Terug

Deel deze pagina:

Stadionhuur FC in absolute en relatieve zin aan hoge kant

Door Redactie 22 reacties

FC Groningen werkt met een begroting van om en nabij de €17 miljoen. De huisvestingskosten bedragen in totaal €3,3 miljoen. De huur van stadion Euroborg bedraagt €1,8 miljoen en vormt samen met de trainings accomodaties, de water rekening en de energiekosten een aanzienlijk deel van de huisvestingslasten, bericht vandaag de Groninger Gezinsbode. Zoals bekend voert de clubleiding (al een tijdje) gesprekken met de gemeente Groningen over de verlaging van de kosten voor huur en onderhoud.

VI heeft onlangs een onderzoek gehouden onder de achttien Eredivisieclubs betreffende de huur of hypotheeklasten. Alleen de beursgenoteerde Amsterdammers werkten niet mee. FC Twente, Go Ahead, FC Dordrecht en Excelsior zijn eigenaar van hun stadion en betalen een hypotheek of hebben die inmiddels afgelost.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de stadionhuur voor FC Groningen zowel in absolute als in relatieve zin aan de hoge kant is. PSV betaalt € 2,4 miljoen erfpacht aan de gemeente Eindhoven voor het gebruik van de grond van het trainingscentrum als van het Philips stadion.

VI maakte een berekening op basis van de stadionhuur en het aantal plaatsen in het stadion.

Huurprijs stoelen in euro's

Heerenveen 126,43

FC Groningen 80,00

Feyenoord 78,16

Vitesse 70,58

AZ 64,61

Willem II  62,06

ADO den Haag 52,90

NAC Breda 47,36

FC Utrecht 46,30

Heracles 44,70

Cambuur 23,00

PEC Zwolle 20,00

Ter vergelijking : FC Utrecht betaalt € 1,1 miljoen voor 23.750 stoeltjes, PEC Zwolle € 250.000 voor 12.500 zitplaatsen

Reacties:
Marco11-12-2014 om 21:52

Is wel wat appels met peren vergelijken. Groningen krijgt er voor de huur ook een super mooi stadion voor terug. Wat wel opvalt is dat Ado, AZ en Nac minder betalen, terwijl die ook een nieuw stadion hebben. De gemeente Rotterdam lijkt de politiekosten middels de huur op Feyenoord te verhalen, dat stadion is al wel 3x in de boekhouding afgeschreven.

Joker12-12-2014 om 08:24

Er stond mij iets bij dat de huur van het stadion tijdens de opening om en nabij de 1 - 1,3 miljoen was. Als dit toen al bekend was dan snap ik even niet waarom de FC nu gaat mierenneuken over deze hoge huisvestigingskosten. Hans N. En consorten wisten dit al. Er zal vast wel een verhoging op zitten per zoveel jaar, maar als "bedrijf" zijnde weet je dit lijkt mij. De FC moeten kijken hoe ze buiten de transfers en entreegelden extra geld binnen kunnen halen! Die groene munten die eerder gewoon aluminiumkleur hadden waren in het begin € 1,60 en nu al € 2,-, maar dit terzijde... Oja, ik heb al een idee hoe er meer geld kan binnenkomen... Wat langer vertoeven op Europees niveau.... Come on FC!!!

0812Patrick12-12-2014 om 08:41

Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij is er een overeenkomst tussen de FC en de verhuurder, dat de huur per jaar omhoog zou gaan. In de jaren dat de recessie nog niet had toegeslagen, was dat natuurlijk ook geen probleem. Nu er wel sprake van is, lopen de economie en de huur van het stadion niet meer in 1 pas. Kortom, er zijn minder inkomsten uit bv de sponsoring en dergelijke, terwijl de lasten wel omhoog gaan. Dat is dus hetgene wat scheef is.

brummie12-12-2014 om 08:41

Miereneuken? toen de Euroborg opgeleverd werd, was de economie nog in haar hoogtijdagen. Je moet je afvragen of dermate hoge huisvestingskosten nog reeel zijn in deze tijd. Een (tijdelijke) verlaging van de huur is van groot belang voor fc. Kijk naar kantoor en winkelpanden, hierin zie je al langer dat huurder en verhuurder met elkaar om tafel gaan. De cijfers van vi spreken boekdelen.onze huisvestingskosten zijn substantieel hoger dan andere bvo s

appie happie12-12-2014 om 08:49

ik vind 2 euro voor 1 munt ook vrij duur...plastic beker koffie,cola(tank) en alcohol arm bier 2 euro....patat in karton (zo smaakt het ook) 2 euro...aldus..geef dan 11 munten voor 20Euro.

brummie12-12-2014 om 09:11

In de grolsch veste zijn de munten 2,25 per stuk, het kan ook duurder blijkt. Tja 2 euro mag wel iets aan de prijs zijn, maar is wel marktconform lijkt me. Ga eens naar de bios wat je daar betaald voor drinken en eten. Of een dagje uit naar een pretpark nog erger......

campesino12-12-2014 om 10:34

APPIE, JOKER, de muntjes duur? in barcelona kost een plastic bekertje fris of alcoholvrij bier 3,50 euro. terwijl het grootste deel van de bevolking nog geen 1000 euro per maand verdiend. en jullie vinden 2 euro durr???

