Terug

Deel deze pagina:

Eem wat aans: hoe een FC Groningen-vlag op de Curva Sud terecht komt

Door Thijs Faber 1 reactie

In de rubriek ‘Eem wat aans’ gaat Thijs Faber in gesprek met FC Groningen-supporters met een bijzonder verhaal. Vandaag Chip Homan, die naast FC Groningen zijn hart ook heeft verpand aan AS Roma.  

Het is een bijzonder gezicht: een FC Groningen-vlag hangend op een volle AS Roma-curve. Het verhaal achter de vlag is nog specialer: er is namelijk een vrij onbekende doch zeer hechte vriendschap tussen supporters van de club uit de Italiaanse hoofdstad en een groep supporters van FC Groningen. Één van deze FC Groningen-supporters is Chip Homan, woonachtig in Groningen. Ik ontmoet Chip via Twitter, als één van de vele FC Groningen-supporters die op dat medium actief is. Op een gegeven moment ontstaat er tussen mij en een andere volger een conversatie over wat een AS Roma-vlag in het Groningen-vak deed voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Chip mengt zich in deze conversatie, en een week of 2 later zitten we tegenover elkaar in het News Café. Ik ga met hem in gesprek over deze tweede liefde, die tot op zijn onderarm er van af druipt. 

 Het is 2004 wanneer Chip voor het eerst een wedstrijd van AS Roma bezoekt. Via een vriend met Italiaans bloed die wat mensen van Roma kent komen ze in contact met een groepje Romeinen. Ze besluiten met een groep Z-Siders af te reizen voor de Romeinse derby, de beruchte wedstrijd tussen Lazio en AS Roma. Het zou een onvergetelijke reis worden achteraf. De derby van 2004 is er namelijk niet zomaar één, blijkt later, het is tot op de dag van vandaag de enige Romeinse derby die ooit definitief werd gestaakt. Ver voor de aanvang van de wedstrijd gaat de groep Z-siders naar het Stadio Olimpico, dat op die dag grotendeels gevuld zal zijn met Lazio-supporters, Lazio speelt namelijk thuis. Alleen de Curva Sud zal gevuld zijn met Roma-fans. Je merkt meteen het verschil in voetbalcultuur: al zo’n 2 uur voor de wedstrijd zit het stadion ramvol nadat er buiten behoorlijke rellen tussen beide supportersgroeperingen hebben plaatsgevonden. Het Youtube-kanaal COPA90 maakte een mooie mini-docu over de hitte van deze derby:

Zoals gezegd was het die dag een onvergetelijke derby. In het Roma vak ontstond consternatie door een gerucht dat een minderjarige Roma-fan zou zijn doodgereden door een politiewagen. Het ging als een lopend vuurtje door het vak, en het was duidelijk dat voetbal een bijzaak was geworden, de woede richting Lazio wendde zich ineens tot de politie. Tijdens de wedstrijd klimmen er een aantal leiders van Roma-fans over het hek en rennen het veld op, langs de keeper naar de scheidsrechter toe. Ook aanvoerder Francesco Totti wordt er bij geroepen. Met wilde gebaren vertellen ze hoe en wat, waarop ze doorlopen richting het Lazio-vak en daar met dezelfde wilde gebaren aan de leiders van de Lazio-supporters vertellen wat er gaande is. Een uniek gezicht, aangezien beide groeperingen elkaars bloed wel kunnen drinken op een wedstrijddag. De Romanisti lopen terug en klimmen weer de curve op. De wedstrijd wordt afgelast en uit respect halen de Laziali hun vlaggen weg en gaan op hun stoelen zitten. Waar er eerder volop gezongen werd, kon je nu een speld horen vallen. Nadat de curva van AS Roma leegstroomt breken er rellen uit als nooit tevoren. In een land als Italië heeft men een haat tegen alles wat met de Overheid te maken heeft en de woede richt zich op de politie. Op een gegeven moment vechten zelfs de hooligans van aartsrivaal Lazio mee met hun vijanden tegen de politie. Eindstand: 21 politie-auto’s uitgebrand en 155 agenten gewond. De liefde tussen de Z-Side en de Romeinse groep Roma Casual Firm (voorheen Gioventu Romana) is geboren.

Chip gaat nog steeds elk jaar een aantal keer op vakantie naar Rome en bezoekt regelmatig wedstrijden van AS Roma. De liefde is wederzijds: rond het weekend van de bekerfinale van FC Groningen in 2015 komt een groep Romeinen over uit Italië om de wedstrijd te bezoeken. De avond voor de wedstrijd gaan ze samen op stap in Groningen. De Romeinen worden ook verliefd op onze stad. In een technotent in de stad vielen de Romeinen behoorlijk op omdat ze geen woord Engels spraken. Al snel werd er bekend onder de bezoekers dat de groep Romeinen hier speciaal voor FC Groningen was. Dat leverde gratis bier en de nacht van hun leven op. 

Ook het verschil in cultuur is fascinerend. Zo kreeg Chip na een compliment over Stadio Olimpico van één van zijn Romeinse vrienden een levensgroot borstbeeld van Mussolini, de fascistische leider van Italië. In Nederland zet je dat niet zomaar in je vensterbank naast je Boeddhabeeldje, laat staan dat je dit op Schiphol even invoert. In Italië is Mussolini nog steeds een geliefd persoon in de meestal rechtse voetbalkringen. Het beeld is overigens in Rome gebleven. Ook de voetbalcultuur is anders; de passie en voetballiefde waarmee Italiaanse supporters naar hun clubs gaan is niet te vergelijken met het Nederlandse.

Inmiddels zo’n 14 jaar verder heeft Chip zijn armen volstaan met tatoeages ter ere van de stad Rome en de club AS Roma. De vlag van AS Roma wordt trouw  opgehangen, zoals bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en Feyenoord op Noord eerder dit jaar. Chip laat ook foto’s zien van een Romein die op zijn borst een FC Groningen-vlag heeft getatoeëerd, zoals gezegd: de vriendschap gaat ver. Chip bezoekt tegenwoordig minder vaak wedstrijden van FC Groningen dan vroeger, toen hij praktisch geen wedstrijd miste. Hij is het gevoel wat hij in de tijd van het Oosterparkstadion had, deels kwijtgeraakt. Andere zaken in het leven dan FC Groningen en voetbal. Maar die voetbal-vriendschappen, die raakt hij nooit meer kwijt…

Wij danken Chip voor het meewerken aan dit artikel, ben of ken jij een FC Groningen-supporter met een verhaal? Stuur dan een mailtje naar thijs@boerenmacht.nl!

Reacties:
grunnfan31-03-2018 om 14:35

Chippie een ouwe " buddie" uit Assen...mooi verhaal!!!

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!