Boeren winnen met 2-1 van Superboeren

Door Redactie 7 reacties

FC Groningen heeft zichzelf een prima dienst bewezen door vanavond de eerste uitwedstrijd van het seizoen te winnen in Doetinchem. Albert Rusnak opende de score op slag van rust. Een mooie aanval ging hieraan vooraf. Antonia gaf een voorzet op Drost die de bal voor het doel kon terugleggen op Rusnak die volley, de 0-1 kon binnenschieten. Ruim halverwege de tweede helft verdubbelde De Leeuw op prachtige wijze de score naar 0-2. Hij hield onder meer twee verdedigers bezig en stiftte de bal uiteindelijk in de verre hoek. Een kwartier voor tijd maakte Larsen hands binnen het eigen strafschop gebied. Scheidsrechter van der Graaf oordeelde penalty en de Zweed kreeg een gele prent. Kabasele scoorde de aansluitingstreffer. Maar de superboeren misten (gelukkig) eenvoudigweg de kwaliteit, om de gasten meer pijn te doen. Mede dankzij deze overwinning bezet FC momenteel de zesde plaats op de ranglijst.

eerste helft
De trots van het noorden probeerde vanaf de aftrap zeker met goede intenties naar voren te spelen en kwam binnen zes minuten twee keer in de buurt van het doelgebied van de thuisploeg. Daartegenover stonden voor het eigen zestienmetergebied twee voorzetten van Cas Peters. Niet veel later bracht Hateboer rust in de groen-witte tent door een gevaarlijke voorzet weg te werken. Kort daarna mocht Peters aanleggen op het doel van Padt. De bal caramboleerde via Larsen tot hoekschop. Ook Bannink zag een paar minuten later zijn doelpoging via Reijnen naast gaan.

Antonia kreeg halverwege het eerste bedrijf een scoringskans maar schoot recht op doelman Jurjens. De grootste kans kwam daarna voor Drost. Een voorzet van Antonia bij de tweede paal werd een paar meter voor het doel, niet in - maar ruim over geschoten. Aan de andere kant van het veld schoot Smeets namens de superboeren ruim over het doel van Padt. Een schot van Bannink werd stijlvol tot corner verwerkt door Sergio Padt. Uit de corner werd de bal ingeknikt, De Leeuw voorkwam met het hoofd een zekere tegentreffer.

De thuisploeg rook bloed en probeerde met veel energie en strijd de Groningers terug te dringen. Toch waren het de gasten die de beste kansen kregen. Eerst werd een harde kopbal van de Leeuw miraculeus gekeerd door doelman Jurjens. Op slag van rust was het Rusnak die de openingstreffer geweldig binnenschoot.

tweede helft
De thuisploeg kwam fel uit de startblokken op jacht naar de gelijkmaker. Padt keerde een lastige bal met stuit. Ook de bal van Peters, na balverlies van Hateboer, werd door de Groningen doelman uit de korte hoek gehaald. Daarmee leken de Doetinchemmers hun kruit te hebben verschoten. Een fase brak aan dat de gasten beter gingen combineren en de bal langer in de ploeg hielden. Dat scheidsrechter de Graaf de rode kaart op zak hield mag een dwaling heten. Driver trapte Antonia (die hem te slim af was) van achteren toch wel echt (heel opzichtig smerig) onderuit en kreeg slechts geel....

FC kwam 20 minuten voor tijd via de Leeuw op 2-0 en de wedstrijd leek in het slot te zitten. Door de (onbedoelde) handsbal van Larsen en de toegekende strafschop werd het een kwartier voor tijd 1-2. De Graafschap kwam daarna nog één keer dichtbij de gelijkmaker. Een paar minuten voor tijd werd een vrijstaande speler binnen het Groninger doelgebied in stelling gebracht die (gelukkig maar) geen controle kreeg over de bal. Het zou sowieso teveel geweest zijn.

Aankomende donderdag wacht de Europese wedstrijd in Marseille. Laten we hopen dat er een beter resultaat wordt gehaald dan eerder in Euroborg en bovenal, dat iedereen weer veilig terugkomt. Op Zondag 29 november speelt FC Groningen thuis tegen ADO Den Haag.

Opstelling FC Groningen (statistieken via FC Groningen)
Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Burnet (86' Tamata); Drost, Kappelhof, Tibbling (76' Maduro); Antonia, De Leeuw, Rusnak (72' Linssen).
Rest bank: Van der Vlag, Payne, Bacuna, Hoesen.

Opstelling De Graafschap
Jurjus, Will, Straalman, Van de Pavert, Tesselaar, Bannink, Smeets, El Jebli (73’ Vida), Driver (82’ Menting), Kabasele, Peters (59’ Vermeij)
Rest bank: Verstappen, Kaak, Linthorst, Cicek.

Toeschouwers: 10.083

Scores: 42' Rusnak (Drost) 0-1; 68' De Leeuw (Tibbling) 0-2, 78' Kabasele (strafschop) 1-2

Scheidsrechter: Van de Graaf

Overige officials: Janson, Ketting en Van Herk

Gele kaart: 56' Driver, 77' Larsen, 84' Kabasele, 92' Padt