Terug

Deel deze pagina:

Deel investeerders gepasseerd bij aantrekken Doan en Chabot

Door Redactie 13 reacties

FC Groningen heeft medio 2018 met het definitief aantrekken van Ritsu Doan en Jeff Chabot 3 miljoen euro geleend. FC kon dat bedrag niet zelf ophoesten. Oud directeur Hans Nijland is destijd in gesprek gegaan met twee vastgoedondernemers en de directeur van (hoofdsponsor Payt). Onder de naam Pronkjewail Soccer Invest, stelden de drie ondernemers 3 miljoen euro beschikbaar tegen een afgesproken maximum rendement van 25%. Met de verkoop van Doan en Chabot (tijdens de afgelopen transferperiode) maakten de ondernemers een winst van 750.000 euro binnen een jaar tijd.

De 'oude' investeerders voelen zich gepasseerd door Nijland. 'Als Nijland ons had gevraagd, hadden we binnen no time dat geld op tafel gekregen tegen een veel lager rendement.' FC had meer geld kunnen herinvesteren dan nu het geval is vertelt één van de sponsoren aan RTV Noord.

Algemeen directeur Wouter Gudde bevestigt aan RTV Noord dat dit anders had gemoeten. Gudde benadrukt dat er toen beleidsmatige keuzes zijn gemaakt. Een afweging van financieringsaanbod, rendement en risico. Gegeven de omstandigheden in het tijdsperpectief staan we nog altijd achter die keuzes.

Verder is Gudde van oordeel dat de communicatie richting de 'oude' groep investeerders zorgvuldiger had gekund en met de groep gedeeld had moeten worden. Gudde heeft met terugwerkende kracht excuses aangeboden.

Hans Nijland wil (voorlopig? - red BM) niet reageren over de gesloten deal met Pronkjewail Soccer Invest.

 

 

Reacties:
26-11-2019 om 21:56

Hansie en zijn ouwe jongens krentenbrood,  logisch dat ie uit wordt gekotst. Toen er geld moest komen stonden de investeerders ook klaar. En toen er 2 pareltjes werden aangetrokken,  koos ie voor zijn eigen vriendjes.

M0i26-11-2019 om 23:15

Wat een bijzondere timing van dit verhaal. Hans is nog maar koud weer binnen en de strontkar wordt over hem leeg gekieperd  

A Matter of Honor26-11-2019 om 23:33

En terecht. In de voetballerij gebeuren dingen die niet altijd het licht kunnen velen. Nu komt er een zgn."lijk" uit de kast, en is iets dat de buitenwacht wel mag weten Ook met de verkoop van Doan is het één en ander fout gegaan. Eerst 14 miljoen vragen en later, als blijkt dat PSV niet zo happig meer is, op de knieen terugkomen om die speler toch maar te kopen. Onder druk van de investeerders???? We zullen nooit het naadje van de kous weten.

Marco27-11-2019 om 00:46

Deel investeerders zal boos zijn omdat ze rendament hebben misgelopen. Wanneer chabot en Doan miskoop waren geweest lachten ze in hun vuistje.

Er zal ook wel een reden zijn geweest waarom Nijland ze passeerde.

Voor nu mogen ze ook wel investeren in Itakura,  warmerdam, Te Wierik en Azuro. 

TomOkker27-11-2019 om 08:14

Rendement 750.000 in 1 jaar?????? Dan is een strontkar nog milt dit noemen we diefstal. Vraag mij af of de begunstigden hier op zitten te wachten.

blauwevogel27-11-2019 om 09:02

Juist.oude investeerders gaarne Asoro,Sierhuis&Itakura kopen!!

Nieuwe Ronde Nieuwe kansen!!

27-11-2019 om 09:08

Hanssie gelijk maar weer exit dacht ik zo..

alexvl27-11-2019 om 09:08

Wat is Hans er zelf beter van geworden? Dat vraag ik me dan af. Zal hij 1 van de investeerders zijn geweest?
25% rendement is wel erg veel namelijk. 

 

FC Bayern27-11-2019 om 09:55

Ik vind het zinnetje "Als Nijland ons gevraagd had, hadden we het geld binnen no time op tafel gehad tegen een veel lager rendement" nogal een dooddoender. Achteraf kan ik ook wel zeggen, ja die klus had ik voor veel minder geld gedaan. Niemand dit kan controleren of dat echt zo geweest was. En zoals eerder al gezegd, als Doan en Chabot beide invalide geschopt waren had je ze niet gehoord. Pas achteraf denken ze nu, hey daar had ik ook aan kunnen verdienen en gaan ze klagen. Er had misschien wel beter gecommuniceerd kunnen worden, maar doe nou niet alsof jullie "oude" investeerders het zo goed met de club voorhebben, het gaat jullie ook alleen maar om de keiharde poen en je baalt gewoon dat je dat misgelopen bent in dit geval. 

Hgz27-11-2019 om 10:42

En weer minder geld om versterkingen te halen. Ook nog gaten te dichten in de begroting elke keer.  Zo kom je nooit echt vooruit, blijf je middenmoter. Hoop maar dat er wat van O19 het niveau van het eerste aankunnen op termijn dat scheelt weer wat.

brummie27-11-2019 om 14:39

Wees blij dat er investeerders waren voor betreffende spelers. Groningen heeft toch winst gemaakt en spelers goed door verkocht? En 750.000 euro is een super hoog rendement in zo'n korte tijd voor investeerders.

Begrijp de negativiteit niet zo goed.

