FC Groningen o19 wint met 2-0 van Ajax o19, met films en interviews

FC Groningen o19 nam het gisteravond op tegen de leeftijdgenoten van Ajax. Na de winstpartij op PSV en het gelijke spel tegen FC Utrecht was dit de derde topper op rij voor de mannen van Melchior Schoenmakers en Peter Hoekstra.

Romano Postema, die de avond ervoor de sportstimuleringsprijs van de gemeente Groningen had gewonnen was afwezig. Corvin Braun is geopereerd aan zijn blessure, voor de rest was iedereen erbij. Ajax miste o.a. de topscorer van het WK Sontje Hansen en Brian Brobby.

Ayoub Haddad, Milan de Koe, Leonel Miguel, Thomas Poll

Oskari Salinen, Oussame El Azzouzi, Mohamed El Kharbachi

Tomas Suslov, Giovanni Zwiktra, Remco Balk

Bank: Thom van Rotterdam, Joël van Kaam, Joris Reiziger, Max Hamelink, Kian Slor, Yannick Hettinga, Pim Betzema

Vanaf minuut één nam FC Groningen het heft in handen en probeerde Ajax snel onder druk te zetten wat vaak lukte. In de 5e minuut kreeg Remco Balk de kans om zijn ploeg op een vroege voorsprong te zetten maar vrij voor de keeper miste hij jammer genoeg. FC Groningen bleef goed voetballen en was dominant. De Amsterdammers wisten zich in de eerste helft geen enkele kans te creëren hetgeen tevens de verdienste was van de groen-witte defensie. FC Groningen kreeg een paar 100% kansen die er in moesten maar helaas gebeurde dat niet.

Zo raakten Giovanni Zwikstra, (na een prachtige PASS van Oskari Salinen) en Mohamed El Kharbachi beiden de lat toen ze vrij voor oud FC Groningen keeper Daan Reiziger kwamen en hun grote kans niet afwerkten. Giovanni Zwikstra kreeg ook nog een grote kopkans maar zijn kopbal miste kracht, uit een voorzet van Remco Balk miste hij ook een tweede mooie kopkans die goed gepakt werd door de keeper. Zo gingen beide teams met een 0-0 stand rusten.

In de tweede helft kregen de vele toeschouwers een wedstrijd te zien die men niet snel zal vergeten. FC Groningen begon net als in de eerste helft Ajax direct weer onder druk te zetten. De eerste grote kans was voor Oussame El Azzouzi maar hij miste helaas, zie het filmpje hieronder.

Ajax gooide meer fysiek in de strijd en zo kreeg FC Groningen na een stevige overtreding op Tomas Suslov een vrije trap op een kansrijke positie maar de bal ging er niet in. De Groningers bleven goed voetballen en een voorsprong zou dik en ik verdiend zijn geweest maar men kwam maar niet tot score. Dan is het vaak zo dat als je zelf de kansen niet benut dat hij aan de andere kant valt. In de 65ste minuut kreeg Ajax pas de eerste grote kans in de wedstrijd toen een voorzet vanaf de rechterkant bijna door spits Max de Waal werd binnen gegleden. Een paar minuten later schoot Youri Regeer op goal en keeper Oscar Hooiveld liet de bal los maar in de rebound kon er niet geprofiteerd worden. Dat waren de enigste wapenfeiten van Ajax in deze wedstrijd.

Tenminste op voetballend gebied want wat er na die kansen van Ajax allemaal gebeurde was met geen pen te beschrijven. Max Hamelink kwam bij FC Groningen in de ploeg voor Oskari Salinen en hij was nog maar net in de ploeg toen scheidsrechter Bosscha besloot er een one man show van te maken. In een tijdsbestek van 3 minuten gaf hij Enric Liansana en Anass Salah-Eddine van Ajax beide een rode kaart. Ook de assistent trainer van Ajax werd met rood weggestuurd. Het publiek was erg verbaasd want niemand had een overtreding of zo gezien en men vroeg zich af waarom de rode kaarten vielen.

Achteraf bleek dat men hun tweede gele kaart kreeg voor praten. Beide spelers kregen hun eerste gele kaart voor praten en omdat ze door bleven mekkeren gaf de scheids hun een tweede gele kaart. Het duo klaagde tegen de scheidsrechter over het harde spel van de Groningers maar dat was grote flauwekul want zo hard speelden de boys niet, anders had de scheidsrechter ook zeker wel meer gele kaarten getrokken. Trainer John Heitinga van Ajax was erg verbaasd en kreeg ook geel voor protesteren. Ook de Groningse bank was erg verbaasd wat de scheidsrechter allemaal deed. In het interview met Melchior Schoenmakers die we hadden kun je horen hoe hij over de situatie dacht.

Zo kwam FC Groningen dus tegen 9 Amsterdammers te spelen en dan zou je denken, dan moet men de wedstrijd helemaal naar zich toe kunnen trekken. FC Groningen ging nog meer drukken echter in de 86ste minuut was het schrikken want Ajax kreeg zelfs nog een kans om een doelpunt te maken.

In de 88 minuut kreeg Remco Balk de bal aan de linkerkant en werd daar getorpedeerd door Youri Regeer. Ook hij kreeg een rode kaart, een 100% terechte! Zo moest Ajax dus verder met 8 man en daar maakten de Groningers gebruik van. Invaller Max Hamelink was het die het moest doen, hij schoot de 1-0 binnen. Zie het filmpje.

Drie minuten later kreeg Tomas Suslov de bal aangespeeld en ging het strafschopgebied binnen waar hij werd neergelegd door een verdediger en dat werd een strafschop. Suslov ging zelf achter de bal staan en schoot beheerst de 2-0 binnen. De scheidsrechter floot daarna af en zo wonnen de Groningers dik en dik verdiend van een zwaar tegenvallend Ajax.

Ajax trainer John Heitinga gaat zijn beklag bij de KNVB doen over het optreden van deze scheidsrechter en dat was te begrijpen. Een prachtige wedstrijd zagen de toeschouwers. Alleen jammer dat de scheidsrechter zo zijn stempel op de wedstrijd drukte. Bij FC Groningen wist men dat deze man heel snel geel geeft voor praten. Ajax wist dat blijkbaar niet. Zo bleef FC Groningen o19 ongeslagen in de eredivisie.

Door de winst van gisteravond is FC Groningen geplaatst voor de kampioenspoule na de winterstop terwijl het team nog twee wedstrijden moet spelen. Zaterdag a.s. spelen ze uit bij Sparta Rotterdam en een week later speelt de ploeg thuis tegen ADO Den Haag. Met FC Groningen zijn uit deze poule FC Utrecht en PSV ook geplaatst voor de kampioenspoule. Dan gaat het echt om het landskampioenschap waarbij mag worden gezegd dat FC Groningen een serieuze titelkandidaat is.

Hier ziet u enkele filmpjes van de wedstrijd en interviews met Max Hamelink, Giovanni Zwikstra en Melchior Schoenmakers.