Columns

Gedeeld positivisme

Ondanks dat slechts ene punt van afgelopen zondag, laat ik me dit keer inspireren door Wendy van Dijk. Normaal is er niet direct een link te leggen tussen Wendy en voetbal: alleen de doellat zou daarvoor in aanmerking komen. Wendy predikt tegenwoordig positivisme en denkt er een glossy mee te kunnen vullen. Dat moet mij dan toch lukken in een paar honderd woorden met als onderwerp de FC?


5 Reacties

Euro-hijger

Afgelopen zondag was de heer Nijland op radio 1 te horen met wat toelichting op de beleving van voetbal in de Euroborg. De verslaggever trof hem in de bar van de business corner en samen liepen ze al pratende richting het kantoor van de algemeen directeur. Het was direct duidelijk dat Nijland zelf geen fanatieke sporter is, omdat de trappen richting zijn werkplek al te veel van het goede leken. Tijdens de inspannende wandeling (hijg, hijg) viel het de journalist op dat er foto’s aan de muur hingen van spelers die voor meer dan 2 miljoen euro waren verkocht. Daaronder niet zonder enige trots van pa, natuurlijk ook zoon Stefan. Een begrijpelijk vaderlijk gevoel.


10 Reacties

Topsport voor kerels

En toen was daar als een duveltje uit een doosje schaatsgrootmeester Kemkers die toetrad tot het management van Grunn met als doel om nog een extra duwtje te geven in de ontwikkeling naar topsport. Nu de grappen over het nemen van de juiste bocht gemaakt zijn, gaan we op zoek naar het waarom. Dient onze FC daadwerkelijk nog zo’n grote stap te maken naar echte topsport óf haken we nu al reeds aan en komen we, zoals AZ en Twente, haast vanzelf nog wel een keer met die schaal te staan. Is de intentie om de jeugdopleiding uit A’dam te kopiëren voldoende om aan te sluiten bij de traditionele top 3? Zijn we straks deel van het dominerende kwartet in de landelijke voetbalcompetitie?


48 Reacties

Column: Lijnkeeper

Met mij een te weinig gevuld stadion heeft afgelopen zondag genoten van onze goalie Sergio Padt. Reeds in de rust scandeerde het publiek zijn naam en hoewel niet geheel foutloos bij de enige tegengoal, verkoos de Euroborg hem tot “man of the match”. Padt pakte zondag voor eigen publiek het punt tegen de koploper. Mahi wist zich gelukkig geïnspireerd doordat zijn doelman de schade beperkt had weten te houden.


11 Reacties

Scoren voor dummies

Nu we op Dordt na, de twijfelachtige eer hebben van minst scorende ploeg in de eredivisie lijkt me dat we terug moeten naar de basislessen van het voetbalspel. Nog altijd een spelletje waarbij je wint als je er meer in prikt dan de tegenstander en het eigenlijk verder niet veel uitmaakt hoe dat gebeurt. Aanvallend voetbal spelen, de bal rond laten gaan, cirkelpressie en ander geleuter hebben slechts dat ene doel: meer scoren dan de tegenstander. Ik hoop dat het simpel genoeg is, want ik wil eigenlijk niet naar het niveau terugkeren dat ik uit moet leggen hoe een doel eruit ziet en dat de bal helemaal over die lijn moet zijn. Laat staan dat we niet op dat veld staan om bloemetjes te plukken of om naar je moeder (of je vriendin) te zwaaien.


3 Reacties

FIFA-baas

Heb vandaag m’n aanmeldingsbrief op de post gedaan naar de FIFA. Volgend jaar op 29 mei zijn de verkiezingen voor de nieuwe FIFA-baas en ik acht mezelf uiterst geschikt. Waarschijnlijk moet ik het opnemen tegen de zittende president, ene Blatter. Ik heb zijn profiel bestudeerd en me verdiept in zijn handel en wandel. Er zal nog wel één en ander geschaafd moeten worden, maar ik ben er zeker van dat de kwaliteiten van een FIFA-baas in mij ontwikkeld kunnen worden. Ook ik wil een machtig man worden waar J.C. “U” tegen zegt. Ook ik zou in evaluatiemomenten met Platini eens uitgebreid mijn bezwaren tegen de handelswijze van de UEFA willen doornemen. Ajax-vazal Michael van Praag de les willen lezen hoe een nationale bond als de KNVB wat dichter bij de gewone voetballer zou kunnen staan en zich niet enkel profileert door tegen de FIFA aan te schoppen. Laat ze eerst maar eens zorgen dat er goede scheidsrechters op de Nederlandse velden lopen.


