Historie

Woensdag 26 januari 1921. Dit is de dag waarop de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV) is opgericht. Uit deze vereniging is onze FC voort gekomen. Op 16 juni 1971 werd FC Groningen opgericht.


FC Groningen startte in 1971 in de Eredivisie waarin ze als 12e eindigden, waardoor het volgende seizoen weer kon worden gevoetbald in de hoogste divisie in Nederland. In het seizoen 1973/74 behaalde Groningen de teleurstellende 18e plaats. Met degradatie als gevolg. FC Groningen speelde nu dus in de Eerste Divisie. Het eerste jaar in deze divisie kon FC Groningen zich bijna terugvechten naar de Eredivisie, maar zonder succes. Dit succes kwam er echter wel in 1980! FC Groningen werd kampioen in de Eerste Divisie waardoor ze terug waren op het hoogste niveau. In het seizoen 1980/81 eindigde FC Groningen als 15e. In het volgende seizoen volgde het volgende succes alweer. Voor het eerst bereikte FC Groningen Europees voetbal. Wie weet het niet meer, de legendarische overwinning op Atletico Madrid op 28 september in het jaar 1983? Met doelpunten van Ron Jans, Erwin Koeman en Jan van Dijk. In dat zelfde jaar werd in Oosterpark ook Internazionale met 2-0 verslagen.

In de jaren die volgden bleef FC Groningen een stevige middenmoter in de Eredivisie. En in het seizoen 1988/89 werd zelfs de achtste finale van de Europa Cup gehaald. Een ander succes in dit seizoen was het behalen van de bekerfinale die jammer genoeg van PSV werd verloren. Ook deed FC Groningen het erg goed in de Eredivisie dat seizoen, en eindigde 5e.

Maar na 1997 begon de ‘Trots van het Noorden’ steeds minder te presteren, met als dieptepunt het seizoen 1997/1998 waarin FC Groningen wederom degradeerde. Na 18 jaar Eredivisie speelde FC Groningen dus weer in de Eerste Divisie. Het volgende seizoen eindigde de FC op de tweede plaats en moest dus nacompetitie spelen. Tegen Sparta moest het uiteindelijk gebeuren. Op 19 juni verloor FC Groningen voor het oog van een compleet uitverkocht en tot de nok toe gevuld Oosterparkstadion met maar liefst 0-3.

De FC kon zich dus gaan opmaken voor nóg een seizoen in de Eerste Divisie. En weer mocht Groningen zich terugvechten naar het hoogste niveau, de wedstrijd tegen en in Emmen op 28 mei werd met 0-1 gewonnen. FC Groningen promoveert en is weer terug waar het hoort! Na de wedstrijd volgde een huldiging op de Grote Markt waar tienduizenden supporters aanwezig waren. FC Groningen werd de seizoenen die volgden een stabiele middenmoter.

Deze historische momenten horen allemaal bij de thuishaven van de FC: Het Oosterparkstadion , gelegen in de Oosterparkwijk. In het Oosterpark was plaats voor 12.500 toeschouwers. Deze toeschouwers zagen op 18 december 2005 de laatste competitiewedstijd tegen NEC de FC met 3-0 winnen. Op 22 december 2005 was het écht gebeurd met het Oosterparkstadion, FC Groningen speelde de bekerwedstrijd tegen FC Volendam. Voorafgaande van deze wedstrijd liepen supporters een allerlaatste tocht van de Grote Markt naar de Zaagmuldersweg. Een emotionele tocht met fakkels en vuurwerk en erg veel sfeer. Overigens won FC Groningen de bekerwedstrijd met 3-0 en was het aan Glen Salmon de eer om het allerlaatste doelpunt in het Oosterpark te maken.

FC Groningen ging namelijk verhuizen naar een nieuw Stadion: de Euroborg , een geweldig stadion dat destijds plaats bood aan zo'n 20.000 supporters. Op 7 januari 2006 konden het publiek en de spelers voor het eerst kennismaken met het nieuwe stadion. Er was een oefenwedstrijd georganiseerd tegen de BV Veendam, die met 5-0 werd gewonnen. Voor de officiële opening van de Euroborg was sc Heerenveen te gast. Voor het eerst werd er in de Euroborg een competitiewedstrijd gespeeld en gewonnen! De friezen konden met een 2-0 verlies terugreizen naar Friesland.

De competitiewedstrijden zijn vervolgens nog nooit door FC Groningen verloren. En werd de Euroborg al snel omgedoopt tot ‘De Groene Hel’. Alleen PSV wist in een bekerwedstrijd met 2-3 te winnen in de Euroborg. Een ongelofelijke tweede seizoenshelft voor FC Groningen volgde. De Trots van het Noorden eindigde 5e in de competitie, nadat in Twente Europees voetbal werd veiliggesteld. Er volgde voor de tweede keer een huldiging op de Grote Markt waar weer tienduizenden supporters bijeen waren.

Er volgden nog twee denderende wedstrijden in de Euroborg voor de Play-offs voor de voorronde van de Champions League. AZ werd met 3-1 aan de kant gezet waarna de FC zich kon opmaken voor de finale van de play-offs tegen Ajax. In de Amsterdam Arena verloor de FC weliswaar met 2-0 maar in de Euroborg werd deze achterstand formidabel weggewerkt. Ajax scoorde nog de 2-1 waardoor FC Groningen met opgeheven hoofd afscheid kon nemen van een geweldig seizoen.

Reacties

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!

Poll

FC Groningen gaat door naar de bekerfinale

JA (41 stemmen)
NEE (8 stemmen)