Terug

Deel deze pagina:

Meerderheid raad akkoord met afkoop onderhoudsbijdrage Euroborg aan FC

Door Redactie 8 reacties

Een meerderheid van de gemeenteraad Groningen heeft vanavond ingestemd om de onderhoudsbijdrage voor stadion Euroborg in één keer af te kopen. Dit bericht het DvhN. FC Groningen krijgt hierdoor de financiële ruimte om onder meer het huidige spelersfonds af te kopen en om mee te betalen aan het nieuwe Topsportcentrum op Corpus Den Hoorn. Alle collegepartijen stemden voor, de oppositie stemde tegen. 

RTV Noord bericht dat de oppositie van mening is dat er teveel risico's aan het plan kleven. Groen Links twijfelde lang om het plan te steunen maar ging uiteindelijk toch met het voorstel akkoord na de opmerking van wethouder Van der Schaaf dat de realisatie van het Topsportcentrum in gevaar zou komen. De woede bij de oppositie is ontstaan nadat de afgelopen vrijdag duidelijk werd dat er tevens een lening van 4,9 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor de realisatie van het Topsportcentrum. De tegenstemmers zijn van mening dat hierdoor sprake is van koppelverkoop, chantage en dat men in een fuik gelopen is.

Reacties:
27-05-2015 om 23:47

Goed nieuws! De club wordt nog gezonder.

Vind dat Nijland de cultuur van de club steeds minder duidelijk op het netvlies heeft, maar afgezien daarvan vind ik hem een geweldige directeur.

Zou het een idee zijn om met duizend vrijwilligers zelf (een deel van het) jaarlijkse onderhoudswerk te verbuiten? En dan niet voor een paar jaar? 

27-05-2015 om 23:48

* 'verbuiten' moet 'aan verbinden' zijn.

28-05-2015 om 02:47

Bokko: " dat hadden we wel even nodig" zei Nijland nog toen er voor het eerst in de clubgeschiedenis een sportief succes van die beker bij te tekenen was.  Zonder geld geen onderneming en om slagvaardig in de topsport in Groningen te zijn is de gemeente Groningen een noodzakelijke partner.  Laat je het aan de onderlinge concurrentie van voetbalclubs over dan is binnen 10 jaar de Randstad (weer) allesbepalend en is er alleen een bescheiden rol nog voor provinciale clubs in een 2e liga weggelegd...en komen we achterop. Door deze verzelfstandiging/onafhanklijkheid van gemeenschapsgeld in de toekomst is trouwens een verkoop zoals bij ADO of afhankelijkheid van geldschieters zoals bij Vitesse niet uitgesloten, en in de statuten zou een beschermingsconstructie in een post-Nijland periode misschien wel het eerste grote agendapunt moeten zijn; want met commerciële contractpartijen weet je het nooit stel je voor: Aasgieren in plaats van staande adelaars om het stadswapen...brrr.    

De volgende stap is het bestendigen/verbeteren  van het imago van de club in binnen- en buitenland; daar is veel lobbywerk en voortvarend bestuur voor nodig.  Max van den Berg en de nieuwe burgemeester zijn pleitbezorgers van de ontwikkelingen bij de club, de politiek heeft nu bij meerderheid ingestemd en de FC blijft nog wel een decennium in Stad-Europapark...hopelijk met steeds Europees voetbal.  

28-05-2015 om 12:25

Vooropgesteld: ik ben geen hooggeschoold econoom...maar een kind kan je de statistieken uitleggen dat wanneer de rente langdurig stijgt- en dat zit er aan te komen - er op het eigen vermogen weliswaar een rentewinst behaald kan worden, maar de keerzijde ervan: is dit eigen vermogen negatief dan werkt dat in je nadeel: debetrente ( vóór belasting, maar ook in iets mindere mate na belasting ) is een molensteen om de nek van de penningmeester. Daarnaast was het belachelijke (a-sociale) hoge winstuitkering -nl steeds dubbele cijfers - voor de obligatiehouders van het investeringsfonds bij de lage marktrente een wel heel generereuze beloning voor risicoinvesteerders, en het zakelijk succes bij transfers door Nijland/Veldmate van de afgelopen 2 seizoenen kwam daar grotendeels terecht en niet bij de club.  Hier hoor je het bestuur niet in de openbaarheid over...en zolang de club succes en geluk heeft met de verkochte spelers was het de supporter allang best. Dat dit fonds nu"versoberd" is dat is pure winst. Er is gekozen voor een financieel eigen beheer ( zeg maar de Bank Nijland/Jeltema/Kemkers ) om het opleidingscentrum succesvol te laten zijn en voor de toekomst meer winst te maken met eigen op te leiden/te verhandelen/ spelers. De klassieke weg van het werven en meer aqcuisitie en sponsoring was kennelijk uitgeput. En weliswaar is FC Groningen de laatste 8 jaar meestal  in het linkerrijtje gespeeld en geëindigd, dat het ziómaar anders kan bewijzen Wuillen II, Cambuur en PECZwol. 

