Columns

Dweilpauze

Na wederom een terugreis zonder punten, lijkt er even momentje genomen te moeten worden voor een dweilpauze. Enerzijds letterlijk vanwege de tranen om het verlies tegen een noordelijke club, anderzijds wegens de behoefte aan bezinning. Ik hoop dat de spelersbus een Zamboni meegenomen heeft, want er moet veel gedweild worden.


20 Reacties

Jaar van het Schaap

De Chinese wereld ishet jaar van het Schaap ingegaan. Het Chinese nieuwjaar gaat weinig geboortes tegemoet zien, omdat de bijgelovige inwoners van China geloven dat kinderen die geboren worden in het jaar van het Schaap volgers in plaats van leiders zullen worden.


26 Reacties

Land van duizend meningen

Terwijl in andere wedstrijden het spektakel rondom kampioenschap, plaatsing Europees voetbal en degradatie de amusementswaarde vergroot, gaat het eredivisieseizoen voor de FC als een nachtkaars uit. Landelijk staat de favoriete club dan allerminst in de publieke belangstelling en worden de vermeende kwaliteiten slechts dan aangestipt als de tegenstander in een nu-of-nooit-situatie komt om te overwinnen of te overleven. Het gekwetter op de diverse media, hetgeen een continue stroom is van het geven van meningen, telt opvallend weinig inbreng op een verbetering van de positie van Grunn. Als supporter van de Trots van het Noorden is je gevoel bij het volgen van dit soort discussies dan net als van het volgen van de verrichtingen van het elftal tot dusver: saaie kost.


22 Reacties

Wat de boer niet kent…

Geconfronteerd met de eerste thuisnederlaag, moeten de wonden nu gelikt worden. Zelfs na de 2-0 was in het stadion voelbaar dat de supporters er nog niet gerust op waren. Met de tegentreffer vlak vóór rust werd duidelijk dat AZ in de wedstrijd energiek aan de tweede helft én tweede jeugd zou gaan beginnen. De wissel van Hupperts klonk nog hoopvol, maar al snel bleek dat de grip op het middenveld volledig weg was en lang hadden de kaaskoppen niet nodig om dit voordeel in de score uit te drukken. De gehele tweede helft was er geen geloof meer dat hier tegenop te boksen viel door een Grunn in de huidige vorm. Ook de volop geprezen nieuwelingen konden het niet opbrengen. Zo overklast worden op eigen veld; dat was toch wel weer even wennen….


15 Reacties

Tijdloos

Gisteren heb ik waarschijnlijk voor de laatste keer V&D bezocht. De laatste stuiptrekkingen van een vroeger gerenommeerd warenhuis gaven een mistroostig gevoel. Het runnen van een winkel lijkt zo simpel nu je naast dit met vestigingen ook met webwinkels kunt ondersteunen. Zeker voor gevestigde namen als V&D lijkt het een één-tweetje, maar de consument heeft ook deze grote naam inmiddels meedogenloos afgestraft voor haar foute strategieën. Op het moment dat ik dit schrijf is de laatste adem nog niet uitgeblazen, maar het heeft er alle schijn van dat dit elk moment gaat gebeuren.


8 Reacties

De reeks van optimisme

Eind vorig seizoen hebben we de FC een aardige reeks zien neerzetten, die de weg naar een (kortstondig) Europees avontuur tot gevolg had. Na de wedstrijd tegen Vitesse afgelopen woensdag met een goed vervolg tegen Kowet op zondag, staan er nog 14 competitie- én (hopelijk) twee bekerwedstrijden op het programma om ook deze pril ingezette reeks op de Markt te laten eindigen. Met het oog op de eigen nog te behalen successen, alsmede de beslissende invloed die we kunnen laten gelden op de degradatie- en kampioensstrijd in de eredivisie, een nieuwe reeks om even voor te gaan zitten.


10 Reacties

Kwartjeskerel

Het werd me vroeger al bijgebracht dat als je als een dubbeltje geboren wordt, je geen kwartje zou kunnen worden. In voetbaltaal betekent dat - dat kleine clubs altijd klein zullen blijven. Incidenteel weet er één z’n kop boven het maaiveld uit te steken, maar de correctieve maatregelen in de transferperiodes drukken de aspiraties snel de kop in. Een goed geleide club spartelt nog wat na, maar uiteindelijk brengen de grote berg euro’s meer gewicht in de schaal en slaat de balans weer door. David mag dan zo nu en dan op de tenen staan van Goliath, maar in tegenstelling tot het verhaal uit de oudheid, krijgt ie de kop niet van de reus afgehakt.


3 Reacties

Gewoon normaal kunnen doen

Arjen Robben is inmiddels 31 jaar geworden en hoewel zijn acties op het veld tijdloos lijken, zal hij zelf reeds bedacht hebben hoe zijn leven na zijn actieve carrière eruit zal gaan zien. Hopelijk komen in die plannen de Euroborg voor, zodat zijn kennis en ervaring een impuls kan geven aan de strategische koers van de club. Die laatste heeft inmiddels ingezet op de ontwikkeling van de eigen jeugd en doet niet openlijk aan vrijages met ‘grote’ clubs in Europa. De Chinese dollars in Den Haag maken dat de plaatselijke club inmiddels de schoenen loopt te likken van Real Madrid om jeugdspelers tijdelijk te kunnen herbergen. Model Vitesse-Chelsea; als Nederlandse supporter niet echt om een warm hart van te krijgen. Bij de FC gaat het gelukkig normaler aan toe.


5 Reacties

Het failliet van clubliefde

Op zondagavond met bord op schoot naar de samenvattingen kijken met kennis van de einduitslag, is al een gemis aan voetbalbeleving. Van alle negatieve dingen die je club kunnen overkomen, lijkt me matchfixing een te vrezen werkelijkheid. Ik heb er geen voorstelling van hoe de trouwe supporters van Willem II zich afgelopen zondag naar het stadion hebben begeven, maar het recente nieuws zal de stemming gedrukt hebben. Na diverse verdachte oefenwedstrijden van Nederlandse clubs lijkt dit gezwel alom aanwezig in zelfs onze voetbalwereld. Boze supporters zouden direct het surseance van de voetbalbeleving kunnen inluiden.


4 Reacties

Chinees Leeuwenhart

Zo net na het nieuwjaar is de transferperiode weer geopend en de speculaties over komende en vertrekkende spelers beheersen het nieuws. Voetballoze weekenden worden gevuld met voetbalspeculaties en houden de supporter bezig. Nu het in deze periode echt kan gebeuren, wordt nog nadrukkelijker het internet afgestruind om het actuele nieuws op te pikken. Geld speelt blijkbaar geen rol, als we Van Gaal mogen geloven. Helaas zet 't in Groningen nog altijd deuren op een kier.


12 Reacties