Oosterpark

Het begon allemaal in 1933. Er werd een sportveld aangelegd, genaamd: ‘Oostersportpark’. Het sportveld groeide steeds verder uit tot een echt voetbalstadion, dat vandaag de dag, bij iedereen bekent staat als een historisch voetbalbolwerk.


In september 1933 gaf de burgemeester van Groningen vier velden aan het bestuur van de gemeente. De velden werden aangelegd aan de Zaagmuldersweg. Iedereen kon toen verwachten dat ze bezig waren aan het opbouwen van een nieuw voetbalbolwerk. De basis van het Oostersportpark lag er al, het speelveld. Sinds toen speelde buurtvereniging BRC (Blauw Rood Combinatie) haar thuiswedstrijden op het veld. Het bouwen van het stadion kon beginnen, doordat de gemeenteraad van Groningen de plannen voor het Oostersportpark aannam. Het openen van de velden gebeurde op 1 oktober 1933. Er was veel publiek aanwezig, er werden twee demonstraties gepresenteerd: Een hockeydemonstratie en een turndemonstratie. Ook was er een handbalwedstrijd.

Het Oostersportpark bestond uit meer dan alleen een hoofdveld, ook waren er drie hockeyvelden aanwezig. Bij het hoofdveld waren geen kleedkamers. Voetbalclub Velocitas was niet erg tevreden over de voorzieningen in het ‘Stadspark’, en speelde haar thuiswedstrijden op de Esserberg in Haren. Velocitas had plannen om naar het Oostersportpark te verhuizen. Die verhuizing zou alleen doorgaan als er in het Oostersportpark een goede inrichting kwam. Het werd niet opnieuw ingericht omdat BRC na twee jaar weer terugkeerde in de wijk en het veld ging huren. De hockeyvelden werden verhuurd. Dat duurde niet lang, want door het spelen van hockey op de velden werd de kwaliteit steeds slechter. De gemeente heeft toen besloten dat er geen hockey meer gespeeld mocht worden. Van de hockeyvelden werden toen twee voetbalvelden gemaakt.

In 1935 kreeg het Oosterpark een overdekte zittribune met een capaciteit van 500 plaatsen erbij. Dit leek een vooruitgang maar al snel bleek het aantal te klein. Er werd in 1941 een aarden wal rondom het veld aangelegd. Eind jaren '40 ging de vernieuwing verder: achter de doelen en aan de zuidzijde kwamen bettonnen staantribunes. Er waren nu zo'n 10.000 plaatsen. GVAV promoveerde in 1956 naar de Eredivisie en de het 'stadion' bleek al snel te klein. Daarom werden er in 1959 opnieuw staantribunes aangelegd. Het tredenverschil werd vergroot, de vakindelingen werden vernieuwd, er kwamen rondingen in de hoeken van het stadion en er werden achteropgangen geplaatst.

Het Oosterpark begon in 1960 steeds meer op een echt stadion te lijken. Achter het doel aan de Zaagmuldersweg kwam een overdekte zittribune. Een jaar later volgde ook de Parkzijde. Er was nu plaats voor maarliefst 18.000 toeschouwers. In 1964 groeide het sportpark uit tot een geheel. Dit kwam omdat de middenlaan werd afgesloten voor het verkeer. Vanaf nu kreeg het sportpark de naam ‘Het Oosterpark’, dat vandaag de dag bij iedereen bekend staat als een gezellig en aantrekkelijk voetbalstadion.

In de zeventiger jaren vonden er weer wat verbouwingen plaats. In 1982 werd de lichtinstallatie vervangen door vier grote lichtmasten van ieder 46 meter hoog. Voorzitter De Vries had plannen bedacht om een nieuw stadion te laten bouwen, in plaats daarvan kwam er aan de zuid-zijde een nieuw overdekte zittribune: de ‘Tonny van Leeuwen-tribune’. De eerste paal werd geslagen op 5 september 1984. Hierdoor kwamen er een kleine 5.000 zitplaatsen bij, waardoor de capaciteit steeg naar zo'n 22.000 plaatsen. In het seizoen 1987/88 werd het stadion opnieuw gerenoveerd. Aan de Noordkant van het stadion kwam een nieuwe eretribune. Onder de tribune kwamen ruimten waarin de administratie,kantoren en een spelershome hun plaats vonden. Deze tribune werd in 1991/92 uitgerust met een VIP-galerij.

De KNVB heeft in het seizoen 1999/2000 de staanplaatsen verboden. Hierdoor vond er in januari 2000 opnieuw een verbouwing plaats, de staantribunes aan de Zuidzijde werden verbouwt tot onoverdekte zitplaatsen, waardoor de capaciteit van het stadion af nam. In het seizoen 2000/2001 volgde de Oostzijde en later ook de Westzijde. In de hoeken werden de rode kuipstoeltjes geplaatst. Het stadion had nu een capaciteit van zo'n 12.500 zitplaatsen.

Bij deze capaciteit is het gebleven want FC Groningen verhuisde in 2005 naar ‘De Euroborg’. Deze nieuwe voetbaltempel is voorzien van ruim 22.000 zitplaatsen en de nieuwste technieken komen aan bod. Kijk hier voor meer informatie over het nieuwe stadion van FC Groningen. ‘Het Oosterpark’ mag zich een geslaagd historisch voetbalbolwerk noemen.

Reacties

cooledvd
aight
koen siemers
ik mis nog steeds het oosterpark
fuck ajax
i WAS live in Oosterpark,
i WAS born in Oosterpark,
Oosterpark in My Heart
Oosterpark is MY HEART
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!

Poll

FC Groningen gaat door naar de bekerfinale

JA (39 stemmen)
NEE (8 stemmen)