Terug

Deel deze pagina:

Editie 4 'Van Corpus tot Central Coast' met dit keer: Roland Baas

Door Sven Heikens 1 reactie

Met de terugkeer van Arjen Robben is misschien wel de bekendste speler voortgekomen uit de jeugdopleiding van FC Groningen, terug bij onze club. Maar naast Arjen heeft de Groningse jeugdopleiding nog vele voetballers voortgebracht. Met Boerenmacht hebben we een aantal gesproken: Hoe vergaat het hen? Hoe ervaarden ze hun tijd in de FC-opleiding en de weg richting het eerste elftal? Hoe verliep hun debuut? Voetballen ze momenteel nog? En wat heeft hun loopbaan gebracht? Dit keer: Roland Baas.

Roland Baas kwam al op jonge leeftijd binnen de FC Groningen opleiding. Vanuit zijn jeugdclub WVV Winschoten kwam Roland via de regionale voetbalschool binnen de FC Groningen jeugdopleiding terecht. Vanaf de jongste jeugd doorliep Roland Baas de gehele opleiding en behoorde nooit bij ‘de uitstroom’ binnen de FC Groningen jeugdopleiding. Roland zat in de lichting van onder andere Keziah Veendorp, Richairo Zivkovic, Glenn Bijl en Hilal Ben Moussa, waarbij Roland ook altijd in de ploeg zijn. Al deze namen zijn ook doorgebroken binnen het Betaalde voetbal en van oud-teamgenoot Youri Schuur had Roland hetzelfde verwacht. Een hele goede, technisch begaafde speler, aldus Baas. Maar helaas heeft Schuur het niet gered binnen het Betaalde voetbal.

Roland zelf kon binnen alle jeugdteams lekker meekomen en speelde overigs altijd linker centrale verdediger. Waar hij tegenwoordig bijna altijd linksback speelt, stond Roland in de jeugd altijd centraal achterin. Binnen de jeugdopleiding had Roland trainers als: Grafton Holband, Erik Muntendam, Peter Hoekstra, Paul Ravenau en Alfons Arts. Over trainers zegt ie: ‘Met de ene trainer heb je persoonlijk iets meer dan met een ander, maar van iedere trainer steek je wel iets op wat je verder helpt binnen de persoonlijke ontwikkeling’. Zo noemde hij onder meer dat Peter Hoekstra hele specialistische tips kreeg voor iedere speler om hem te verbeteren op zijn positie, Alfons Arts leerde Roland en het team om weerbaar te worden voor onder andere kritiek en Paul Ravenau was meester in het creëren van eenheid binnen een team en erg een hecht collectief van te smeden.

Zijn debuut bij de A-junioren van FC Groningen maakte Roland als in seizoen 12-13. Met de 17-jarige Roland in de verdediging werd gewonnen op De Toekomst tegen Ajax a1. Dat seizoen speelde Roland overigens nog in de B-junioren en vanaf seizoen 13-14 kwam Roland ‘vast’ in de A-junioren waar hij als eerstejaars A-junior nagenoeg alle wedstrijden speelde links centraal in de verdediging. Door zijn goede seizoen in de A-junioren, mocht Roland het seizoen erop meedraaien in de voorbereiding met het eerste elftal. Hij pikte in deze voorbereiding ook zijn wedstrijden mee, waaronder de 4-1 overwinning tegen Aston Villa waar hij tegen spelers als Bent en Grealish kwam te staan.

Na deze voor Roland succesvolle voorbereiding mocht hij geregeld aansluiten bij de selectie tijdens de Eredivisewedstrijden. Ondertussen was Roland vanuit de A-junioren aangesloten bij de beloften waar hij zijn wedstrijden speelde. Op 5 oktober 2014 tijdens de 8e speelronde van het seizoen maakte Roland Baas zijn debuut in de Eredivisie voor FC Groningen. Zoals wel vaker dat seizoen sloot hij als jonkie aan bij de eerste selectie, maar in de wedstrijd pakte Johan Kappelhof een rode kaart. Op dat moment gaf trainer Van de Looi aan dat Roland snel moest warmlopen en zich klaar moest maken voor zijn debuut. Kleine toevoeging van dit alles dat het Feyenoord-uit in de Kuip was. Roland Baas mocht als 18-jarige zijn debuut maken voor Groningen 1 in een kolkende Kuip. Overigens stonden er na de invalbeurt van Roland liefst drie Groningse jeugdexponenten in de verdediging met Hans Hateboer, Roland Baas en Yoëll van Nieff. Groningen verloor het duel met ruim met 4-0.

In het vervolg van het seizoen kwam Roland niet meer tot minuten bij het eerste elftal en speelde hij afwisselend voor de A-junioren of de beloften. Dit seizoen pendelde Roland een beetje tussen de beloften en de A-junioren in, waar hij vanwege zijn leeftijd nog in mocht voetballen. In de daarop volgende zomer stroomde Roland door van de A-junioren naar de eerste selectie van de FC, waar hij in seizoen 15-16 een vaste waarde was in de beloftenploeg van de FC. Een belangrijk jaar voor de beloften, want dit seizoen konden alle ploegen zich plaatsen voor de Jupiler League, de Tweede Divisie en de Derde Divisie. Het team wat in seizoen 2015-16 kampioen werd in de beloftencompetitie, stroomde namelijk in het seizoen 16-17 in de Jupiler League in.  FC Groningen begon het seizoen voortvarend en tijdens de winter werd al gesproken over het ‘Jupiler League-proof’ maken van Corpus, maar tegen het eind van het seizoen kwam de klad erin en wisten de beloften zich ternauwernood te plaatsen voor de Derde Divisie. Persoonlijk was dit een goed seizoen voor Roland in de beloften waar hij zich manifesteerde tot vaste waarde en tevens aanvoerder.

