatste vijf edities:

(FCG Stats)

Aftrap zondag om 12:15 uur. Volgt een 'traditionele nederlaag' in Amsterdam?? Of kan de FC voor een stunt zorgen? Come on FC!

Reacties:
appie happie05-03-2021 om 20:12

Een stunt hebben we al gehad dit seizoen.ik leg me  neer bij een evt.nederlaag.

Ieder punt wat je hier haalt is bonus...

 

Ik laat me graag verrassen..

Herman Badkuip05-03-2021 om 20:30

Zondagmiddag gaan we met FC Groningen voor de bonuspunten....Denk dat onze aanvallers Abraham en da Cruz de zelfverzekerde en arrogante verdedigers van Ajax gaan verrassen. Vooral het trage centrum Schuurs en Blind krijgt geen vat op de snelle en beweeglijke spitsen van FCG. Het versterkte 4 mans-middenveld ontregelt de opbouw van de Ajacieden en onze ijzersterke verdedigers geven weinig kansen weg....wordt volgens mij een verdiende 0-2 overwinning! [doelpunten van Abraham en Joosten na de rust na prima pass van Suslov]

Bayern 05-03-2021 om 20:49

Ik wil niet negatief klinken, maar droom lekker verder.  Zou wel lekker zijn natuurlijk, maar dit gaat echt niet gebeuren. Ik hoop dat JSL met de rust dit weekend straks samen met Matusiwa en Messaoudi er weer staan tegen Emmen, RKC etc. Daar moeten de punten gehaald worden. Hopelijk laten concurrenten als Utrecht, Twente, Heerenveen en zelfs Feyenoord op zaterdag punten liggen. Dan loopt men niet teveel in.

Metworst05-03-2021 om 21:42

Met deze uitgedunde selectie  eigenlijk niet te doen, maar schade beperken en hopen dat concurentie punten verspeelt.

Na deze wedstrijd een goede serie neerzetten en kunnen terugkomende spelers weer ritme opdoen. 

Marco05-03-2021 om 22:23

Groningen kan alleen voor de winst in de ontwikkeling van enkele spelers gaan. Spelers als Dankerslui, Lundqvist en Van Kaam hebben er veel baat bij in hun ontwikkeling om te ervaren om op en over het randje te spelen. Deze ervaring is nodig in de play-offs en een voorronde Europees voetbal om een schopploegje uit Zuid-Europa uit te schakelen. Dit leer je niet door braaf 15 minuten voor tijd je 2de gele kaart te krijgen omdat je volgens de VAR te lang over een ingooi doet. Buijs kan het beste 2 rijen haaientanden voor de 16vm zetten en alles wat er langs wil wordt verscheurd. Gaan lieve jongens als Dankerslui, Lundqvist en Van Kaam er met rood af, dan hebben ze een belangrijke stap in hun carrière gezet. Een Zuid-Amerikaanse  schoppartij is de enigste winst wat er voor Groningen valt te halen. 

 

06-03-2021 om 11:57

hè ja... het is maar wat je verwacht in de voetbalsport... Ajax schuwt idd niet om ieder duel en tik uit te delen, maar als je als FC G - SPELERS je laat provoceren ( met die vervelende Tadic ) dan loop je geheid nog meer blessures op.  Ik vertrouw het Buys trouwens best toe deze pot...heeft ie eerder bewezen dat hij dat wel aankan.  

 

 

Nachtwacht06-03-2021 om 20:56

Auwww... die schandalige kaart van Kuipers, om 020 bij 0-0 even te helpen was ik net een beetje vergeten

Pietjepal05-03-2021 om 23:27

Leuke beschouwingen. Gewoon laten lopen deze partij zodat je fit bent tegen Emmen en dan in een leeuwengevecht een punt sprokkelen. Gewoon de partij tegen Ajax zacht maken en shirtjes ruilen. Was heel anders de vorige pot tegen Ajax want nu een set blessuregevallen.

 

 

Andries06-03-2021 om 12:12

Normaal gesproken.

Een dikke nederlaag.

Zoals het altijd was en is geweest.

Enkele uitzonderingen daar gelaten.

Vrij uit voetballen.

Zien waar het schip zonder Larsen strand.

Strand Larsen is momenteel gestrand.

Veel mosterd tijdens de maaltijd.

Dat heeft Abraham gezegd.

Voor hem een extra portie.

Op dit moment is het nog 0-0.

Een punt in de zak.

Ik snap niet waarom de spelers en trainersstaf reeds de dag voor de wedstrijd zijn vertrokken.

Ruiken zij een goed resultaat?

Wie gaat er nu voor de knoef noef naar Amsterdam.

Buijs gelooft dat het goed gaat komen.

Alles is doorgenomen.

De tactiek bijgesteld.

Wat kan er mis gaan.

Buijs weet het niet.

Maar hij zegt wij gaan er tegen aan, voor de winst.

Als je de gedunde selectie bekijkt valt het nog mee.

Strand Larsen was de laatste wedstrijden niet fris.

Robben ja....

Matusiwa nog niet gemist.

Gudmundsson ja en nee.

Dus heren voetballers da Cruz, Joosten, Suslow, Abraham, onze voorhoede, schiet de balletjes in het Ajax doel!

Het middenveld kan problemen geven.

Het middenveld overslaan?

Hoe denkt Buijs hierover?

De verdediging is intact.

Het middenveld het zwakke punt.

Is dat erg?

Ja.

Ik verwacht een sterk Ajax.

De FC kan verrassen.

Doen dus.

Dus doen.

 

 

 

A Matter of Honor06-03-2021 om 14:23

Ligt eraan welke scheidsrechter je krijgt want die "mannen inhet zwart" zijn meestal bepalend voor de uitslag. Higler s er ook zo een die zich laat beinvloeden door die arrogante kliek van 020. In zo'ngeval staat FC-Groningen vóór het begin signaal met 1-0 achter.

alexvl06-03-2021 om 16:16

Gewoon op winst gaan spelen. Proberen druk te zetten en volhouden.

Elk team gaat normaal met de broek vol naar Amsterdam.
Ajax is beter maar met een goede mentaliteit en wedstrijdinstelling kun je wellicht punten pakken.

Zie thuiswedstrijd. En vergeet niet ook hier is geen publiek dus welk voordeel is er tov de wedstrijd in Groningen?

 

Nachtwacht06-03-2021 om 21:00

Hopen dat Ajax met de kop al bij de wedstrijd van Young Boys is, waardoor ze er met de rem op spelen en evt spelers een beetje sparen. 

In de Eredivisie is Ajax absoluut de sterkste ploeg, maar kan iedereen van iedereen winnen

Johan06-03-2021 om 21:32

Erg ver inzakken en bidden om een puntje. Meer zal er niet inzitten. Is ook niet zo gek gezien de vele blessures en het verschil in budget. Ben trouwens blij dat Fledderus niet al te veel onze onzin leest want anders hadden we nu El Kayatti gehad die er helemaal niks meer van kan en uitgeblust is. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!