Terug

Deel deze pagina:

Perspraatje Danny Buijs voor ADO Den Haag - FC Groningen

Door Redactie 4 reacties

Met de mededeling dat er 348 supporters afreizen naar Den Haag werd er afgetrapt voor het traditionele perspraatje van trainer Danny Buijs. Dit aantal is bijna een record want alleen in het seizoen dat er afscheid werd genomen van het Zuiderpark in Den Haag, gingen er meer Groningen supporters (372) mee.

De eerste vraag voor Buijs was of FC Groningen tegen FC Utrecht in de zone verdedigde. Deyo Zeefuik kreeg hier en daar de schuld van de tegengoal van Ramselaar. Was het volgens jullie afspraken zijn man of zeg je dan van nee, de schuld ligt bij de linker centrale verdediger?

Wij spelen in principe in zonedekking in en rond de eigen zestien zegt Buijs. "Dan is soms de kans groot dat je toch mandekking moet doen, dus Deyo kon de man nooit meer overgeven." Buijs vond het totaal niet de fout van Deyo. "Het is gewoon erg lastig te verdedigen. De enige die je daaraan blaam kunt geven is Django Warmerdam omdat hij bij de bal die naar voren werd geschoten, de bal liet stuiteren terwijl hij de bal op de slof kon nemen en weg kon schieten. Vervolgens kon hij hem na de stuit in een kopduel pakken. Maar dan loopt hij naar achteren en vervolgens in de zestien stapt hij in bij Kerk terwijl hij net zo snel is en dus gewoon mee kan lopen. Dan gaat Kerk er te gemakkelijk voorbij en dan is de voorzet lastig te verdedigen want Ramselaar komt op volle snelheid aan. Deyo was hem nog niet eens kwijt want hij was nog in duel en dan gaat de bal onder hem door. Wat mij betreft  geen blaam voor Deyo."

De vraag kwam dan of het geen risico is om Warmerdam daar dan neer te zetten omdat je weet dat hij geen pure back is.
"Elke speler op welke positie dan ook heeft bepaalde kwaliteiten en mindere punten en je hebt ook met een tegenstander te maken. Het zijn geen grote fouten en Kerk is ook niet de minste, dus die straft ieder klein foutje af. Net dat ene momentje dat hij die kans krijgt maakt hij daar gebruik van."

"Deyo Zeefuik is nog een groot twijfelgeval voor morgen want hij was ziek. Gisteren (donderdag) heeft hij ook niet buiten getraind omdat hij ziek was. Hij is nu wel op de club maar hij oogt nog niet geweldig en hij zal ook maar een heel klein stukje van de training meedoen. Dan is het echt afwachten naar morgen hoe de reactie is. Mocht hij niet kunnen spelen dan zal Mike te Wierik (die 100% fit lijkt) rechtsback gaan spelen. Ko Itakura en Samir Memisevic zullen dan het centrale duo gaan vormen. Als Deyo wel kan spelen, zal Itakura op de bank plaatsnemen."

"Als Mike, Samir en Deyo fit zijn, spelen ze altijd. Deze keus staat vast omdat in mijn optiek wij heel veel jong talent hebben. Als we even terug kijken naar zondag dan staan er 7 jongens in het veld die prima hebben gespeeld en de wedstrijd naar zich toe hadden moeten trekken. Met name op het middenveld en voorin zijn het allemaal jongens die aan hun eerste jaar in de eredivisie bezig zijn. Vorig jaar hebben we ook mee gemaakt dat het toch wel fijn is voor die jongens dat je een aantal in je team hebt die ervaring brengen en die kunnen coachen. De reden dat ik toen heb gezegd dat Samir altijd zal spelen als hij fit is. Dat geldt ook voor Sergio Padt, Mike te Wierik en Deyo Zeefuik. Dat jongens als hun altijd constant zijn en nooit 2 of 3 slechte wedstrijden achter elkaar spelen."

"Toen ik zelf bij Groningen kwam spelen als jonge speler was ik ook heel wisselvallig. Met name als je carrière vordert heb je dat minder vaak omdat je meer ervaring hebt. Het blijft een lastige keuze om jongens er naast te zetten. Dat hadden we een paar weken geleden mat Azor Matusiwa die een aantal goede wedstrijden had gespeeld en daarna een paar mindere. Dat hebben we nu met Ko Itakura. Hij heeft een aantal goede wedstrijden gespeeld en een aantal mindere. Met de kennis die ik nu heb had ik toen met Azor een andere keuze gemaakt door Samir gelijk achterin te zetten en Azor te laten staan."

