Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing: Ajax – FC Groningen

Door Kevin Pauwels 13 reacties

Aanstaande zondag om 14:30 uur staat de eerste uitwedstrijd van onze FC dit seizoen op de kalender en meteen ook 1 van de lastigste uitwedstrijden van het seizoen tegen de "godenzonen." Helaas wist Grunn nog nooit te winnen in de Johan Cruijff ArenA, sterker nog van de laatste 7 wedstrijden wist Groningen maar 1 keer te scoren in Amsterdam en kreeg het maar liefst 18 doelpunten tegen. Niet al te goede statistieken om naar de wedstrijd toe te leven, maar niets is onmogelijk voor hen die willen natuurlijk!

Korte terugblik FC Groningen – SC Heerenveen
Als FC Groningen zondag kans wil maken in Amsterdam moet de FC veel uit het spel halen uit de tweede helft van afgelopen zondag tegen de Friezen. Na een vrij matige eerste helft werd het slechte voetbal in de tweede helft omgezet naar strijd, passie, durf en lef waardoor de FC nog een gelijkspel uit het vuur sleepte, en dat moet Grunn ook zondag tonen in de lastigste uitwedstrijd van het seizoen.

De Trainer
Hoofdtrainer Ernest Faber zei vanmiddag tijdens het perspraatje dat de hele selectie fit is voor aankomende zondag. Oussama Idrissi is weer terug van een liesblessure en ook Lars Veldwijk is weer hersteld van een teenblessure. ''Ajax zit niet in een goede fase op dit moment na de slechte competitiestart en de nederlaag tegen Rosenborg BK maar ondanks dat moeten we natuurlijk van ons eigen kracht uitgaan zondag om een resultaat te kunnen halen in Amsterdam, we moeten durf en lef tonen en effectief met de kansen omgaan. Ik verwacht dat ze er bovenop gaan knallen vanaf minuut 1 en van daaruit kunnen wij in de omschakeling gevaarlijk worden'' aldus Ernest Faber. 

Ajax
De Amsterdammers zitten niet bepaald in de gelukkigste fase op dit moment, na de tragische gebeurtenis rondom Abdelhak Nouri en de slechte seizoensstart. De "godenzonen'' zijn vast beraden om aankomende zondag tegen Grunn hun eerste overwinning van dit seizoen te halen. Over de historie van deze wedstrijd is Ajax dik in het voordeel, de wedstrijd werd 45 keer eerder gespeeld, en in deze 45 wedstrijden vielen er 37 doelpunten voor en 119 doelpunten tegen (doelsaldo –82, gemiddeld 0,82 per wedstrijd). De grootste overwinning is de 1-3 van 21-04-1985. De grootste nederlaag is de 9-0 van 06-01-1974. Het gemiddelde winstpercentage is 4,44 procent (via fcgstats.nl).

Historie: ( via fcgstats.nl )

04-12-2016 Ajax – FC Groningen 2-0

26-09-2015 Ajax – FC Groningen 2-0

16-01-2015 Ajax – FC Groningen 2-0

06-02-2014 Ajax – FC Groningen 2-1

08-12-2012 Ajax – FC Groningen 2-0

FC Groningen
Zoals eerder genoemd is de gehele selectie fit voor aankomende zondag. De kans is groot dat Ajdin Hrustic zondag zijn basisdebuut gaat maken voor FC Groningen, de aanvaller, die al een paar keer goede invalbeurten heeft gehad in wedstrijden, trainde vanochtend grotendeels mee met de basisploeg. Ook kan het zijn dat Oussama Idrissi op de rechtsbuiten positie komt te staan, die trainde ook een tijdje mee in de basisploeg. In ieder geval lijkt het erop dat Ritsu Doan zijn plek in de basis kwijt is en op bank zit zondag.

De vermoedelijke opstelling: Padt, te Wierik, Reijnen, Larsen, Warmerdam, Bacuna, Jenssen, Drost, Hrustic/Idrissi, Mahi, Veldwijk.

We spraken op de training met oud speler van Ajax Django Warmerdam:

Nog speciale gevoelens om zondag tegen je oude club te voetballen?
Het is wel altijd speciaal om daar terug terug te komen, als je doorbreekt bij een andere club en je gaat naar de club toe waar je vandaan komt wil je graag wel wat laten zien wat je op dit moment kan.

