Onnodig verlies tegen Feyenoord, FC beloont zichzelf niet

Door Redactie 12 reacties

FC Groningen slikte vandaag een geheel onnodige 2-0 nederlaag tegen Feyenoord. Na een uitstekende eerste helft met de beste kansen en mogelijkheden, kwamen de Kuipbewoners kort na de rust (tot op dat moment tegen de verhoudingen in) uit een hoekschop op voorsprong via een kopbal van Geertruida. Diep in de tweede helft mocht Berghuis aanleggen voor een strafschop nadat Dankerlui zich bezondigd had aan Haps en met rood van het veld moest. Trainer Danny Buijs kon wegens trieste prive omstandigheden niet bij de wedstrijd aanwezig zijn. Wij wensen Danny heel veel sterkte! Van Strand Larsen was bekend dat de aanvaller rust mocht nemen in Noorwegen. Arjen Robben werkt voorlopig aan zijn herstel. Feyenoord moest vlak voordat de wedstrijd begon, doelman Bijlow vervangen met een voetblessure.

eerste helft
Een felle openingsfase met een bal van Joosten op doel dat tegen de arm van van een Feyenoorder kwam. Scheidsrechter Makkelie zag er geen strafschop in. Kort daarna wurmde Kökcü in scoringspositie maar stapte op de bal. Het spelbeeld golfde op en neer.

Een voorzet van Gudmundsson toucheerde de lat. Even later beproefde Balk doelman Marsman met een knal in de korte hoek maar er zou buitenspel zijn geconstateeerd. Was dat ook zo? In een andere situatie konden Joosten, Balk en Gudmundsson naar voren stomen waarbij laatst genoemde (in een 3 tegen 1 situatie) ruim over het doel van Marsman schoot. Iets later een vrije schietkans voor Balk die op de lat vuurde. Dankerlui zag de eerste gele kaart na het onderuithalen van Haps.

FC Groningen bleef prima overeind en had het betere van het spel. Balk die in duel in de zestien naar de grond ging, kreeg de tweede gele kaart van de wedstrijd vanwege een schwalbe. Een minuut of zes voor de pauze begonnen de Kuipbewoners te drukken. In de 41e minuut leek Feyenoord op voorsprong te komen door een goal van Diemers. Maar op de beelden was te zien dat Linssen een redding van Padt onmogelijk maakte en hinderlijk buitenspel stond. De VAR dirigeerde Makkelie naar de kant. Het doelpunt werd terecht afgekeurd.

tweede helft
Texeira had Diemsers afgelost. Messaoudi schoot nipt naast. In de 50e minuut de 1-0 van Feyenoord. Een corner eindigde op het hoofd van Geertruida die van dichtbij in kon knikken. Er waren mogelijkheden voor Gudmundson (rollertje) en van Kaam (over). Daarmee was het groen-witte kruit verschoten. Aan de andere kant van het veld verrichtte Padt een stijlvolle redding op een knal van Haps.

El Hankouri werd ingebracht voor Gudmundsson. Ruim vijf minuten later werden Balk en Joosten naar de kant gehaald voor Suslov en Joël van Kaam. Berghuis zag geel. Joel van Kaam kreeg al snel een bal/trap volop in zijn gezicht maar kon gelukkig door. Malacia schoot kiezelhard op de paal. In een andere situatie was Texeira dichtbij de 2-0. Zijn kopbal (corner vooraf) werd door El Hankouri bij de tweede paal van de lijn gehaald.

Wehrmann loste Linssen af. Een minuut of zeven voor tijd viel de definitieve beslissing. Een voorzet zou door Haps zijn binnengelopen maar werd onderuitgelopen door Dankerlui. Makkelie trok rood voor Dankerlui en Berghuis die totaal niet in de wedstrijd zat schoot onberispelijk de 2-0 achter Padt. Ook de 3-0 hing in de lucht, Padt lag goed in de weg bij een schot van dichtbij van Kökcü die gewisseld werd voor Bannis. Matusiwa kreeg nog geel.

FC Groningen blijft voorlopig op plek 7. De competitie ligt een kleine 14 dagen stil in verband met de interlandperiode. De eerstvolgende wedstrijd is op zaterdagavond 21 november thuis tegen Vitesse.