 

Hoekie27-11-2019 om 14:58

Ik ben het vaak met je eens maar een rendement van 25% is absurd. Als je een beetje voetbalverstand hebt en verstand van zaken dan wil iedereen met wat geld in Doan investeren. vanaf de eerste wedstrijd in Annen zag je gelijk dat het een koopje was. Als ze mij hadden gevraagd wil je in Doan investeren en 25% pakken dan had ik mijn aandelenpakket verkocht en er voor aanzienlijk bedrag meegedaan. Sterker nog: met mijn groen wit hart had ik met de helft ook genoegen genomen.

brummie27-11-2019 om 18:14

Hoekie, het rendement is ontzettend hoog. Maar wat als hij na aankoop zijn enkelbanden had afgescheurd? 

Achteraf is het soms wel wat makkelijk praten. Doan blonk natuurlijk zijn 2e periode bij FC  niet extreem uit. Uiteraard kon een leek zien dat hij erg goed kon voetballen, maar dat is natuurlijk niet altijd een garantie. 

Zonder investeerders waren Chabot en Doan nooit haalbaar geweest blijkt. Positief dat ze uiteindelijk wel zijn aangetrokken met geleend geld. 

Hoekie27-11-2019 om 19:27

Ik ontken ook niet dat investeerders noodzakelijk zijn maar ook afgescheurde enkelbanden is geen enkel (leuke woordspeling) probleem. Daar wordt de transferwaarde echt niet lager van. Vooral een koopman als Nijland moet beter kunnen dan deze deal. In de tijd van de spelersfondsen had hij het beter voor elkaar dan deze deal. 

Pietjepal27-11-2019 om 19:29

Pfffff.  Hadden ze dus ook het risico al hun geld kwijt te raken? Dan vindt ik de eerste reacties absurd. Je mag zelf ook ondernemen hoor. Dit is een vrij land. En hoofdsponsor worden is ook niet verboden.

metworst27-11-2019 om 23:18

Hmm, niet zo'n voordelige deal voor de fc. Maar we waren toch ook wel weer blij dat deze spelers zijn binnengehaald. Uiteindelijk heeft ook groningen er aan verdiend, en moet er nog veel geld binnenkomen door het gespreide betalen. Ik heb er niet zo'n probleem mee dat investeerders een goed rendement halen (maar vond dit ook wel erg hoog hoor) , soms kun je zo ook snel handelen en een toppertje binnenhalen. Dat mogen ze best nog een keer doen. Ik vind het ook prima als de investeerders van het eerste uur zo'n kans geboden wordt. Maar het piepen hierover vindt ik niet terecht, als de andere investeerders geld beschikbaar stellen doen ze het ook niet belangeloos. 

val28-11-2019 om 10:11

Er is al veel gezegd in de diverse reacties. De meningen zijn verdeeld. Ik wil er nog wel iets aan toevoegen. De (aankoop) transfers van Doan en Chabot vonden plaats in mei en juli 2018. Volgens het jaarverslag 2017-2018 van FCG Beheer BV is er in de zomer 2018 overeenstemming bereikt met de Stichting Pronkjewail over een financiering van 3 miljoen. Deze financiering is door de accountant van FCG bestempeld als risicovol. Het is zeer de vraag is of de Vrienden van de FC, die overigens op dat moment al een (obligatie)geldlening van 5 miljoen hadden verstrekt aan FCG Beheer, toen nog eens 3 miljoen zouden willen financieren met meer risicodragende voorwaarden. Bij de lening van 5 miljoen ontvangen de Vrienden jaarlijks minimaal 5% rente met daar bovenop nog een mogelijke bonusrente van maximaal 3% (bij transfers jeugdspelers die minimaal 1 jaar onder contract hebben gestaan zoals Bacuna en Reis). De voorwaarden van de lening van 3 miljoen zullen ongetwijfeld deze condities niet hebben gehad. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat de leiding van de FC toen ook andere financiers wilde hebben om de afhankelijkheid te spreiden. Het is bovendien vreemd dat de 1 a 2 aangehaalde sponsors binnen de Vrienden vorig jaar de pers en de leiding van de FC niet hebben gezocht toen zij werden gepasseerd. Zij wisten toen ook al dat de genoemde Stichting de financiering had gedaan (staat immers in het jaarverslag). Door nu achteraf hierover te klagen is er op zijn minst sprake van een selectieve verontwaardiging. Met de wetenschap van nu had iedereen wel willen financieren. Wat indien de transfers van Doan en Chabot geen winst maar een verlies had opgeleverd. Hadden de Vrienden dan ook geklaagd?. Dat de Stichting zo snel een hoog rendement heeft kunnen halen is ook grotendeels toeval; wie had er verwacht dat Doan en Chabot na ongeveer 1 jaar met een winst van ongeveer 6 miljoen zouden worden verkocht. Laten wij blij zijn dat de Stichting vorig jaar 3 miljoen wilde financieren. Ik durf te beweren dat anders de FC de transfers mogelijk niet had kunnen doen en de winst niet had behaald. De dankbaarheid voor de Stichting is op zijn plaats. De berichtgeving door RTV Noord was enigzins tendentieus; het enige punt is dat de communicatie met de Vrienden beter had gekund. Hiervoor heeft Gudde zijn excuses aangeboden.

marcelfcg28-11-2019 om 14:52

Prima toevoeging. Jouw posts zijn telkens weer goed onderbouwd met relevante informatie.

Erg prettig om te lezen 

FC Bayern29-11-2019 om 10:33

In iets meer woorden inderdaad ongeveer dezelfde strekking als mijn bovenstaande reactie. Ze lijken gewoon achteraf zuur te zijn dat ze niet meegeprofiteerd hebben. Maar als het anders gelopen was en er idd geen winst gemaakt was dan had je ze niet gehoord.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!