Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing FC Groningen-AZ

Door Lukas en Peter van der Wal (geen familie van elkaar) 23 reacties

Na de domper tegen de westerburen van afgelopen zaterdag staat komende zondagmiddag alweer een kans op herstel voor de deur. Op het vertrouwde tijdstip van 14:30 uur wordt er -wederom in Euroborg- afgetrapt voor de wedstrijd tegen AZ, een tegenstander van formaat. Voor de FC is het hoog tijd om het negatieve sentiment om te draaien en eindelijk de drie punten in eigen huis te houden. De laatste overwinning (0-4 bij VV Capelle, voor de beker op 20 september jl.) lijkt gevoelsmatig alweer jaren geleden. Tijd om wat (kaas)koppen te laten rollen! De wedstrijd zal worden geleid door Dennis Higler, zijn assistenten Joost van Zuilen en Rens Bluemink en vierde man Richard Martens.

De gasten, AZ
Na het Scheringadebâcle is de club erin geslaagd om zowel financieel als sportief orde op zaken te stellen. In het financiële klassement van de KNVB bivakkeert AZ in categorie 2 en op de competitieranglijst bezet men een keurige vijfde plaats. Opvallend in de selectie is het feit dat -op Stijn Wuijtens na- het arsenaal aan middenvelders (negen) louter uit Nederlanders bestaat. AZ speelde afgelopen donderdag een thuiswedstrijd in de Europa League tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Deze eindigde in een teleurstellende 1-2 nederlaag. Met name het gemis aan Ron 'beton' Vlaar deed zich voelen. Ook voor zondag kan er een groot vraagteken bij zijn naam worden geplaatst.

Trainer John van den Brom liet op het perspraatje in Alkmaar  weten dat ze de FC gaan bestrijden in een 4-3-3 formatie. Het volgende konden we lezen op de site van AZ; Over aanvaller Jahanbakhsh - 'Hij is super fit en in vorm. Ali gaat spelen. Daarmee geef ik dus ook aan dat we weer in een 4-3-3-formatie gaan starten, dat past het best bij ons.

Achter de naam van verdediger Ron Vlaar staat nog een kleine vraagteken; 'Hij heeft de training vandaag goed doorstaan. Hopelijk heeft hij morgen geen terugslag met zijn kuit. Ik klop het af.

Over de FC laat de trainer weten dat ie verrast is; 'Wij hebben in de competitie drie keer op rij gelijk gespeeld. En voor FC Groningen is het lang geleden dat ze zo laag hebben gestaan. Uit tegen Utrecht hebben ze fantastisch gespeeld, maar in eigen huis hebben ze nog niet overtuigd. Traditioneel hoort Groningen veel hoger te staan.'

De historie onder andere via FCgstats

Laatste vijf wedstrijden die gespeeld zijn in Groningen.

20-09-2015 (ED) FC Groningen - AZ 2-0

08-02-2015 (ED) FC Groningen - AZ 2-4

18-05-2014 (NC) FC Groningen - AZ 3-0

06-10-2013 (ED) FC Groningen - AZ 2-1

17-11-2012 (ED) FC Groningen - AZ 1-1

We kunnen dus stellen, een vrij positieve balans. Uiteraard geven resultaten uit het verleden ons geen garanties. 

De Trots van het Noorden
De technische staf zal de afgelopen week vol aan de bak zijn geweest om de spelers lichamelijk en (vooral) geestelijk voor te bereiden op de wedstrijd van zondag. Zoals een ieder het helaas wel weet, afgelopen weekend gingen we keihard onderuit tegen de Dorpelingen. Groen-wit was niet bij machte om het gevaar uit het buitenland te stoppen (0-3). Wat daarbij ook zeker niet hielp, waren de rode kaarten van Davidson (inmiddels geseponeerd) en Memisevic (geschorst). Hadden we wel met elf man de wedstrijd uit mogen spelen, dan was een overwinning ook geen zekerheid. Groningen vindt zich door de nederlaag terug op een zestiende plek.

Hoe gaan we spelen?
Na de deceptie van afgelopen weekend gooit trainer Ernest Faber het roer om. Hoesen, Mahi en Idrissi worden geslachtofferd. Memisevic is geschorst en wordt vervangen door Reijnen. Het eerst genoemde trio wordt vervangen door Rusnák, Van Weert en Tibbling. Zoals het nu lijkt zal de FC in een 4-4-2 variant gaan spelen. Van Weert staat samen met Linssen voorin, Tibbling (rechts) en Rusnák (links) staan op de flanken op het middenveld. Hiariej en Jenssen vormen het centrale duo op het middenrif.

