Terug

Deel deze pagina:

Voorbeschouwing Vitesse-FC Groningen

Door Redactie 2 reacties

Na een wedstrijd met twee gezichten in de Europa League tegen en in Braga staat FC Groningen zondag wederom een zware klus te wachten. Qua stadionbezettingsgemiddelde ('n aardige voor Scrabble) kunnen de Arnhemmers niet in de schaduw van de FC staan (67,5% om 89,4%, bron www.voetbal.com). Voetballend is het een andere vraag hoe de verhoudingen zullen zijn. In tegenstelling tot FC Groningen heeft de thuisclub sinds afgelopen zaterdag (0-0 tegen onze westerburen) geen wedstrijdverplichtingen meer gehad. De vraag is derhalve hoe de bezoekers de wedstrijd en de heen- en terugreis hebben doorstaan.

Vitesse tot nog toe
De Èrnhummers (zoals Mart Smeets ze placht te benamen) kennen tot nog toe een wisselvallig seizoen. Tegenover overtuigende zeges met drie doelpunten verschil in de competitie tegen Roda JC, Cambuur en De Graafschap staan gelijke spelen tegen Willem II en onze westerburen. Na de uitwedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht stond men met lege handen. Als klap op de vuurpijl werd Vitesse in Almelo kansloos uitgeschakeld in de 2e ronde van de strijd om de KNVB-Beker door Heracles dat met 4-1 heer en meester was. Na misbaar richting de arbitrage werd trainer Peter Bosz tijdens die wedstrijd naar de tribune verwezen. Omdat hij tegen de straf van vier wedstrijden schorsing in beroep is gegaan, zal Bosz de bank zondag kunnen warmhouden. 

Historie
Beide ploegen ontlopen elkaar bij de ontmoetingen in de hoofdstad van Gelderland meestal weinig. Uitzondering hierop is de laatste overwinning die FC Groningen aldaar behaalde. In de eerste wedstrijd van het seizoen 2008/2009 werd het op 29 augustus 0-4 met een prachtig schot van de toenmalige rechtsback Sepp De Roover. (bron: www.fcgstats.nl)

FC Groningen
Ook de FC kent vooralsnog een grillig verloop van het seizoen 2015/2016. In de eredivisie staan tegenover drie overwinningen drie nederlagen en een ontmoeting (die tegen FC Twente) eindigde in een gelijkspel. 

Uiteraard kun je verliezen in Eindhoven en Amsterdam. De kanttekening die wij evenwel daarbij plaatsen, is dat dit (zeker in en tegen Utrecht) dan wel op een andere manier dient te gebeuren. Het uitgangspunt dat nooit uit het oog mag worden verloren, is of je als team zelf ook tot kansen komt en hoeveel keer er (daadwerkelijk) op het vijandelijke doel is geschoten. Heeft het dan toch te maken met gebrek aan bepaalde kwaliteiten? Of is de spelersgroep tijdens uitwedstrijden te bang om vooruit te durven voetballen? Een mentaal probleem?

Hoe je het wendt of keert, met risicoloosgeschuif achterin, het oeverloos tikkie breed en terug waarin doelman Padt "overuren draait", mag nooit de insteek zijn. Laten we hopen dat het team meer en meer bewust wordt dat de punten voorin moeten worden gehaald door meer de diepte te gaan zoeken en te gaan strijden om de kansen en de doelpunten.

Afsluitende training
Vandaag waren we (grotendeels) bij de laatste training. De (weers- en veld)omstandigheden waren prima. De training begon wat later dan gepland, tegen 14:40 uur. Mogelijk is er vooraf nog het één en ander doorgesproken in de kleedkamer. We zagen oefeningen met het korte pass- en tikwerk, daarna in groepjes het balletje hooghouden en kleine rondo's. Tot slot de partijvorm en het nemen van hoekschoppen.

Vanwege blessures zijn onze Zweden Rasmus Lindgren en Dino Islamovic helaas niet inzetbaar. 

De vermoedelijke opstelling
Padt, Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata, Maduro, Tibbling, Rusnak, De Leeuw, Linssen, Mahi

Na zeven jaar lijkt het ons wel weer eens tijd om de punten van Arnhem naar Groningen te vervoeren en Hertog II prooiloos achter te laten. Afgaande op de speelstijl van de Ernhemmers is onze verwachting dat zij zeker vooruit gaan voetballen en hoog druk zetten. Met de wedstrijd van Braga in de benen en nog geen 72 uur later (op de klok) zal het niet makkelijk zijn om nóg een keer alles te geven. Dit zal echter wel een vereiste zijn om de punten mee te nemen, waarbij aangetekend dat de competitie na zondag (vanwege interlands) een kleine twee weken stilligt.

Stijdend en op het tandvlees naar de eerste uitoverwinning van dit seizoen?

Come on FC!

Reacties:
renevanderes03-10-2015 om 17:52

Met de slappe wedstrijdinstelling in de uitwedstrijden van dit seizoen is de FC kansloos in Arnhem. Sorry punt uit.

campesino03-10-2015 om 19:54

in deze uitwedstrijd waarin de tegenstander weer sterker is dan groningen, zou het misschien slim zijn om weer met 5 verdedigers te spelen. (lijkt me ook handig voor de resterende europese uitwedstrijden  en utrecht voor de beker). en dan wat minder tikkies breed en 90% van de ballen naar voren spelen.

heb net sevilla barça gezien. barça is natuurlijk beter dan sevilla, maar sevilla speelde bijna alle ballen naar voren, wat regelmatig tot gevaar leide en een niet onverdiende 2-1 overwinning.

 

03-10-2015 om 20:09

goed idee!, maar wel een probleempje: ze hebben te weinig spelers die die lange bal kunnen aannemen en tegelijk kunnen beslissen waar de ruimte ligt...fysiek gesproken is iedere 2e bal voor de tegenstander en alleen Linssen maakt nog te indruk dat hij in z'n uppie  beslissend kan zijn. Verder ben ik bang dat i9n het laatste half uur de krachten in Gronings nadeeel zijn als Vitesse gaat "stormen" 

Maar je hebt verder gelijk...tenslotte is Vitesse geen Barcelona en die laten verdedigend ook wel eens een steek vallen.  Ik hoop dat Larsson  speelt.  en dat Tamata en Maduro in de wedstrijd komen... Dan kan er best nog wat 

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!