Opstelling Feyenoord: Marsman, Geertruida, Spajic, Senesi, Malacia, Diemers, Toornstra, Kökcü, Berghuis, Linssen, Haps

Opstelling FC Groningen: Padt, Dankerlui, Dammers, Itakura, van Hintum, El Messaoudi, Matusiwa, van Kaam, Joosten, Balk, Gudmundsson

TomOkker08-11-2020 om 18:48

Onnodig? Misschien, Dickie had het na rust ook goed neergezet.

A Matter of Honor08-11-2020 om 18:58

Heb in een vorige post al gezegd dat je niet alleen tegen Feyenoord voetbalt maar ook tegen Makkelie. Haps ging wel erg gemakkelijk naar de grond. Was in mijn ogen geen strafschop.

m o i08-11-2020 om 19:53

Ja hoor, de scheids als pispaal. Vond Makkelie uitstekend fluiten.

A Matter of Honor09-11-2020 om 12:29

Jij dus wel maar ik niet.

Nachtwacht08-11-2020 om 19:46

Gestreden en verloren. Eerste helft de betere, tweede helft was Feyenoord sterker. Gelijkspel was terecht geweest.

Viel me op dat we tweede helft ook weer veel achteruit speelden en rondtikten.

Positief dat er gespeeld werd om te winnen.... (en niet om niet te verliezen)

Marco08-11-2020 om 19:47

Deze wedstrijden ligt de lat een beetje hoger. Dan zie je de zwakke plekken en dat het elftal nog veel stappen te zetten heeft. Dat is ook kwaliteit, fysiek en slimheid.

Bij hoekschoppen wil je een keeper die de ballen uit de 5 vangt of wegstompt. Dat ligt niet in de natuur van Padt. Een aantal jaar geleden kregen we 3 tegendoelpunten bij AZ tegen uit een hoekschop en toen is hij er aan gaan werken en ging het beter. Vandaag blijft hij staan en staat de verdediger aan de verkeerde kant: doelpunt.

Dankerlui en andere verdedigers dekken onvoldoende de binnenkant.  Was ook tegen VVV het geval,  Feijnoord straft het af, waarbij Van Hintem buiten de 16 het duel had moeten aangaan om de voorzet eruit te halen.

Belangrijke details waardoor je verliest.

campesino08-11-2020 om 20:26

Wat deze wedstrijd aantoonde is dat het kwaliteitsverschil tussen joosten, strand en la cruz en de reserves schrikbarend groot is. Aan de ene Kant is dat positief, als ze meedoen hoeven we niet zoveel zaadpotten als vorig jaar te aanschouwen aan de Andere Kant is het negatief ( maar ook logisch, voor een club als groningen), dat het niveau van de bank bedroevend is. Over hankouri hoeven we het niet te hebben, het zit er wel in, maar het komt er niet uit, bij gudmondson heb ik nog hoop en de talentvolle jeugd komt nog veel te kort, waarbij Balk me nog het meeste kan bekoren. Als de basis aanval niet meedoet, valt ook weer de creatieve armoede van het middenveld op, wat vorige 2 wedstrijden door joosten en la cruz gecamoufleerd werd.

Kortom een kaarsje opsteken dat joosten , strand en la cruz fit blijken en hun conditie uitbreiden zodat de 90 minuten kunnen meedoen.

P.s. prima scheids vandaag

corinti08-11-2020 om 20:58

Reacties hierboven valt wat van te zeggen. Ikzelf vond dat juist tegen sterke tegenstanders El messaoudi niet meekan. Vond hem qua handelings snelheid en loopvermogen erg traag. Juist in dit soort wedstrijden komt dit opnieuw boven. Hierdoor is het omschakelen niet snel genoeg en dus veel balverlies