Vermoedelijke opstelling - Padt; Hateboer, Reijnen, Larsen, Davidson; Tibbling, Hiariej, Jenssen, Rusnák; Van Weert en Linssen 

We vragen ons af, hoe kijken de volgers van Boerenmacht tegen de wedstrijd aan? Hebben we vertrouwen, of zakt bij iedereen de moed in de schoenen? We durven voor dit weekend geen voorspelling te wagen, het gaat tegen onze principes in om te zeggen dat we gaan verliezen. We zitten op dit moment in de hoek waar de klappen vallen, het wordt tijd om de gaan rug te gaan rechten.! 

Uit de oude doos: tweet FCG_Plakboek

FOTO'S TRAINING VRIJDAG 21 OKTOBER

Reacties:
fc groningen!!21-10-2016 om 20:43

Heb er totaal geen vertouwen in.  Elftal mist qualiteit en echt winnaarsmentaliteit. Nu weer een andere opstelling met 3 verschillende spelers.  Ik begrijp dat andere spelers de kans moeten krijgen maar waarom blijft linssen er nog steeds in staan.  Als er iemand  uit moet is hij het  wel.  En ons beest memisevic is er achterin natuurlijk niet bij,  maarja we hebben altijd nog onze superverdediger reijnen (zucht). Az zit natuurlijk ook niet echt in een goede vorm,  maar met jahanbahks en vlaar (waarschijnlijk) er weer bij zijn ze weer op volle sterke. Zoals jullie horen heb ik er een hard hoofd in, maar ik laat me erg graag verrassen.  Ik denk 0-3

fc groningen!!21-10-2016 om 20:44

(maar hoop 2-0)

Jantje21-10-2016 om 21:38

Totaal geen vertrouwen meer in deze trainer als je Linsen in de spits zet. (Zet dan Mahi naast van Weert. Of Hoesen)

verwacht ook zelfde 0-4

fc groningen!!21-10-2016 om 22:03

PEC Zwolle heeft gewonnen,  dus de drie punten zijn een must!! 

21-10-2016 om 22:37

Idrissi en Mahi dan zeker geblesseerd ??

Marco21-10-2016 om 23:32

Idrissi en Mahi kunnen na 60 minuten prima ingebracht worden. Dat kan heel goed uitpakken. Rusnak en Linssen laten hun verdedigers meters en fysieke duels uitvechten. In een halfuurtje kunnen Idrissi en Mahi beslissend zijn. Deed Idrissi vorig jaar ook tegen De Graafschap thuis als invaller. Door het inbrengen van wissels sterker worden.

4-4-2, beetje vraagteken bij. Zou wel een systeem kiezen waarbij Van Weert tot zijn recht komt. In een 4-4-2 zou hij dan eerder naast een Sorloth of Hoesen komen te staan. Rusnak en Linssen zullen hem wel meer aanspelen als dat hij wordt aangespeeld door Mahi en Idrissi, die gaan voor hun eigen kansen. Linssen zie ik liever als pure linksbuiten en Rusnak als linkshalf. 

Middenveld ontbreekt scorend vermogen. Tibbling is leuk voor de supporters dat hij weer mee mag doen. Wellicht heb je de kracht van Maduro nodig. 

Resultaat is wel wenselijk. Tegen een vermoeid AZ wordt het tijd voor een overwinning. 

22-10-2016 om 00:36

@Marco: Dus, als ik het goed begrijp kunnen de beste voetballers van Groningen (Idrissi en Mahi) pas  na 60 minuten worden ingebracht ??

 

22-10-2016 om 06:46

Beste voetballers? Vorige week waardeloos... Idrissi is echt een momentenvoetballer

had liever Hoesen naast Van Weert gezien

22-10-2016 om 01:21

wordt een totaal onvoorspelbare wedstrijd...in goede doen is AZ een flinke kluif, ook in Groningen. Ze hebben pas 1 x verloren.

Maar de veranderingen begrijp ik: al is de terugkeer van Rusnák opvallend en heeft Linssen voor eigen publiek nog wat goed te maken van vorige wedstrijden. Hij hoeft i.i.g. niet aan te haken als middenvelder maar zal op de rand buitenspel spelen  en ze zien kennelijk nu ook voor Van Weert in de spits een basisplaats.

De oproep van de redactie om een uitspraak te doen over de uitslag... ach laat ik toch maar wat zeggen:  1-1 ...maar het komt goed later dit seizoen.

22-10-2016 om 07:00

Ik heb er wel vertrouwen in! Kop der veur!! 

Als we het tij kunnen keren moet het wel thuis met het publiek erachter. Tibbling en v Weert zijn super gretig kan ik me voorstellen. 

ronald197622-10-2016 om 09:10

ik vind de opstelling logisch. Maar aub schop linssen eruit. Totaal geen scorend vermogen. Laat sorloth nou gewoon samen met vd Weert tot winterstop staan

Op afstand22-10-2016 om 09:52

Net als vorige week zal het resultaat afhangen wie er het eerst scoord. Komen we voor, hebben we kans op een resultaat, komen we achter, gaan we verliezen. Ik gok op een 0-1 nederlaag.