4 Reacties

Binnenkort krijgt de eerste "jas"een stadionverbod

Opeens viel mij het groot aantal commentaren op Facebook richting het gedrag van de stewards van PEC Zwolle op. Commentaren die er niet om de hete brij heen draaiden. Commentaren ook waar ik eerlijk gezegd niet eens verbaasd over was. Maar laten we één ding echter direct even duidelijk stellen, er zijn veel stewards waar niets mis mee is maar er zijn er bij, die per direct een stadionverbod moeten krijgen!


16 Reacties

Professioneel veldcoachen

Tijdens mijn bezoeken aan de Verenigde Staten ben ik geconfronteerd met de populariteit van American football en baseball. In tegenstelling tot bijvoorbeeld basketbal en ijshockey zijn beide sporten erg saai om naar te kijken, omdat er binnen een half uur eigenlijk niet of nauwelijks activiteit is. Er zijn slechts kortdurende acties en vervolgens worden de lange tussenpozen gevuld met reclames of bezoekjes aan de hamburgerstand. Een football wedstrijd op middelhoog niveau heb ik deze zomer in het derde kwart uit verveling verlaten, terwijl het op de tribune door een lekker zomerzonnetje eigenlijk nog wel te doen was. Het ‘spektakel’ rondom de wedstrijd begon al aardig in herhalingen te vallen en de aanvalsvormen op het veld hadden een gemiddelde duur van nog geen 20 seconden, waarna de beide teams vervolgens minuten nodig hadden om weer in stelling te komen. Voor de buis een baseball wedstrijd bekijken, is zelfs met een volle koelkast niet te doen.


14 Reacties

Moet kunnen!

Vorige week verscheen een boek van de, aan de universiteit van Amsterdam verbonden, literaire wetenschapper Herman Pleij over de mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander. Treffende titel van het boek is “Moet kunnen”, omdat dit volgens Pleij het best de geaardheid van de Nederlander omschrijft. Hij pleitte er zelfs voor om in het vaderlandse wapen “je maintiendrai” te vervangen door “moet kunnen”. Zo wordt recht gedaan aan wat ons volk bezielt om met de nodige berusting allerlei heil en onheil tegemoet te treden. De aardbevingen in Groningen door een op begrotingsevenwicht beluste minister: moet kunnen! Compromissen en consensus zijn de drijvende krachten van hoe wij een land besturen, een provincie leiden, het bewind over een gemeente voeren en een bijvoorbeeld ook voetbalclub runnen. Laten we het vooral lekker eens zijn/worden/blijven. Zelfs als je zo een paar weken al met kromme tenen de verrichtingen van je cluppie volgt.


Reageer!

Kaasplankje

Tijdens het laatste W.K. mocht ik met mijn Belgische collega filosoferen over een ontmoeting tussen de Lage Landen in de halve finale op het toernooi in Brazilië. Toen de Belgen de Argentijnen nog leken te gaan opvreten, pochte ik met mijn Hollandse branie dat de hindernis erna voor de Rode duivels niet te nemen zou zijn. Ook verzekerde ik mijn collega dat wij in Nederland zeer bedreven waren in het produceren van frites-snijders en heb ‘m gefeliciteerd met het verlies tegen Argentinië wat een opzichtige poging was om zich niet te laten frituren door de Nederlandse ploeg. Je begrijpt: het vriendelijke steekspel tussen twee voetballiefhebbers die zich door zich groter te maken dan men is, proberen de tegenstander te imponeren. Zoiets als wat van der Velden zondag jl. deed, alleen dan wat beter getimed.


Reageer!