Columns

Scoren voor dummies

Nu we op Dordt na, de twijfelachtige eer hebben van minst scorende ploeg in de eredivisie lijkt me dat we terug moeten naar de basislessen van het voetbalspel. Nog altijd een spelletje waarbij je wint als je er meer in prikt dan de tegenstander en het eigenlijk verder niet veel uitmaakt hoe dat gebeurt. Aanvallend voetbal spelen, de bal rond laten gaan, cirkelpressie en ander geleuter hebben slechts dat ene doel: meer scoren dan de tegenstander. Ik hoop dat het simpel genoeg is, want ik wil eigenlijk niet naar het niveau terugkeren dat ik uit moet leggen hoe een doel eruit ziet en dat de bal helemaal over die lijn moet zijn. Laat staan dat we niet op dat veld staan om bloemetjes te plukken of om naar je moeder (of je vriendin) te zwaaien.


3 Reacties

FIFA-baas

Heb vandaag m’n aanmeldingsbrief op de post gedaan naar de FIFA. Volgend jaar op 29 mei zijn de verkiezingen voor de nieuwe FIFA-baas en ik acht mezelf uiterst geschikt. Waarschijnlijk moet ik het opnemen tegen de zittende president, ene Blatter. Ik heb zijn profiel bestudeerd en me verdiept in zijn handel en wandel. Er zal nog wel één en ander geschaafd moeten worden, maar ik ben er zeker van dat de kwaliteiten van een FIFA-baas in mij ontwikkeld kunnen worden. Ook ik wil een machtig man worden waar J.C. “U” tegen zegt. Ook ik zou in evaluatiemomenten met Platini eens uitgebreid mijn bezwaren tegen de handelswijze van de UEFA willen doornemen. Ajax-vazal Michael van Praag de les willen lezen hoe een nationale bond als de KNVB wat dichter bij de gewone voetballer zou kunnen staan en zich niet enkel profileert door tegen de FIFA aan te schoppen. Laat ze eerst maar eens zorgen dat er goede scheidsrechters op de Nederlandse velden lopen.


4 Reacties

Binnenkort krijgt de eerste "jas"een stadionverbod

Opeens viel mij het groot aantal commentaren op Facebook richting het gedrag van de stewards van PEC Zwolle op. Commentaren die er niet om de hete brij heen draaiden. Commentaren ook waar ik eerlijk gezegd niet eens verbaasd over was. Maar laten we één ding echter direct even duidelijk stellen, er zijn veel stewards waar niets mis mee is maar er zijn er bij, die per direct een stadionverbod moeten krijgen!


16 Reacties

Professioneel veldcoachen

Tijdens mijn bezoeken aan de Verenigde Staten ben ik geconfronteerd met de populariteit van American football en baseball. In tegenstelling tot bijvoorbeeld basketbal en ijshockey zijn beide sporten erg saai om naar te kijken, omdat er binnen een half uur eigenlijk niet of nauwelijks activiteit is. Er zijn slechts kortdurende acties en vervolgens worden de lange tussenpozen gevuld met reclames of bezoekjes aan de hamburgerstand. Een football wedstrijd op middelhoog niveau heb ik deze zomer in het derde kwart uit verveling verlaten, terwijl het op de tribune door een lekker zomerzonnetje eigenlijk nog wel te doen was. Het ‘spektakel’ rondom de wedstrijd begon al aardig in herhalingen te vallen en de aanvalsvormen op het veld hadden een gemiddelde duur van nog geen 20 seconden, waarna de beide teams vervolgens minuten nodig hadden om weer in stelling te komen. Voor de buis een baseball wedstrijd bekijken, is zelfs met een volle koelkast niet te doen.


14 Reacties

Moet kunnen!

Vorige week verscheen een boek van de, aan de universiteit van Amsterdam verbonden, literaire wetenschapper Herman Pleij over de mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander. Treffende titel van het boek is “Moet kunnen”, omdat dit volgens Pleij het best de geaardheid van de Nederlander omschrijft. Hij pleitte er zelfs voor om in het vaderlandse wapen “je maintiendrai” te vervangen door “moet kunnen”. Zo wordt recht gedaan aan wat ons volk bezielt om met de nodige berusting allerlei heil en onheil tegemoet te treden. De aardbevingen in Groningen door een op begrotingsevenwicht beluste minister: moet kunnen! Compromissen en consensus zijn de drijvende krachten van hoe wij een land besturen, een provincie leiden, het bewind over een gemeente voeren en een bijvoorbeeld ook voetbalclub runnen. Laten we het vooral lekker eens zijn/worden/blijven. Zelfs als je zo een paar weken al met kromme tenen de verrichtingen van je cluppie volgt.