Vervolgens stroomde Roland met de beloftenploeg in de Derde Divisie in, een competitie met onder meer Ijsselmeervogels, Harkemase Boys en ONS Sneek. Ook dit seizoen speelde Roland nagenoeg alles in de beloften en tegen het einde van het seizoen sloot hij weer wat vaker aan bij de eerste selectie. Roland kwam tijdens dit seizoen in de Eredivisie niet meer tot minuten bij het eerste elftal, tot de play offs om Europees voetbal. FC Groningen speelde hierin tegen AZ en in de heen/thuiswedstrijd raakte Samir Memisevis geblesseerd. Hierdoor mocht Roland Baas invallen, waardoor hij ook in het eerste elftal een officiele wedstrijd in de eigen Euroborg heeft gespeeld.

Tijdens zijn carriere bij FC Groningen kwam Roland ook uit voor nationale jeugdelftallen. Al op 14-jarige leeftijd speelde Roland jeugdinterlands voor vertegenwoordigende elftallen. In de onder 15 maakte hij zijn eerste minuten in het Oranje-shirt in en tegen de leeftijdsgenoten van Turkije. Vervolgens speelde Roland Baas ook interlands voor de onder 16, 17, 18, 19 en 20 met als trainers onder andere Albert Stuivenberg en Aron Winter. Aangezien Roland in dezelfde lichting zat als Richairo Zivkovic, zaten beiden samen regelmatig bij hetzelfde elftal.

Na FC Groningen kwam Roland Baas bij Heracles Almelo terecht en hier speelde huidig technisch directeur bij de FC, Mark-Jan Fledderus een belangrijke rol in. Mark-Jan was na zijn actieve voetbalcarriere vanaf seizoen 2017-18 assistent van Heracles-directeuren Nico-Jan Hoogma en Rob Toussaint en keek mee bij het inrichten van de selectie waarin Heracles nog een linksback aan de selectie wilde toevoegen. Roland Baas was beschikbaar en Roland zijn oud-trainer Peter Hoekstra stuurde een appje naar zijn zwager Mark-Jan Fledderus dat Roland een geschikte optie was om de vacature op linksback bij Heracles op te vullen. Na wat research door Heracles in Roland en een geslaagde proefperiode waarin Roland zich mocht bewijzen werd Roland beloond met een contract bij Heracles Almelo. Na een lastiger begin, speelde Roland vooral in de tweede seizoenshelft veel wedstrijden bij Heracles als linksback en in totaal kwam Roland dat seizoen tot 14 eredivisiewedstrijden.

Na het seizoen vertrok trainer John Stegeman bij Heracles naar Go Ahead Eagles waar hij nog een linksback zocht. Stegeman kende Roland zijn kwaliteiten en nam Roland mee naar Deventer. Gedurende dit seizoen speelde Roland op één wedstrijd na alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en groeide uit tot vaste, belangrijke waarde voor de Go Ahead Eagles waarin ze tot een derde plek komen en dus de play offs om promotie in gaan. In deze play off cyclus om promotie kwam Go Ahead in de finale tegen RKC Waalwijk waarin hij misschien wel de meest knotsgekke wedstrijd van de eeuw speelde, waarin RKC in de extra tijd tot 2 goals kwam. De afloop kennen we allemaal en Roland beschreef het als het meest bizarre wat hij ooit meemaakte op het veld.

Na dit seizoen vertrok Roland Baas van Go Ahead Eagles naar De Graafschap waar hij ook onderdeel was van een bizarre toestand omtrent promotie. Op de linksbackpositie had Roland concurrentie van Tutuarima en in totaal kwam hij in het seizoen tot 11 KKD-wedstrijden en een tweede plaats voor rechtstreekse promotie, maar de KNVB gooide roet in het eten. Door de stillegging van de competitie werd door zowel de KNVB als de rechter besloten dat De Graafschap geen recht hadden op promotie door het niet afmaken van de competitie. Wederom geen promotie naar de Eredivisie voor Roland door een bizarre situatie. Dit seizoen doen Roland en De Graafschap een nieuwe poging tot promotie naar de Eredivisie.

Roland  speelde in totaal 9 seizoenen bij FC Groningen vanaf zijn 12e tot zijn 21e en kwam tot twee competitiewedstrijden in het eerste van FC Groningen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Roland Baas was de vierde gast in onze rubriek: 'Van Corpus tot Central Coast', via deze weg willen we hem nogmaals bedanken voor zijn openheid en tijd! Volgende keer in 'Van Corpus tot Central Coast': Yoëll van Nieff! 

Reacties:
opa25-11-2020 om 10:36

Toch een mooie carrière 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!