 

Wel hoop ik dat men bij FC groningen wakker is geworden dat in de competitie met clubs 7 t/m10 met FC Twente dat sportief en financieel ( begroting 2015/16 maar €10 miljoen ) zeker een jaar langs de zijlijn staat, en Cambuur en PEC Zwolle die moeite hebben om rond te komen met hun budget, en bij FC Utrecht nog altijd geld bijmoet...  dat er komend seizoen ( 2015/16) een geweldige kans ligt nu in een keer om op de ranglijst  een paar plaatsen hoger te eindigen. Afgezien wat SC  Heerenveen volgend seizoen gaatb doen... plaats 5 of 6 voor komend jaar is wmb niet ondenkbeeldig! En heeft de club bij het Europese avontuur wat geluk en komt het de winter door, dan is er een onschatbare waardetoevoeging in de vorm van meer prestige en directe aandacht in de media en sponsoring en recettes en voor goede spelers die graag bij zo'n club willen voetballen:  Dit is een korte termijn effect wat de club niet moet "laten liggen"...maar dat betekent wel dat er kwalitatief en vooral kwantitatief in deze zomer niet te teveel op kwaliteit, in concreto: van vervangers van vertrekkende spelers mag (!) worden beknibbeld. "We gaan geen gekke dingen doen" (klassieke uitspraak van Hans Nijland) is in dit opzicht komend jaar een gemiste kans voor open doel, en eerlijk gezegd verwacht ik dat ze dat wel dóórhebben. Slim en scherp nderhandelen is een ding, je kansen grijpen is een minstens zo belangrijk, FC Groningen !  

28-05-2015 om 15:37

Kees.

Over kansen van de FC in Europa. Ook met een (uitgesloten) volledig intact blijven van de selectie is het hopen op thuis er een gelijk spelletje uithalen.

Gisteren de finale gezien. Wat een power en strijd kan een Spaanse subtopper als Sevilla brengen. Steekt de beloftencompetitie genaamd Eredivisie schril bij af.

Staat er in al die Zeister beleidsstukken over technisch gedeelte wel iets over de aspecten fysiek en mentaliteit? Of wordt dat door die lul uit Barcelona als minderwaardig gezien en niet getolereerd? 

Wat dat betreft ben ik heel blij dat we Hateboer hebben. Die heeft het afgezien van niet al te hoge startsnelheid en wat onervaren dekken het allemaal. Met een snelle laatste man voor rugdekking, kun je met Hateboer wel Europa in. Hoe deed hij het gisteren?

 

 

Hoekie28-05-2015 om 19:30

Normaal gesproken komen clubs uit Nederland gewoon te kort voor een belangrijke rol in de EL. Dat is de keiharde realiteit en dat wordt ook niet veel beter als je ziet dat spelers steeds jonger worden weggekocht uit Nederland. Normaal gesproken komt de Fc ook tekort  voor de plaatsen 4, 5 of 6. Het leuke aan voetbal is dat uitzonderingen altijd mogelijk zijn. Begroting van Twente van 40 miljoen naar 10 miljoen? Dat lijkt mij stug. Er zijn zeker 6 clubs die aanzienlijk meer te besteden hebben. 

28-05-2015 om 20:16

Hoekie:  spelersbegroting Twente gaat volgend seizoen van 20 milj. naar 10 milj.  En als jij het over "normaal gesproken" hebt, ach was NEC onder Been destijd (ik meen 2009) niet zeer succesvol en overleefde zelfs de groepsfase EL !

 

  Bokko: je negeerde de inhoud van mijn posts volledig; Namelijk dat er wel degelijk mogelijkheden liggen voor FCG om na een bijna 10 jarige periode van "linkerrijtje", er een fase aan kan breken van klassering 5 t/m 8.  Andere clubs met een (veel) grotere begroting zijn sterk aan het bijstellen- dwz. terug in de begroting -, noodgedwongen, en  gaan juist meer op enkele succesvolle transfers teren, wat de kans op wisselvalligheid per seizoen groter maakt.  Ik acht het daarom heel wel mogelijk dat de subtoppers rond plaats acht volgend jaar teleurstellen. Bij Groningen heeft men hier wel inzicht in. De balans in het team is al langer de basis en op die manier halen de goede spelers ook na 2 jaar die stap hogerop met voor de club  een beoogde transferwinst.  