22-10-2016 om 12:41

AZ kiest voor een aanvallende opstelling en dus 3 punten. Voor de FC zal 1 puntje al zijn meegenomen.

Zo zal het tot de kerst 2016 blijven, met als resultaat een punt of 12 op de helft van de competitie.

Dan kan de stormbal worden gehezen, om de 2e seizoenshelft het vege lijf te redden in de Eredivisie.

Meer zie ik niet ontstaan, dit seizoen eerlijk gezegd.

22-10-2016 om 13:09

Grunn na dit weekend laatste in Eredivisie

22-10-2016 om 13:54

Dan kan je daarna alleen maar omhóóg op de ranglijst !

campesino22-10-2016 om 13:35

We zullen afwachten, maar ik vind het een onlogische opstelling. het lijkt ook meer op 4-2-3-1 dan op 4-4-2, met vd weert als eenzame spits. ik neem aan dat het de bedoeling is om meer grip op het middenveld te krijgen, maar als er geen ruimtes zijn hebben we nu nog minder creatief vermogen om er doorheen te voetballen. met tibbeling op recht zal het de bedoeling zijn dat hateboer veelvuldig mee opkomt, wat weer een gatenkaas (helemaal zonder onder balkanslachter) tot gevolg heeft.

op de conter wordt het met de trage tibbeling, rusnak en vd weert ook niks.

de enige hoop die ik heb is zoals marco stelt dat het 0-0 blijft en idrissi en mahi in de tweede helft voor een impuls kunnen zorgen.

ik heb er een hard hoofd in: 0-3

22-10-2016 om 13:51

wacht nog even met verder te "somberen"...tot na deze wedstrijd.  Je moet de lichtpuntejes van de spelers koesteren en ze niet afrekenen op tekortkomingen.  Zwolle wist te winnen na een waardeloze eerste helft en een donderspeech van Jans in de rust...  Zo zal het bij Groningen ook gaan: eerste helft niet teveel achter komen, maar de vervanging waar jij het over hebt ( Mahi en Idrissi ) die moeten hun dag hebben.  Ik verwacht Mahi en Maduro in de tweede helft.  De winnende coach heeft altijdgelijk...dus wie weet  ?!! 

22-10-2016 om 15:14

Het wordt wederom een reguliere afrekening tussen subtopper AZ en rode lantaarn tobber

FC Grunn. De juiste mix is nog steeds niet gevonden, en AZ is echt een maatje te groot.

Daarover hieven we geen illusies te hebben. Tot aan de winter maar wat doormodderen, in de winter

een leuke middenvelder en dito spits, en streven om in mei 2017 rond een 12e of 13e plek 

Te komen. Volgend seizoen beter.

Ik voel me echter wel bekocht als seizoenkaarthouder.

campesino22-10-2016 om 15:19

ok kees, wie weet.

maar ik zie geen beleid. vd looi experimenteerde jaarlijks tot maart , april.

maar het lijkt erop dat faber nog minder weet wat hij doet. dit is al de tweede keer dat het roer wel erg rigoureus omgaat. het ene lukt niet, nou dan proberen we maar wat compleet anders. wie weet hebben we zo geluk. daar valt ook wel weer wat voor te zeggen , want doorgaan zoals het ging heeft ook weinig zin. maar vastigheden zullen zo moeilijk ontstaan en de spelers zullen nog minder zelfvertrouwen krijgen. 

maar dat begint al bij de scouting/ aankoopbeleid. ik heb het idee dat dat als er een leuke speler beschikbaar is, dat die gekocht wordt, of die nou in het plaatje past of niet. logischer zou zijnje aankopen aan te passen aan wat je nodig hebt. 

want niemand kan mij wijsmaken dat die jenssen de ontbrekende schakel op het middenveld is. dat is een speler die veels te veel op maduro en de andere middenvelders lijkt. maar ja, omdat ze daar al jaren mee bezig waren....

 

22-10-2016 om 15:31

Maduro mocht weg - maar gfing nog niet... als hij niet speelt de komende weken, dan gaat ie geheid weg in de winter.  Stelde teleur vorige jaar . Drost zitten ze mee in hun maag..krijgt nog een seizoen de kans om het te laten zien, maar voor hem geldt ook: het geduld is een keer op .

