FC Groningen o18 speelt gelijk tegen AFC o18 1-1

Op een zeer zonnig Sportpark Corpus den Hoorn speelde FC Groningen o18 een thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse AFC o18. Tegelijkertijd speelde FC Groningen o21 een thuiswedstrijd tegen FC Twente/Heracles O21, dus was het kiezen voor ons. Van beide wedstrijden krijgen we een fotoreportage te zien.

FC Groningen o18 miste nogal wat spelers en dat door blessures of spelen met o21. Men begon vandaag in de volgende opstelling.

Owen van der Vlag

Agan Mjaki, Emircan Gülge, Thijmen Blokzijl, Wouter Prins, Jay Kuiper

Maurilio de Lannoy, Jan Muller, Tika de Jonge

Jens Schraven, Thom van Bergen

Op de bank zaten David van der Werff, Fofin Turay en Roy Moss.

Het begin van de wedstrijd was voor de Amsterdammers die toch sterk voor de dag kwamen en een leuk elftal op de been bracht. Als je kijkt naar het aanbod van jeugdspelers rondom Amsterdam is dat misschien normaal als je ziet dat de jeugdopleiding van Ajax jaarlijks 35 tot 40 spelers wegstuurt omdat ze net niet goed genoeg zijn. Koren op de molen voor clubs als AFC en Zeeburgia. Oud FC Groningen hoofd opleiding Caspar Dekker is tegenwoordig hoofd jeugdopleiding van de Amsterdammers.

De eerste kansjes waren ook voor de Amsterdammers en keeper Owen van der Vlag moest een paar keer handelend optreden. FC Groningen zette daar tegenover een vrije trap van Tika de Jong die Thom van Bergen binnen had kunnen lopen en misschien wel had moet lopen. De Groningers speelden zonder overtuiging en waren heel slordig in balbezit. Het spel golfde op een neer zonder dat er echte grote kansen te noteren waren.

Vlak voor rust was het dan AFC dat op voorsprong kwam door een goal van Naoufal el Harmouz die weifelend optreden in de Groningse defensie afstrafte.

Terwijl de spelersbus van FC Groningen vertrok vanaf Corpus met daarin de eerste selectie van de FC dat morgen in Den Haag in actie komt, begon de 2e helft. Bij FC Groningen was Jan Muller in de kleedkamer achter gebleven en Fofin Turay maakte zijn opwachting in de ploeg.

Het spelbeeld bleef ongewijzigd. Het golfde op een neer zonder dat er grote kansen waren te noteren. De eerste kans in de 2e helft was voor FC Groningen toen Maurilio de Lannoy buitenspel omzeilde en de bal koppend meenam, alleen deze net te ver vooruit kopte zodat de keeper deze kon onderscheppen. Direct daarna een goede schotkans voor de Amsterdammers toen Tristan van Gilst vanaf links naar binnen trok en met rechts uithaalde, de bal ging net naast.

Even later kreeg FC Groningen een vrije trap op een meter of 20 van de goal. Tika de Jonge nam de bal maar de keeper stopte de bal, alleen niet klemvast zodat Jay Kuiper de bal kon inschieten. Hij raakte de lat en vanuit die rebound kon Thom van Bergen de 1-1 binnenkoppen, zie het filmpje onder dit verslag. David van der Werff kwam nog in de ploeg voor Maurilio de Lannoy maar gescoord werd er niet meer. AFC kreeg nog een paar goede kansen en had eigenlijk meer verdiend dan de 1-1 eindstand die nu op het bord stond.

Doordat we nog geen interviews kunnen doen communiceerden we na de wedstrijd via de app met trainer Paul Matthijs en stelden hem een paar vragen en dit waren zijn antwoorden.

BM; Jullie misten nogal wat spelers, heeft dat invloed gehad?

Paul Matthijs: Ja een uur voor de wedstrijd wist ik pas wie  er kon spelen, uiteindelijk 13 spelers en een keeper..een jonge lichte ploeg. Ik had er inderdaad maar meer van verwacht, erg onwennig, zonder overtuiging, onrustig en slordig aan de bal. We verloren ook veel duels, de beste man was Wouter Prins, verdedigend weinig weggeven, op de goal na, dat was erg naïef.. Alleen de helft wat bij o21 staat kan ook bij mij spelen en dat maakt wel verschil..

BM; Jullie begonnen heel slordig aan de wedstrijd en speelden zonder overtuiging, hoe kan dat?

Paul Matthijs: Jongens zijn nog erg fysiek licht en dat zie je de 2de helft terug. Ook vorige week tegen ADO, kost veel kracht, erg slordig hierdoor. Coachen gaat alleen maar over volhouden ipv over voetbal.. wissel mogelijkheden heb je ook haast niet.

BM: De 1-1 kwam uit een standaardsituatie maar verdiend op dat moment?

Paul Matthijs: Gelukkig maken we nog 1-1 kansen ook nog om te scoren, maar we kunnen ook goal tegen krijgen..

Ook vroegen we jeugdinternational Thijmen Blokzijl om zijn verhaal van de wedstrijd te doen en dit vertelde hij ons.

We speelden met een kleine selectie. Een jong team met maar 2 wissels. Fysiek was AFC beter. De eerste helft hebben wij tot de 0-1 in de laatste minuut geen kans tegen gehad en zijn we niet in de problemen gekomen achterin. De verdediging stond goed. In balbezit speelden we als team slordig, als we de bal veroverden speelden we te gehaast of schoten we de bal weg, ipv de bal in de ploeg te houden. Ik vond dat we de eerste helft verdienden om op voorsprong te komen, maar tegen de verhouding in kwamen we een minuut voor rust op achterstand. De 2e helft begonnen we goed. Er zat veel overtuiging in en ik vond dat de 1-1 daarom terecht viel. Na de 1-1 waren hadden we een tijdje de overhand, toen hadden we de 2-1 moeten maken. Na een tijdje kantelde de wedstrijd en drong AFC aan. Het laatste deel van de 2e helft waren we daardoor veel aan het verdedigen en heeft AFC een paar kansen gehad. We hebben als team hard gewerkt en ik denk dat als we naar de wedstrijd kijken, we blij moeten zijn met een gelijk spel. Zelf vind ik dat ik verdedigend een sterke wedstrijd heb gespeeld. In de opbouw had ik een aantal goede momenten waar ik tevreden over ben. Toch vind ik dat ik in de opbouw nog meer had kunnen doen om aan het voetballen te komen.

De uitslagen van de vandaag gespeelde wedstrijden in de Divisie 2 van onder 18 teams:

FC Groningen – AFC   1-1

NEC – ADO Den Haag   1-5

Vitesse – FC Volendam   1-2