Terug

Deel deze pagina:

Verslag perspraatje Danny Buijs voor FC Groningen - FC Utrecht

Door Redactie 2 reacties

William Pomp van het Dagblad van het Noorden begon met de opmerking, FC Groningen – FC Utrecht en gezien het spel van FC Utrecht van vorige week een makkie. Danny Buijs antwoordde daarop, gezien ons spel van vorige week ook ja.

Buijs vertelde dat Mike te Wierik voor zondag een twijfelgeval is. "We willen kijken hoe Mike er morgen voor staat want we trainen (zaterdag) nog een keer. Als hij niet kan trainen dan speelt hij zondag niet. Hij heeft last van een heupblessure." Het zou Buijs van een moeilijke beslissing verlossen want de keuze is reuze op dit moment qua spelers. Komt die moeilijke keuze nu niet dan een week later zegt Buijs. "Voor de rest hebben we iedereen fit. Het zijn altijd moeilijke keuzes en dat betekent dat je veel opties hebt. Vaak als je veel keuze hebt ga je ook veel nadenken zegt en dan is het lastig om altijd het juiste antwoord te vinden." 

Dan gaat het in het perspraatje over de speelwijze die FC Groningen hanteert. Je kan altijd discussiëren over de uitvoering van onze speelwijze en met welke spelers zegt Buijs.

Dan komt de vraag hoe groot de kans is dat je je ideeën voor de spelers die je kiest ook ten uitvoer kan brengen en dan vooral centraal achterin met te Wierik en met Memisevic en Itakura. Buijs vindt dat Ko Itakura de laatste weken opbouwend niet goed speelt. "Als beide spitsen de opbouw van te Wierik en Memisevic gaan storen komt Itakura vrij en dan moet hij het middenveld in dribbelen, alleen hij doet dat niet. Memisevic en te Wierik zijn erg goed in het verdedigen maar niet in opbouwen en daarom moet Itakura voor de opbouw zorgen. In Sittard lag het probleem bij Itakura, hij kon wel 10 keer vrij in dribbelen maar doordat hij elke keer positioneel verkeerd stond liep hij zichzelf vast of dribbelde hij niet in. Daardoor konden we geen man meer uitspelen en ook was hij slordig in de passing. Als Itakura indribbelt dan speelt hij Zeefuik op een andere plek in, omdat die heel hoog staat, waardoor Zeefuik vooruit kan in zijn aanname. Nu speelt hij Zeefuik al in terwijl hij niet is ingedribbeld waardoor Zeefuik onder druk word gezet door een middenvelder en komt Zeefuik niet in zijn kracht. "

Buijs zegt het Ko niet kwalijk te nemen want het is zijn eerste jaar in de eredivisie en dat gaat met pieken en dalen." Het is ook moeilijk om tijdens de wedstrijd met die jongen te communiceren. Hij doet er echt heel veel voor en spreekt al een aardig woordje Engels. Hij probeert af en toe een woordje Nederlands. Alleen wat je ook vaak hebt is, je vraagt aan jongens begrijp je het en dan krijg je te horen, we begrijpen het. Vervolgens blijkt in de uitvoering dat je het gevoel hebt dat ze het niet begrijpen. Die jongen komt uit een hele andere cultuur en daar zijn ze gewend om te luisteren naar een leidinggevende. Ze geven die persoon geen weerwoord maar hier willen we dat ze wel een weerwoord hebben. Ze krijgen nu inspraak terwijl ze dat niet gewend zijn vanuit hun eigen cultuur."