Op de vraag of het voor Buijs meetelt dat Itakura, die de 6 ongeslagen wedstrijden op rij samen met te Wierik speelde, gehuurd is, geen transferwaarde heeft terwijl je te Wierik nog kunt verkopen en dat daarom Itakura op de bank zit antwoordde Buijs dat alles de tafel passeert. "Je hebt gesprekken met stafleden, alleen als trainer is dat voor mij nooit leidend. Ik kijk naar prestaties en wat voor mij ook niet zo zeer leidend is dat we in het begin van het seizoen met te Wierik en Itakura verloren hebben van Heracles, FC Twente en VVV. Mike te Wierik en Samir Memisevic hebben ook veel samen gespeeld. Zeker in het jaar van Faber waren zij het centrale duo. Vorig jaar onder mij zijn ze aan het seizoen begonnen en het geëindigd want Jeff Chabot zat in het begin op de bank en aan het einde van het seizoen was hij geblesseerd. Dus die hebben nog meer samen gespeeld. Dat zijn allemaal dingen die je meeweegt en die ten tafel komen. Wat voor mij het aller belangrijkste is dat ik denk dat in de communicatie en in de stabiliteit deze jongens gewoon belangrijk zijn voor het team. Ze zijn eerste en tweede aanvoerder en zijn eind 20 en daardoor veel ervaring. Het is natuurlijk een lastige keuze geweest. Ko heeft ook een aantal prima wedstrijden gespeeld maar ik vind ook dat hij een paar mindere wedstrijden heeft gespeeld, dus dat blijft lastig."

Ik ben best zelfkritisch zegt Buijs en sta altijd open voor kritiek en ik zie kritiek niet per definitie als negatief.. Als mensen kritiek hebben probeer ik er altijd naar te luisteren. Vooral als het op feiten en op inhoud is gebaseerd want dan kan ik er beter van worden. "Sommige kritieken zijn persoonlijke waarheden en dat is niet te bewijzen of die meningen ook daadwerkelijk de juiste zijn. Daar probeer je in te filteren en probeer je er beter van te worden. Ik ben nu 1,5 jaar trainer van deze club en dit is mijn eerste 1,5 op het hoogste niveau. Het zal heel raar zijn als ik geen fouten maak of een keer een verkeerde beslissing neem. Ik zeg altijd gekscherend tegen Mark Jan Fledderus als hij een trainer wil die minder fouten maakt, hij Advocaat of Mourinho moet nemen. Dat geldt ook voor de spelersgroep want als je structureel met een stuk of 7 jongens speelt die net in hun eerste jaar eredivisie zitten, zie je wisselvalligheid. Deyo Zeefuik is daar een mooi voorbeeld van. Er zijn jonge jongens die op een grens komen dat ze een flink aantal wedstrijden hebben gespeeld. Dan zie je gewoon ontwikkeling. Als je Deyo nu ziet maakt dat hij een hele volwassen indruk, hij kan nog beter. Dat zie je ook aan zijn gele kaarten. Het vorige seizoen pakte hij veel gele kaarten en nu niet. Ook in de kleedkamer wordt hij belangrijker want in het coachen en aansturen van jongens, wat voorheen van Sergio Padt en Mike te Wierik kwam, doet hij veel meer mee."

"De kans is morgen aanwezig dat wij met Gudmundsson en Lundqvist gaan starten maar dan moeten we er rekening mee houden dat we misschien wel al 2 wissels kwijt zijn omdat die jongens net terug zijn uit een blessure en misschien geen 90 minuten aan kunnen. Uit een gesprek met Gudmundsson kwam naar voren dat hij het hier heel goed naar zijn zin heeft, alleen jammer dat ik een paar geblesseerd ben geweest maar ik heb al wel enorm veel geleerd en ik ben blij dat ik al een aantal keren in de basis heb gespeeld" had hij tegen Buijs gezegd.

Buijs vindt dat hij een uitstekende spelersgroep tot zijn beschikking heeft en is er van overtuigd dat deze groep alleen maar beter gaat worden. "Van de 23 veldspelers zijn er 17 aan hun eerste jaar of tweede in de eredivisie bezig. Daar zit nog heel veel rek in. Ik ben er van overtuigd dat wij met deze groep door kunnen. Misschien is het voor een aantal jongens misschien beter om ergens anders vlieguren te gaan maken en dus verhuurd gaan worden. Ligt er wel aan of er een basisspeler verkocht wordt of misschien wel twee. Maar voor een paar jonge jongens die nu buiten de boot vallen is het gewoon beter dat ze structureel aan minuten komen. Wij hebben extreem veel jong talent, alleen nu is de vraag hoe gaan we die jongens het beste ontwikkelen voor Groningen 1 want dat is het hoofddoel. Ook achter deze groep zit veel talent met o.a. Tomas Suslov, Thomas Poll, Leonel Miguel en Oussame El Azzouzi."