Terug naar de wedstrijd cvan zondagmiddag. Ik verwacht niet een slechter spelend AZ vanwege de Europese wedstrijd, want ze hebben bewezen dat goed op te kunnen vangen. Maar vlak het effect van een thuiswedfstrijd niet uit: als het publiek Groningen blijft steunen, dan kan de FC door gewoon gedisciplineerd te spelen en keihard voor een goal te gaan, misschien best verrassen.  Zou een echte opsteker zijn als een overwinning nu kwam.  Ajax-Feyenoord is dit weekend: Ajax moet winnen om bij te blijven...Feyenoord mag en kan daardoor met de 3 punten hun zegereeks voortzetten:  25-3 wát een doelsaldo heeft die club tot nu toe! En twee jaar terug was het toch ook niet geweldig met het teamspel.

22-10-2016 om 15:19

En, by the way, gooi Sorloth aub in de verhuur, wat een absolute non-voetballer zeg.

En Linssen kan veel en veel beter. V.d Looi was niet zo gek met het verdedigende voetbal.

Hij zag wat ervontbrak Bin de FC en zette de terung naar de nering.  En met een behoorlijk 

resultaat ! Je moet spelen naar eigen kunnen, en in de aanval gaat het bij de FC steeds maar weer fout.

brummie22-10-2016 om 22:08

Sorloth is nog jong. Als je international bent van Noorwegen kun je echt wel beetje ballen. Probleem bij fc is de aanvoer naar de spitsen, mag je sorloth niet op aan rekenen.

 

22-10-2016 om 15:22

Misschien kunnen Louis van Gaal en straks Frank de Boer als adviseur optreden. ( net als Advocaat bij Feyenoord) We weten allemaal hoe dat tot aan nu is afgelopen.

22-10-2016 om 15:36

Groningen wil geen twee kapiteins op een schip...  Denk dat de evt. veranderingen van Nijland moeten komen.  Hij zal toch ook begrijpen dat je eindeloos het presteren van het Eerste elftal kan verdedigen tegen beter weten in...  Zal wel weer een droge tekst komen in een interviewtje: "situatie blijft zorgelijk maar we hebben geen geld voor betere spelers en de selectie is prima". Wat mijn betreft is het: jantje huilt-jantje lacht. 

Nachtwacht22-10-2016 om 15:57

Heeft Maduro de trainer een keer te vaak gepoort op de training???? Ongelofelijk dat je het seizoen mag beginnen in de basis en vervolgens totaal genegeerd wordt. Dat gelul ook over een teleurstellende eerste seizoen. Het elftal heeft Maduro nodig en niet als verdediger.....

fc gras22-10-2016 om 16:37

Mee eens

brummie22-10-2016 om 20:53

Met deze opstelling bouwt faber defensief meer zekerheid in. Linssen is iemand die in tegenstelling tot mahi en idrissi,  zijn verdedigende taken niet verwaarloost. 

Mahi en idrissi kunnen later in de wedstrijd met invalbeurten nog gebracht worden mocht az vermoeid raken. Hoop dat fc het geluk wat mee heeft en zelfvertrouwen tankt. We hebben echt geen slechte selectie, maar zelfvertrouwen is nihil. Daarnaast zijn spelers als bijv. Sorloth en idrissi erg jong en grillig. 

Morgen achter de ploeg gaan staan en samen de drie punten binnen slepen.

22-10-2016 om 23:38

De nood is al hoog gezien deze verdedigende opstelling. Je zal thuis in deze troosteloze situatie toch echt 3 punten moeten pakken.

Maar dan zal er wel wat meer gedurfder moeten worden begonnen met de opstelling. Deze trainer begint al aardig op vd Looi te lijken.

Nogutsnoglory123-10-2016 om 00:02

Ik hoop dat van Weert het vizier op scherp heeft staan. Ik zou niet weten wie er anders een doelpunt moet maken. Ons middenveld met o.a. Hiarijee , Jensen en Tibbling scoren allen misschien 1 keer per jaar. Nou maar hopen dat ze dat ene doelpuntje bewaard hebben voor het duel tegen AZ. 

Rob197023-10-2016 om 00:37

Defensief meer zekerheid inbouwen, waarom. De vier verdedigers moeten gewoon het werk doen waarvoor ze staan, verdedigen. Het is van een veel groter belang, dat het middenveld eens onder controle is, waardoor je de bovenliggende ploeg kan gaan worden, maar dat gaat met deze opstelling en vorm van de spelers niet zomaar lukken. Er wordt fantastisch getraind, maar wat heb je daaraan. Zolang er geen lijn en duidelijk over een speelwijze is, blijft het reactievoetbal gebaseerd op toeval. De hele voorbereiding is geprobeerd een systeem te ontwikkelen, wat niet gelukt is. En nu wordt er zoveel gewisseld en aangepast, dat er van een strategisch plan niet kan worden gesproken. De vorm van de dag bepaald de winnaar. De spelers in deze vorm (of met deze kwaliteiten) geeft echt niet veel houvast voor een overwinning. 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!