08-11-2020 om 22:11

zie het een beetje in perspectief:  na 2 seizoenen is Buys voorzichtig omgeschakeld naar een systeem met verzorgd combineren in plaats van compact staan en achteruitlopen achter de tegenstander, en kwam er hoegenaamd in 3/4 van de speeltijd  geen enkele dreiging of uitgespeelde kans  voor het doel van de tegenstander.  met als resultaat een teleurstellend gelijkspel of nipt verlies of een minimale overwinning... dat Buys in die jaren wel een inhaalrace voor elkaar kreeg in de 2e competitiehelft was knap...nu zal er opnieuw iets nodig zijn om het verschil in effectiviteit te maken, want vandaag was Feyenoord echt de te kloppen ploeg

Nu hadden we wel 4 overwinningen op rij, en ook een overwicht in de eerste helft op Feyenoord... het zag eruit alsof de Groningenspelers fitter waren, misschien was Feynoord ook wel erg vermoeid na CSKA, en ook had dat elftal veel mutaties...

Als je spelers wilt benoemen, dan moet je ook gezien hebben dat de ene speler compenseerde wat de andere liet liggen:  Dankerlui speelde een goede eerste helft, veel mindere tweede;  El Messaouid kwam scherpte en snelheid tekort, maar daar stond Matusiwa te corrigeren, Dammers speelde een van z'n betere wedstrijden, Itakura kon mooi verbinding maken op het middenveld zonder voorin gevaarlijk te worden, maar was steeds ook achterin nodig....maar het laatste half uur was de pijp ook bijkans leeg...en werd het hachelijk bij corners en snelle combinaties... Daar kwam geen antwoord meer op van de kant van  FC Groningen. eigenlijk precies als @Tom Okker hier had uitgelegd voorafgaand aan de wedstrijd.

Nu 2 weken rust, en dan hopen we weer op snelle buitenspelers en middenvelders die het net wèl gaan vinden... Garanties zijn er niet, wel strijdlust genoeg, meen ik .

Groningen blijft nu steken op plaats 7 a 8, maar vooraf had je hiervoor getekend !, toch?

Het is de prijs die we betalen voor de financiële toestand van de club...we hebben dus jaren boven onze stand geleefd, en vraag me niet hoe het kan dat Twente in zo'n korte tijd zoveel goede spelers bijeen heeft geharkt .  Komt er volgend jaar wel meer geld beschikbaar dan gaat dat maar gedeeltelijk naar een bredere selectie,  ..eerst naar het begrotingstekort;  en natuurlijk heeft MJF ons nog iets beloofd in de winter. Met Strand Larsen en Da Cruz waren we misschien op 2-2 geëindigd, maar "als" telt zoals zovaak niet.

Andries08-11-2020 om 21:55

De eerste helft speelde de FC zeer verdienstelijk.

Strand Larsen en da Cruz werden gemist voor de afmaak van kansen.

Fleddi moet maar weer eens op stap.

Hoe zit het met de buiten kansjes?

Je hoort er nu niets meer over.

Net als je een brandende kaars uit blaast.

Dan wordt het donker.

En er is niets meer te zien.

Het is jammer dat Robben niet fit wordt.

36 jaar en nu al een oude man.

Sjaak Swart 80 jaar voetbalt nog steeds.

Hij loopt amper op het veld, maar dat doen de andere oudjes ook.

Een soort tafelvoetbal maar dan op het voetbal veld.

Feijenoord was te kloppen, maar dan moet je wel in het doel schieten en niet tegen paal of lat.

Of er naast.

Kijk dat is het verschil met een speler als Strand Larsen.

Die stelt zich zodanig op dat zijn schiet kans geheid het doel in gaat.

Dat is voetbal intelligentie, wat bij het gros van de spelers ontbreekt.

Een elftal met Robben, Strand Larsen, da Cruz, Joosten, om van te watertanden.

De jeugdige talenten horen elke wedstrijd op niveau te spelen.

Daar leren zij van.

Bij de FC worden zij opgehouden door spelers die er al staan.

Nu een tijdje rust van wege interlandvoetbal.

Even op adem komen.

brummie09-11-2020 om 09:31

Ondanks nederlaag, genoten van een meer dan prima spelend FC. Zeker de eerste helft was uitstekend. Met een gewijzigde voorhoede t.o.v. voorgaande wedstrijden, kansen voor de FC.