Wat weet je van Ajax op dit moment?
Ze zitten in een lastige fase op dit moment, de afgelopen wedstrijden gaat het niet zoals ze willen en ze hebben een lastige periode op dit moment, ik denk dat ze zondag echt gebrand zijn om het weer goed te maken en alles weer op de rails te krijgen.

Hoe verwacht je dat ze gaan spelen?
Ze zullen in het begin heel erg aanvallend gaan spelen denk ik, dus ik denk dat ze er vol boven op gaan klappen.

Hoe kun je het middenveld het beste bespelen want dat is toch wel de sterkste linie bij Ajax?
Ja dat klopt daar staan wel de beste voetballers van hun erin maar ze zijn wel kwetsbaar in de omschakeling, ik denk dat we in de omschakeling het
gevaarlijkst kunnen worden daar liggen onze kansen.

Ook spraken wij met Jesper Drost:

Hoeveel keer hebben jullie de wedstrijd tegen Heerenveen nabesproken?
Wel veel, we hebben veel beelden teruggekeken en toen zag het er minder slecht uit dan dat het voor ons voelde. 

Heb je Ajax nog gezien tegen Rosenborg en wat vond je van het spel?
Ja ik heb de wedstrijd gezien en het spel dat ze in die wedstrijd speelden, is niet wat ze kunnen want ze zitten nu niet in de periode waar ze vorig seizoen aan het einde van het seizoen in zaten,  dus ik denk dat dat voor ons een mooie kans is om nu een goed resultaat te halen daar.

Hoe kan het dat FC Groningen het altijd lastig heeft in ArenA en altijd 2 doelpunten tegen krijgt de laatste jaren?
Dat is niet alleen voor FC Groningen zo, dat is voor elk team in Nederland een lastige wedstrijd. Het is de grootste club van Nederland,
dus dat is op zich niet zo gek dat elke team het lastig heeft daar.

Wat is de kracht van Ajax op dit moment?
Ze hebben individueel heel veel kwaliteiten en spelers die het verschil kunnen maken, maar er liggen wel overal kansen voor ons in elke linie en die kansen moeten we gaan benutten.

Als je kijkt naar jou samenwerking met Lars Veldwijk dat ging bij PEC Zwolle ontzettend goed, die lijn kunnen jullie hier ook doortrekken.
Jazeker en dat was zondag ook het geval, ik gaf de bal op hem en hij maakt een mooie actie en schiet die bal erin en die balletjes verwacht hij ook van mij, dus in dat opzicht kan ik de ballen mooi bij hem kwijt.

Denk je dat Ajax zondag nog in het hoofd zit met de wedstrijd tegen Rosenborg BK?
Ik weet uit eigen ervaring een beetje dat zo'n wedstrijd altijd nog wel mee speelt dan, daarom moeten wij er ook vol bovenop klappen in het begin.

Deze interviews zijn terug te luisteren via www.tynaarlolokaal.nl in de uitzending van FCGRadio.

De laatste jaren hebben de elf groen-witten niet kunnen imponeren in de ArenA. Kan onze FC zondag voor de eerste keer in de historie winnen in de
Johan Cruijjf ArenA en de Amsterdammers nog verder in de put duwen waar ze nu al in zitten? We gaan het Zondag zien, aftrap 14.30 uur.

COME ON FC!!

Reacties:
brummie18-08-2017 om 20:21

Ajax uit is een wedstrijd waarin we het traditioneel moeilijk hebben. We hoeven ons niet rijk te rekenen, alleen als het mee gaat zitten krijgen we daar resultaat. Ajax heeft ondanks mindere wedstrijden nog een meer dan prima selectie. Uiteraard hoop ik op een resultaat, maar daar verliezen is geen schande. Daar een gelijkspel of winst pakken zijn bonuspunten. Faber past maar 1 wissel toe die valt te billijken. Verder het elftal gewoon vertrouwen geven. Come on FC!