Reageer!

Kaasplankje

Tijdens het laatste W.K. mocht ik met mijn Belgische collega filosoferen over een ontmoeting tussen de Lage Landen in de halve finale op het toernooi in Brazilië. Toen de Belgen de Argentijnen nog leken te gaan opvreten, pochte ik met mijn Hollandse branie dat de hindernis erna voor de Rode duivels niet te nemen zou zijn. Ook verzekerde ik mijn collega dat wij in Nederland zeer bedreven waren in het produceren van frites-snijders en heb ‘m gefeliciteerd met het verlies tegen Argentinië wat een opzichtige poging was om zich niet te laten frituren door de Nederlandse ploeg. Je begrijpt: het vriendelijke steekspel tussen twee voetballiefhebbers die zich door zich groter te maken dan men is, proberen de tegenstander te imponeren. Zoiets als wat van der Velden zondag jl. deed, alleen dan wat beter getimed.


Reageer!

Timmeren

Heel openlijk heeft Erwin van de Looi in meerdere statements duidelijk gemaakt dat systeem en beleving binnen de groep en de technische staf niet op orde zijn. Na de oorwassing in Rotterdam een nieuw systeem geprobeerd, maar zelfs dat leverde tegen een Duitse gelegenheidstegenstander geen winst op in een uitwedstrijd. Niettemin spreekt de trainer op de site van de FC over wederom een goed gevoel bij de wedstrijd. Waarschijnlijk doelt mijn vrouw daarop als ze zegt dat mannen geen gevoel hebben.............. of op z’n minst het nietszeggende van zo’n statement. Holle frasen maken ons niet echt gerust op een beter vervolg.


17 Reacties

VfB GrĂ¼nn

Na het echec in de Kuip gaat onze FC deze week op Duitse stage en dat maakt me gelukkig. Als er een manier is om werkelijk tactisch goed te leren voetballen dan is het kennisnemen van het vernuft in het land van die Weltmeister. Ik maak me geen illusies over een resultaat tegen de wetenschappelijk ontwikkelde voetbalinstelling van een club bij onze oosterburen. Zelfs niet als we tegen een laagvlieger als Rot-weiß Erfurt spelen. Hopelijk weten we zonder al te veel kleerscheuren het voetbalcollege te doorstaan.


5 Reacties

Even wuiven misschien...

Na een draak van een wedstrijd thuis afgelopen zondag kunnen we ons weer gaan opmaken voor een volgende uitwedstrijd. Na twee uitnederlagen kwam ik in het zonnige Euroborg vertrouwen tanken, maar met mij velen hadden toch grote moeite om op de staan voor dit FC. De supporters lieten ook na afloop blijken de tactiek niet te waarderen en uitte ondanks de overwinning, met gefluit hun afkeuring over wat er voor hun ogen de afgelopen anderhalf uur had afgespeeld. De Groningen aanhang bleef ook nauwelijks zitten voor de ‘ereronde’ en spoedde naar huis. Een enkeling lijkt nog te volharden in de juistheid van de gekozen taktiek, maar er lijkt een aardbeving nodig om de aanhang in hun kritiek uitéén te scheuren en positievelingen op te leveren. Waarschijnlijk hebben we ook via het Fox-venster ook weinig nieuwe supporters weten te werven.


52 Reacties

Spookhuis Euroborg

Na een succesvolle start in de bekercompetitie dit jaar is de volgende ontmoeting de wedstrijd tegen promovendus Willem II. Hoewel met Dordt vooraf betiteld als de rivalen voor de plaats van directe degradatie, hebben de Kruikezeikers al behoorlijk wat winstpunten verzameld. De thuiswedstrijd tegen AZ was zelfs een ouderwetse veegpartij, maar dan niet zoals menige voetbalkenner dat zich had voorgesteld. De Brabantse effectiviteit in de Kuip leverde ook al drie punten op. Het bezoek van provinciegenoot NAC leverde eveneens 3 punten op. Hoopgevend is dat men in de beker zich deze week wel weer liet verschalken door amateurs op oorlogspad.


6 Reacties