Columns

Gewoon normaal kunnen doen

Arjen Robben is inmiddels 31 jaar geworden en hoewel zijn acties op het veld tijdloos lijken, zal hij zelf reeds bedacht hebben hoe zijn leven na zijn actieve carrière eruit zal gaan zien. Hopelijk komen in die plannen de Euroborg voor, zodat zijn kennis en ervaring een impuls kan geven aan de strategische koers van de club. Die laatste heeft inmiddels ingezet op de ontwikkeling van de eigen jeugd en doet niet openlijk aan vrijages met ‘grote’ clubs in Europa. De Chinese dollars in Den Haag maken dat de plaatselijke club inmiddels de schoenen loopt te likken van Real Madrid om jeugdspelers tijdelijk te kunnen herbergen. Model Vitesse-Chelsea; als Nederlandse supporter niet echt om een warm hart van te krijgen. Bij de FC gaat het gelukkig normaler aan toe.


5 Reacties

Het failliet van clubliefde

Op zondagavond met bord op schoot naar de samenvattingen kijken met kennis van de einduitslag, is al een gemis aan voetbalbeleving. Van alle negatieve dingen die je club kunnen overkomen, lijkt me matchfixing een te vrezen werkelijkheid. Ik heb er geen voorstelling van hoe de trouwe supporters van Willem II zich afgelopen zondag naar het stadion hebben begeven, maar het recente nieuws zal de stemming gedrukt hebben. Na diverse verdachte oefenwedstrijden van Nederlandse clubs lijkt dit gezwel alom aanwezig in zelfs onze voetbalwereld. Boze supporters zouden direct het surseance van de voetbalbeleving kunnen inluiden.


4 Reacties

Chinees Leeuwenhart

Zo net na het nieuwjaar is de transferperiode weer geopend en de speculaties over komende en vertrekkende spelers beheersen het nieuws. Voetballoze weekenden worden gevuld met voetbalspeculaties en houden de supporter bezig. Nu het in deze periode echt kan gebeuren, wordt nog nadrukkelijker het internet afgestruind om het actuele nieuws op te pikken. Geld speelt blijkbaar geen rol, als we Van Gaal mogen geloven. Helaas zet 't in Groningen nog altijd deuren op een kier.


12 Reacties

Tijd voor creativiteit

De voorzitter van de Uefa, Michel Platini, heeft het licht gezien. Onlangs opperde hij om de witte kaart in het voetbal in te voeren om spelers tijdstraffen op te leggen. Op die manier denkt de Fransman het spelletje ingrijpend te kunnen veranderen en de spirit er weer eens in te krijgen. Ik moet zeggen dat de veranderingen in buitenspel dat inderdaad hebben bewerkstelligd, maar een flinke ingreep is nodig om er eindelijk de swung te introduceren.


13 Reacties

Terugblik winterstop seizoen 2007-2008 - de hoogste tijd dat het clubbestuur juist nu de groen/witte poot stijf houdt!

Menig FC supporter denkt nog wel eens met weemoed terug aan het seizoen 2007-2008. Tijdens die winterstop bivakkeerde de trots van het noorden op een prachtige vierde plaats met 3 punten achterstand op nummer drie. De Euroborg vormde een vrijwel onneembare vesting. Alle seinen stonden op groen voor een fenomenale tweede seizoenshelft. De verwachtingen waren hoog gespannen. Het uitzicht op een (uiteindelijke) topnotering en maar duimen, dat Grunn de transferperiode schadevrij zou doorkomen.


14 Reacties

Column: Sportieve goede voornemens

In het voetbal is de start van het nieuwe jaar in de zomer en krijgen we tijdens het officiële nieuwjaar de kans om de balans op te maken over de eerste seizoenhelft. Na de successen van Oranje in Brazilië en het vooruitzicht van een Europese tour door de FC, gingen we er eens lekker voor zitten. Helaas bleek op mijn vakantieadres al dat ik mijn budget voor Europese tickets kon spenderen in de plaatselijke kroeg, toen de eerste beste Schotse tegenstander al een maatje te groot bleek. Op de open dag kregen we nog Kostic gepresenteerd, maar iedereen wist beter.


48 Reacties

Dordrecht-uit, kunstgras en Rusnák

Het is jammer dat de seizoenshelft eind 2014 niet winnend werd afgesloten. “Zuur” noemde aanvoerder Kieftenbeld het. FC Groningen speelde zaterdag in Dordrecht met combinatievoetbal een onrustige eerste helft, kwam op een ideaal moment vlak voor rust op voorsprong door een typische De Leeuw goal, en alles leek mogelijk. In een wedstrijd kan het soms vreemd lopen: de nummer 8 tegen de nummer laatst met het thuisvoordeel en een kunstgrasveld voordeel voor de Dordtenaren. De tweede helft verloopt nog weer minder alsof de spelers al dachten dat het gespeeld was. “Onvolwassen” hoorde ik de trainer zeggen.


28 Reacties

Gedeeld positivisme

Ondanks dat slechts ene punt van afgelopen zondag, laat ik me dit keer inspireren door Wendy van Dijk. Normaal is er niet direct een link te leggen tussen Wendy en voetbal: alleen de doellat zou daarvoor in aanmerking komen. Wendy predikt tegenwoordig positivisme en denkt er een glossy mee te kunnen vullen. Dat moet mij dan toch lukken in een paar honderd woorden met als onderwerp de FC?


5 Reacties

Euro-hijger

Afgelopen zondag was de heer Nijland op radio 1 te horen met wat toelichting op de beleving van voetbal in de Euroborg. De verslaggever trof hem in de bar van de business corner en samen liepen ze al pratende richting het kantoor van de algemeen directeur. Het was direct duidelijk dat Nijland zelf geen fanatieke sporter is, omdat de trappen richting zijn werkplek al te veel van het goede leken. Tijdens de inspannende wandeling (hijg, hijg) viel het de journalist op dat er foto’s aan de muur hingen van spelers die voor meer dan 2 miljoen euro waren verkocht. Daaronder niet zonder enige trots van pa, natuurlijk ook zoon Stefan. Een begrijpelijk vaderlijk gevoel.


10 Reacties

Topsport voor kerels

En toen was daar als een duveltje uit een doosje schaatsgrootmeester Kemkers die toetrad tot het management van Grunn met als doel om nog een extra duwtje te geven in de ontwikkeling naar topsport. Nu de grappen over het nemen van de juiste bocht gemaakt zijn, gaan we op zoek naar het waarom. Dient onze FC daadwerkelijk nog zo’n grote stap te maken naar echte topsport óf haken we nu al reeds aan en komen we, zoals AZ en Twente, haast vanzelf nog wel een keer met die schaal te staan. Is de intentie om de jeugdopleiding uit A’dam te kopiëren voldoende om aan te sluiten bij de traditionele top 3? Zijn we straks deel van het dominerende kwartet in de landelijke voetbalcompetitie?


48 Reacties