Buijs kijkt wel met een speciaal gevoel naar ADO Den Haag omdat hij er gespeeld heeft en er een hele mooie tijd heeft gehad. "Uit mijn oogpunt heb ik iets speciaals met die club. Ik ben altijd enorm gesteund door de mensen daar maar de club zit nu in een aparte situatie. Sportief zitten ze een beetje in vergelijkbare situatie hoe wij er het vorig jaar in een fase hebben gezeten. Zij hebben daarnaast een heleboel randzaken er omheen die meespelen, dat maakt het wel een rare wedstrijd. Ik zei al gekscherend een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Er staat wat spanning op bij hun en er is iets gebeurd wat voor een bepaalde energie kan gaan zorgen. Feit is dat wij ons moeten voorbereiden op een hele fysieke ploeg en ADO heeft de oudste ploeg van de eredivisie. Ik heb zelfs nog met een paar jongens samen gespeeld zoals Immers en Beugelsdijk. Dat zijn ook jongens die de grens op gaan zoeken en daar moeten onze jongens zich op instellen."

Toch mooi zegt men in de groep dat je nu als ervaren trainer die jongens tegen komt. Nou ervaren zegt Buijs. "Ik durf wel te zeggen in die 1,5 jaar dat ik hier ben veel ervaring heb opgedaan en veel geleerd heb. De genoemde jongens van ADO zijn oudere en ervaren spelers en ik ben een jonge trainer die ook fouten maakt. Ik maak meer fouten dan Dick Advocaat."

Buijs vertelde nog even een leuk stukje. De afgelopen week was hij op de landbouwbeurs en daar was een man die aan hem vroeg of hij een vraag mocht stellen. Buijs zei, natuurlijk maar of je antwoord krijgt weet ik niet. De man vroeg aan Buijs waarom hij Sierhuis eruit haalde. Buijs zei, mag ik je nu een wedervraag stellen? Waarom vindt u dat Sierhuis niet gewisseld moest worden? De man vertelde dat Sierhuis het meest van allemaal had gelopen. Buijs had daarop gezegd dat de data gegevens lieten zien dat dit niet klopt waarop die man geantwoord had dat Buijs die data niet moest geloven...

De vermoedelijke opstelling:  

                                               Sergio Padt
Deyovaisio Zeefuik/Mike te Wierik, Mike te Wierik/Ko Itakura, Samir Memisevic, Django Warmerdam
Ajdin Hrustic, Azor Matusiwa, Ramon Pascal Lundqvist, Gabriël Gudmundsson
                                      Joel Asoro, Kaj Sierhuis 

Reacties:
Marco13-12-2019 om 23:38

Ben wel benieuwd hoe rechtsback Nicklas Strunck Jakobsen het er van af zou brengen. Ik begrijp ook dat ervaring nodig is.

Memisevic heeft veel duelkracht. Ten opzichte van het jonge talent ook zijn beperkingen. Achterin vind ik hem minder dan als verdedigende middenvelder.

Nachtwacht13-12-2019 om 23:46

Blijf het raar vinden dat je zegt dat bepaalde jongens altijd spelen. De beste moeten gewoon spelen.

 

14-12-2019 om 01:23

daar hoort memisevic natuurlijk wel bij, en als je moet kiezen uit memisevic te wierik en itakura snap ik ook dat je itakura op de bank zet. de andere 2 zijn meer ervaren en hebben vorig zeizoen ook goed samen gespeeld.

wat ook meeweegt is finacieel gewin, te wierik en memisevic staan onder contract, zijn beide bereid om te verlengen (wat ze hopelijk ook beide gaan doen) daar valt dan nog een transfer mee te verdienen en dus winst. terwijl je van itakura weet dat hij als huurspeler aan het eind van het seizoen sowieso weer weg gaat.

 

 

al ben ik het wel eens dat je van niemand hoort te zeggen dat hij altijd speelt

Nogutsnoglory114-12-2019 om 17:25

Vind Buijs altijd een beetje betweterig overkomen en redelijk eigenwijs maar het siert hem dat hij zijn fouten af en toe ook ruiterlijk toegeeft. Hopelijk ziet hij nu in dat tegen gelijkwaardige en mindere ploegen hij met 1 defensieve middenvelder moet spelen ipv 2. En dat Matusiwa een betere defensieve middenvelder is dan Memisevic ook al omdat hij veel meer druk naar voren geeft ipv Memisevic die ( als cv ) veel meer terug zakt. Als we tegen Den Haag en Emmen 2 winstpartijen weten te pakken staan we tijdens de winterstop waarschijnlijk in het linkerrijtje en dat is beduidend beter als vorig jaar. Wel moet Buijs snel keuzes maken en tot een vast team komen, wat de automatismen ten goede zal komen. ( want die zijn nu nauwelijks te zien ) . Vorig jaar na de winterstop werd ook telkens met hetzelfde team gespeeld en we hebben gezien dat dat zeer goed uitpakte. Moet hij ze wel op de goede plek zetten. Eerst maar eens winnen van Den Haag , dat word nog lastig zat. Forza Grunn. 

Nogutsnoglory114-12-2019 om 17:27

Ik denk 0-1. Goal Asoro. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!