Ik zie een elftal dat meer en meer volwassener gaat spelen, en niet snel in paniek raakt. Dit biedt voldoende perspectief voor de komende wedstrijden.

hertopwil09-11-2020 om 12:06

Ja de fc grunn speelde goed, maar men zegt altijd als jij ze niet maakt doet een ander het wel.

Zo had feyenoord  niet mogen klagen als het 0--2 bij rust was. Maar het liep anders.

Nog even een  vraag: hoe zit het met de 2 nieuwe speleres ,komen die nog!. En is el Khatyai nog in beeld.

Las vorige week dat hij Buijst had geapp. En dat hij wel naar Groningen wou.

Weet iemand hier meer over????

Want na zondag kunnen we wel een routine speler gebruiken met zijn striemende passend.

P

alexvl09-11-2020 om 12:30

Ik vond het pas slechter gaan na de wissel Gudmonsson/el hankouri.
Wel moet ik zeggen dat El Hankouri de beste aktie had in al die tijd dat hij bij de FC speelt.

Hij haalde bal voor lijn weg.

1e doelpunt had normaal voor uitkomende keeper moeten zijn, maar padt komt niet.
Penalty kan gegeven worden en kan ook niet gegeven worden.

Gelijkspel was zeker mogelijk geweest, maar t kwam er niet van.

Er werd wel als team gespeeld.

A Matter of Honor09-11-2020 om 15:40

Als je naar de vertraagde beelden ziet, dan raakt Dankerlui die speler Haps helemaal niet, dus geen penalty en geen rode kaart. Daarom vind ik dat Makkelie een thuisfluiter is, ook om het feit dat hij in de regio Rijnmond woont, had de KNVB deze fluitist nooit op deze wedstrjd moeten zetten

ChiChi09-11-2020 om 16:48

We hebben deze wedstrijd niet verloren door de scheidsrechter, maar door twee persoonlijke fouten achterin!!!

A Matter of Honor09-11-2020 om 17:21

Ja juist, twee persoonlijke fouten door één persoon.............politieagent Makkelie!

TomOkker09-11-2020 om 17:36

1 van Padt en..........?

RooieRed09-11-2020 om 17:24

Het belangrijkste is, dat FCG zeker met de (sub)top van de eredivisie mee kan komen, met het huidige team. Dat is wel eens anders geweest. Minder prive BV- tjes en meer een collectief team. Gistermiddag zat het FCG niet echt mee, da's jammer. Wel lang zicht op minimaal een punt uit de kuip. Als Makkelie een pingel geeft (wat op zich kan, zonder direct rood overigens), had hij ook beter op dezelfde wijze kunnen fluiten bij de lichte overtreding op Balk (ook een 11 m, met een gele kaart). Maar ja, dat zijn nu eenmaal de  privileges van 010. Zelf hebben we kansen gehad, maar hebben ze net niet benut.

Wel is dat onnodige negatieve gezeur van Martin, Niiwino en Stefan langzamerhand irritant aan het worden. De mannen lijken FCG geen succes te gunnen en halen alles uit de kast om maar negatief te kunnen zijn. Zijn besmet met het zeur-virus......

A Matter of Honor09-11-2020 om 19:11

En daar is nog geen vaccin voor uitgevonden en al was dat wél het geval dan helpt het voor veel FC-Groningen supporters toch niet. Zit waarschijnlijk in de genen van een Groninger.

appie happie09-11-2020 om 19:53

Die" zeurders" zijn zelf ook allemaal ego's  ooo wat vinden ze zichzelf belangrijk..Drent valt wat mij betreft nog mee..die anderen zoals gezegd  ego's omdat ze toevallig bij bv rtv- noord werken!!! Nou rtv- noord is echt niet veel soeps,bij "amateurs"

Over Makkelie nog even hij heeft laatst ook Feyenoord-Psv gefloten..daar waren ook de momenten...thuisfluiter of niet  iemand die op steenworp afstand van Rotterdam woont laat je die clubs daar niet fluiten.Nijhuis fluit Twente toch ook niet..

Laat ik het hier maar bij houden want ik kan me er erg over opwinden..

A Matter of Honor09-11-2020 om 21:08

Mijn post om 15.40 bevestigd dat, Appie. maar veel mensen willen dat niet zien.

appie happie09-11-2020 om 22:46