Raadsvergadering: Laten we vooruit kijken.
Zoals velen vast hebben gehoord was vandaag om 9 uur in de avond de raadsvergadering over FC Groningen, de investeerder, 50+1 en de invloed van de gemeente bij FC Groningen. Namens Boerenmacht waren wij ook aanwezig om dit interessante debat over de huidige relatie met de gemeente en de toekomst van onze club met een eventuele investeerder te volgen. Hieronder volgt een korte samenvatting van de belangrijkste punten wat er in deze vergadering zoal is besproken.
Jalt de Haan van het CDA en Niels Hilboesen van de Stadspartij 100% voor Groningen hebben naar aanleiding van wat er de afgelopen tijd in de media bekend is geworden dit debat aangevraagd en 18 vragen hiervoor ingediend. Niels trapt af met de vraag of de gemeente open staat voor gesprekken over de governance van FC Groningen wanneer de club, stakeholders en supporters een gedegen en onderbouwd plan indienen voor de 50+1 regeling. Hierop antwoord de gemeente aan dat ze wanneer dit gebeurt ze bereid zijn om met de club in gesprek te treden. Hiernaast wordt aangegeven dat zij ook erkennen dat de huislasten hoog zijn en dat hierover ook gesproken kan worden.
Investeerder en 50+1 structuur
Betreft de investeerder is de gemeente niet pertinent tegen zoals wellicht werd geschetst maar stellen zij vooral eerst meer informatie te willen hebben voordat ze een eventuele investeerder willen goedkeuren. Terecht halen zij voorbeelden aan zoals Vitesse waar de overname nu tot wellicht een faillisement gaat leiden. Ook volgens de gemeente is FC Groningen van grote waarde voor de provincie Groningen en willen zij dit absoluut niet kwijt raken. Jalt geeft aan dat Vitesse natuurlijk een voorbeeld is maar dat er voorbij wordt gegaan aan bijvoorbeeld een Bayern München, die ook een 50+1 model hebben en een investeerder, kort gezegd. Een investeerder hoeft niet meteen de ondergang te betekenen. Ook draagt hij hierbij aan dat hij graag symposiums georganiseerd ziet worden net zoals in Duitsland (Supporters/leden van de club mogen hier stemmen over belangrijkke zaken wat de club aan gaat)
Tevens geeft hij aan dat hij het liefst een regionale investeerder ziet met een groen wit hart maar dat een buitenlandse investeerde ook een mogelijkheid kan zijn. Met deze investeerder worden dan afspraken gemaakt wat voor een zeggenschap deze eventueel gaat krijgen.
Relatie met de gemeente
Alle partijen zijn het er wel mee eens dat de relatie tussen de gemeente en FC Groningen verbeterd moet worden, er wordt aangegeven dat er een onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden om te zien hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat er aan moet worden gedaan. Hierop reageren enkele partijen dat zij dit niet nodig achten en dat zij zelf graag met FC Groningen in gesprek willen om er een streep onder te zetten en op een positieve manier verder te werken met de nieuwe directeur Frank van Mosselveld.
Voor het volledige betoog van Jalt de Haan verwijzen wij door naar zijn Twitter.