De kans bestaat dat Buijs wat gaat veranderen op het middenveld zondag. "We hebben gisteren wat uitgeprobeerd en vandaag hebben we weer wat dingen uitgetest. Uiteindelijk moet ik zaterdag een knoop doorhakken wat we daadwerkelijk gaan doen. Bij de ene speler is het nog afhankelijk van fitheid, te Wierik dus die waarschijnlijk niet gaat spelen  Je moet ook een puzzel gaan leggen van wat wij denken, wat het beste past bij deze wedstrijd. Er is bij ons niemand zeker van zijn plek omdat de concurrentie in deze groep enorm is. Dus ik probeer te kijken wat het beste past bij dit team. Feiten zijn de feiten, voetballend moeten we stappen gaan maken en dat willen we ook want qua kansen creëren zitten we bij de onderkant van de eredivisie en daar moet dus ons niveau omhoog. We hebben genoeg voetballende spelers die dat niveau omhoog kunnen brengen want Hrustic kan goed voetballen maar ook Lundqvist en El Messaoudi kunnen dat. El Hankouri heeft creativiteit en dan vergeet ik er ongetwijfeld nog een paar. We hebben genoeg creativiteit maar we kijken ook altijd hoe dat in het team past."

Wij weten niet wat FC Utrecht gaat doen zegt Buijs." Gaan die met 2 spitsen spelen of met 3. Wij proberen per wedstrijd te kijken wat het beste voor ons is." Of hij weer met 3 centrale verdedigers gaat spelen dat wist hij nog niet." Als het een keer niet goed gaat denken wij niet dat we dat direct weer moeten veranderen. Je probeert in het geheel te kijken. Cijfers liegen niet want In het jaar 2019 staan we op plek 5 omdat we het defensief goed voor mekaar hebben. Na AZ in een heel jaar tijd hebben we de minste tegengoals tot nu toe. Er zijn dan nog 3 wedstrijden te spelen en dan is het jaar voorbij. Dat is dus onze kracht en ook de energie die wij elke week leveren is onze kracht want we zitten elke week in de top 3 van ploegen wat wij qua energie brengen qua sprints etc. Het voetballende niveau, dat moet omhoog want we willen graag elke week zo voetballen als de eerste helft tegen Willem II thuis of tegen Vitesse uit. Wij als staf en ook de spelers willen dat we meer laten zien aan de bal dan dat we tot nu hebben laten zien."

Uit de aanwezigen kwam de opmerking dat er veel negativiteit te horen was na de nederlaag tegen Fortuna terwijl Fortuna thuis heel moeilijk te verslaan is. Men is daarvoor de goede serie van 6 wedstrijden blijkbaar al weer vergeten. Ik lees geen social media zegt Buijs dus ik krijg daar weinig van mee. "Weet je wat het is, we hebben allemaal onze meningen en onze voorkeuren en je hebt feiten. De feiten heb ik net genoemd. Als je over heel het jaar 2019 5e staat dat zijn feiten. En je staat daar omdat je na AZ  in 11 maanden tijd de ploeg bent met de minste tegengoals en dat is waarom je veel punten pakt. Dat we kritisch blijven met z’n allen, inclusief mijzelf voorop. En dat we graag willen dat het spel aan de bal beter moet die lat moet je hoger blijven leggen. Als we zoals tegen Feyenoord thuis met veel passie en strijd en is het dan voetballend wat minder wordt dat geaccepteerd. Het liefst spelen we elke wedstrijd zoals tegen Vitesse uit, 1e helft of tegen Willem II."

Ik ben heel simpel zegt Buijs." Ik wil gewoon graag punten pakken en wij vinden een verdedigende organisatie heel belangrijk en dat blijkt ook dat dat een fundament is om punten te pakken. Dat zijn keuzes die je maakt. RKC krijgt elke week de credits over hun voetbal maar staan wel stijf onderaan."

Het laatste nieuws is dat Mike te Wierik zaterdagmorgen niet buiten trainde en dus waarschijnlijk niet zal gaan spelen tegen FC Utrecht.

De vermoedelijke opstelling:

                              Padt
Zeefuik, Itakura, Memisevic, Warmerdam
Hrustic, Matusiwa, Lundqvist, El Hankouri
                       Asoro, Sierhuis

Reacties:
TomOkker08-12-2019 om 15:18

Nou krijgt Ko de Schuld van het gepruts van Hrustic? Ko wilde een paar keer inspelen maar Hrustic vertikt het om een stap naar links of naar rechts te maken.

appie happie08-12-2019 om 17:02

Buijs  moet  gaan..kozakkenboys oid ..

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!