18-08-2017 om 20:24

Elk punt is al winst.. ik blaas niet van de toren dat we daar punten gaan pakken maar niets is onmogelijk.. nogmaals elk punt dat je mee neemt ui Amsterdam is winst

18-08-2017 om 20:24

Ajax heeft wat goed te maken, die gaan als de brandweer. Groningen compact spelen en op snelheid counteren

18-08-2017 om 20:37

ik durf het niet te zeggen met deze verdediging , ajaks is ook niks momenteel , op de counter valt misschien wat te halen , maar dan moet de verdedeging een hele goeie dag hebben. normaal gesproken gewoon 4 tegen met die 3 houten benen achterin , 4-4 dan maar haha? Forza grunn

18-08-2017 om 21:39

Verdediging begint bij de aanval dus goed dat Doan wordt vervangen. Idrissi lijkt mij een goede vervanger. Heeft voldoende energie om zowel aan te vallen als te verdedigen. Ik zou dan ook kiezen voor idrissi in plaats van Rustic. Als de backs veel rugdekking krijgen van de centrales en je houdt lang de nul dan zit er misschien wel een stunt in. Lang de nul houden zodat het publiek zich tegen hen keert

Marco18-08-2017 om 23:00

Allereerst heeft het elftal killermentaliteit nodig voor dit soort wedstrijden.

Rustic in de basis laten debuteren is volledig naief in de één van de moeilijkste wedstrijden van het jaar. Internationaal ondenkbaar dat een trainer op zo'n idee komt. 

Verdediging kreeg tegen Heerenveen 3 en tegen AZ zx 4 doelpunten tegen.Faber moet de verdediging dichttimmeren en van daaruit doelgericht aanvallen.

Zou voorin spelen zoals het laatste halfuur tegen Heerenveen, toen liep het goed: Van Weert en Veldwijk in de spits en Mahi er kort achter. Brengt gelijk de zwakke verdediging van Ajax in de knoei.

Zet dan Bacuna, Jensen en Memisovic op het middenveld. De duelkracht ven hardheid van Memisovic heb je op het middenveld nodig. Drost, Rustic of Idrissi is allemaal te zwak als er mannenvoetbal wordt gevraagd. 

Duels winnen, geen breedte passes, en kansen koelbloedig benutten en we winnen.

TomOkker19-08-2017 om 19:53

hit and run voetbal alsjeblieft zeg dat niet, laat die jonge gasten dartelen en vooral niet uit angst voetballen.

19-08-2017 om 02:23

Kevin Pauwels...zoon van Wouter. ,. (Fotograaf en dj. op FCG radio ) ..maakte  Kevin dit interview  zelf?of komt het uit de koker van Wouter?

Allemaal niet zo erg... Maar formeel  s Kevin nu een  "nieuw "  redactielid op BM  erbij...of maar voor een keer  ?

ik hecht nl waarde aan onafhankelijke redactie op Boerenmacht!  welke personen dat ook zijn, en ook mensen die zoveel mogelijk onder eigen naam schrijven, niet  onder anonieme woord "redactie"...dat is het laatste halfjaar hier nogal eens vaker gebruikt.   

Verder prima interview hoor. 

 

19-08-2017 om 12:04

Helemaal mee eens Marco er wordt morgen geen goed voetbal gevraagd. Talenten als hrustic met een fijne techniek inruilen voor echte mannen. Er moet als een team voor elke meter gevochten worden willen we daar resultaat halen. Veel kleine overtredingen maken!! En hopen op een geluks counter of een 0-0

skjipke19-08-2017 om 12:28

Precies, met de juiste mentaliteit en instelling zijn de jongetjes van Ajax echt te kloppen. Dus aantreden met de mannen en vol erop! Dus met Memisevic als vmv en Kane r-achter en strijder Veldwijk voorin.

Moet kunnen morgen.

19-08-2017 om 13:25

Gezien de statistieken is de kans aardig groot dat het "gewoon"  weer 2-0 wordt. Eerlijk gezegd zie ik  geen aanwijsbare reden om nu te denken dat het dit jaar anders gaat worden. Ik hoop het natuurlijk wel, je bent en blijft Groninger natuurlijk. Zou er wat te halen zijn in A'dam, geen idee. Het kan wel, maar zo'n nederlaag tegen Heracles (op dat ellendige kunstgras) en Rosenborg kan er ook voor zorgen dat met extra gebrand is op een overwinning.