Er blijven desondanks natuurwetten dat de clubs met de betere/duurdere spelers gemiddeld genomen over een seizoen beter presteren, en dus mag je Feyenoord, Vitesse, AZ en mogelijk nog een "runner up" volgend seizoen boven FC Groningen verwachten.

Maar een seizoen is lang, daar schuilt voor FC G met die 29 wedstrijden tot december het grootste gevaar..dat de spelers opeens omvervallen. Wat dat betreft deel ik de wens van Bokko om fysiek sterke (en ervaren)spelers ( en niet vaak langdurig geblesseerden zoals vorige jaren) erbij te halen voor de breedte. 

 

Hoekie28-05-2015 om 22:07

@ Kees 

Spelersbegroting Twente van 10 miljoen is nog altijd vergelijkbaar met die van de fc waarschijnlijk nog meer.  die 10 miljoen is trouwens een truc. 

Hoekie28-05-2015 om 22:20

begroting Twente gaat van 44 miljoen naar 36 miljoen en die van de fc gaat van 17, 5 naar ruim 20 miljoen. 

 

28-05-2015 om 22:26

Voor een redelijk groot deel met je eens, echter niet in stappen die we gaan maken door eigen jeugd. Niet op de huidige manier van opleiden althans. Ga nu in herhaling vallen. Zullen we afspreken dat ik slechts reageer als ik het echt niet met je eens ben.

Het idee dat je buitenspelers en spelverdelers kunt krijgen, door ze daartoe op te leiden is een illusie. Arjen Robben, Kostic en Tadic zijn zo goed omdat ze met veel talent geboren zijn. Als Robben pas op 20 jarige leeftijd was gaan voetballen (met zijn vrienden bij Groen Geel) had hij nog de eredivisie bereikt. Ben ik van overtuigd.

Het getuigt dus van hoogheidswaanzin om te denken dat je met enige regelmaat toekomstige cashcows voor vleugels en midmid gaat afleveren.

Het 4-4-2 systeem met GTPV zou de basis voor technisch plan voor jeugd en eerste elftal moeten zijn.  Vraagt veel minder exceptionele (aangeboren) klasse.

Met een goede V2O-max (of is het nu VO2-max?), absolute winnaarsmentaliteit en een beetje bovengemiddeld talent qua balgevoel, coördinatie en gevoel voor positie is een gedreven jongen prima op te leiden tot  een waardevolle kracht voor een 4-4-2 Red Bull Salzurg achtig stoomwals.

Een type voetbal waarin de meeste Groningers zich herkennen. Zeker die van de klei. Mouwen opstropen en de knoet over de tegenstander. Grijp ze bij de strot en niet meer loslaten. Dat werk.

Identiteit is zeer belangrijk. "Wij zijn Groningen", was niet voor niets de bekeruitspraak na de afgelopen finale.  Hoop dat het besef wat Groningen is en wat het zijn van een volksclub inhoudt, snel weer tot Nijland komt.  We hoeven niet Hoerenveen met volkslied-gedoe achterna, maar GTPV in plaats van een mode (Barcelona) centraal te stellen, lijkt me essentieel.

Zie het anders helemaal niet goedkomen in de (nabije) toekomst. Dankzij exponentiële groei in ICT, zal potentiële toeschouwers/supporters, of beter voetbalconsument, kunnen kiezen tussen warm thuis 3D een wedstrijd van een Europees topteam ervaren (!) of koud op de tribune bij de FC naar een matig aftreksel kijken. Dit ga je verliezen.

Tenzij je kiest voor een duidelijke Groninger/Boeren identiteit. Dat is op zijn Gronings het unique selling point. Begint met strijd op het veld. Stadion dat daar op reageert.

Gelukkig is dat dus veel makkelijker te realiseren dan door grootheidswaanzin ingegeven beleid wat moet leiden tot een door een kleine (arme) jeugdopleiding gerealiseerd succesvol combinatievoetbal met buitenspelers van het eerste elftal. Laatste zal de FC met 17, 20 of zelfs 40 miljoen niet lukken.

(Laatste keer dat ik tot sluiting van de komende transferperiode deze zorg deel. Ik beloof het)

 

 

 

28-05-2015 om 22:27

Excuses.

Was voor Kees.

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!