Het gemis van Sanchez zal wel te zien. Echter de individuele kwaliteiten van Ajax staan buiten kijf. Kijk naar een Ziyech, die heeft geen kans nodig om te scoren..Desnoods schiet hij ze er van afstand in.

Zorgen niet te snel een goal tegen te krijgen is het devies... Dat geeft vertrouwen bij onze tegenstander. Wij moeten het vertrouwen krijgen, niet zij. Verder lijkt de wissel Hrustic (of Idrissi) voor Doan een logische. Je zult waarschijnlijk meer verdedigen morgen. Dat is (nog) niet een van zijn beste kanten....

Achterin blijven we kwetsbaar op snelheid. Dus compact spelen lijkt het beste (zoals al meer aangeven hier). En ik ben het niet eens met de mensen die aangeven dat we "aan moeten treden met mannen".  Het is ook wel fijn als dr ff iemand die bal vast kan houden om voor wat rust te zorgen.

skjipke19-08-2017 om 14:12

Zijech zit momenteel niet zo lekker in z'n vel. Dat kan 2 kanten op: of hij is niet vooruit te branden, of hij wil de sores van zich af voetballen. Ik hoop op het eerste.

Daarnaast weet ik niet of je de tweede helft hebt gezien tegen Heerenveen.... maar dat is wat ik bedoel met "mannen" De tegenstander het gevoel geven dat er nix te halen valt. Volgend mij noemde ik maar 3 namen. Dan blijven er nog 7 veldspelers over die kunnen zorgen voor creativiteit.

Nachtwacht19-08-2017 om 15:18

Grappig... toen vd Looi verdedigend speelde schreeuwde iedereen moord en brand en nu wordt het hier weer geadviseerd.

19-08-2017 om 15:28

Je kunt verdedigend spelen zoals Rosenborg deed, dus compact, kort op de nan met de bal, en mikken op de omschakeling. Vd Looi presteerde het om, terwijl de tegenstander bijna volledig op de eigen helft stond, achterin nog steeds oeverloos breed te laten spelen. Met Kappelhof sls koning van de breedte pass. Gaaaaaap. 

19-08-2017 om 15:31

Iedereen? Je moet gewoon realistisch zijn... Je hoeft toch geen open huis te houden?

Nachtwacht19-08-2017 om 16:20

Was ook blij dat Kappelhof wegging. Staat gek genoeg nu in de basis van het MLS All starteam...

Marco19-08-2017 om 15:56

Zet als persoonlijke mandekker op het middenveld Bacuna op Van Beek, Jensen op Schone en Memisevic op Ziyech. Opdracht alle duels winnen en passing eruit halen.

Wedstrijden in de Arena moet je zakelijk spelen waarbij we niet hoeven te voetballen vanuit het middenveld. In thuiswedstrijden tegen rechterrijtje ploegen lukt dit al vaak niet, dus in de Arena beter aanpassen, Heereveen kwam zondag ook niet om leuk creactief aanvalsvoetbal te spelen.

Gewoon 8 man achter de bal houden, en voorin Velwijk, Van Weert en Mahi het zelf laten uitzoeken, die zijn balvast genoeg om dit slim te kunnen doen. 

Proberen een puntje mee te nemen, want daarna wacht de lastige wedstrijd tegen Utrecht al weer. 

Rustic/Idrissi en voetballen vanuit het middenveld oefenen tegen st. Pauli. Tegen Ajax resultaatvoetbal. Dit moet je ook kunnen als aansluiting wilt met de subtop.

campesino19-08-2017 om 20:49

Morgen wordt gewoon niks, wat we ook doen. Maar met het verlies van die piep piep.. tukkers tegen VVV ben ik al meer dan te tevreden. Als die dorpelingen nu ook nog klop krijgen , kan ik prima leven met een 2-0 nederlaag

19-08-2017 om 21:38

Ach Campesino...niet zo somberen... Ofschoon ik ook verwacht dat Ajax wint, moet je behalve het resultaat toch vooral kijken hoe die Grunn spelers er het van afbrengen.  Zie de spelers groeien in hun rol en hun positie op het veld...  Vallen ze vies tegen, dan kunnen we samen daarna weer een huilie huilie post plaatsen...je bent clubfan of je bent het niet...toch?

 

ik zeg. 1 - 1

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!