12-12-2014 om 11:00

Waar hebben we het hier nou over? Over plastic bekertjes met koffie of over het veel te hoge stadionhuur. Wel "to the point" blijven alstublieft. De gemeente Groningen moet zich dood schamen om in deze tijd van recessie in bijna acht jaar tijd de huur met 2 mijoen te verhogen. En dan over mierenneuken te spreken? Het is precies als met het huren van een huis. Als de huurbaas zegt dat je een huurverhoging moet betalen dan heb je dat maar te doen en anders kan je oprotten. De club heeft geen andere keus en zal naar de pijpen van de Gemeente moeten dansen, want ja, de hoge heren in het stadhuis moeten toch hun dikke sigaren blijven roken en op het eind van het jaar hun zakken blijven vullen.:(:(:(

12-12-2014 om 11:14

Wat een onzin om nu te roepen, er zal vast een huurcontract zijn waarin staat wat de verhogingen zijn. Dus weet Hans nu ook al wat hij over 5 jaar moet betalen... Wist je toen je het afsloot! En anders moet Grunn gewoon een andere financier vinden en een nieuw stadion bouwen waarbij de nieuwe financier een lagere huur vraagt...

campesino12-12-2014 om 11:23

ok rob roy, de prijs van de de koffie is te laag (net als de entreeprijzen, veels te laag) en de huurprijs is absurd hoog. gewoon een jaar geen huur meer betalen. klaar! dan doet de gemeente wel water bij de wijn.

brummie12-12-2014 om 11:46

Duufke, dus fc mag niet onderhandelen, maar bijv. De jumbo en de wolff bioscoop wel? Wat is het verschil dan?

12-12-2014 om 12:28

Ja, Campesino, dat is een idee. Een jaar geen huur betalen en dan eens zien wat er dan gebeurt. Dat wordt dan lachen als de FC z'n thuiswedstrijden moet spelen op Corpus den Hoorn, of in het Be Quick stadion op de Esserberg. :D:D:lol:

12-12-2014 om 12:30

Duufke. Jij noemt dit onzin. Maar weet jij hoeveel huur jij gaat betalen over vijf jaar? Ik heb ook een huurcontract maar weet dit namelijk niet.:(

12-12-2014 om 18:17

brummie en rob roy Natuurlijk mag de fc onderhandelen maar Hans wist toen ze in dit stadion gingen dat de huur zou stijgen en ook wat dan de verhouding tov de begroting is. Er zal vast of een vast % of een cbs stijging in het contract staan. Alleen nu de sponsorinkomsten tegenvallen begint Hans te roepen en zoekt de media op van wat betalen wij veel. Als de inkomsten tegenvallen moet je in de variabele kosten snijden.... Maar ja Hans contracteert liever een Zeefuik die te zwaar is en als die jongen dan gaat aftrainen en op een beter gewicht is gewoon aan de kant te zetten... Dus kapitaalvernietiging aan de ene kant en dan moet de andere kant wat eigenlijk vast staat ( huur ) zich maar in bochten wringen om dit wanbeleid te compenseren Ik kan er moeilijk tegen dat direct de media weer gezocht wordt en maar roepen..... Hans is een prima voorzitter hoor en heeft ons Grunn veel goeds gebracht maar af en toe roept hij wel veel te snel en hard....

12-12-2014 om 18:39

Geen goeie argumenten ,man. Wat betreft Zeefuik is het gewoon een mentaliteitskwestie van de speler zelf. Ik weet niet wat er in zo'n huurcontract staat maar dat het nu te betalen bedrag véél te hoog is blijkt wel uit het onderzoek dat de VI heeft gedaan waarbij de FC op één na de hoogste stadionhuur betaalt van de hele eredivisie en dat dhr.Nijland hiertegen ageert is mijns inziens z'n volste recht. En praat me niet van de gemeente Groningen. Ik heb er 27 jaar van m'n leven gewerkt en als je dan ziet en hoort hoe er daar met geld wordt omgegaan, nou dan mag de FCG wel gratis gebruik blijven maken van de Euroborg.:(:(:(

Marco12-12-2014 om 22:11

Denk dat er weinig lokale overheden zijn die zo'n stadion zouden realiseren in de situatie waarin Groningen zich destijds bevond. Onderin de eredivisie/gedegradeerd met een schuldenlast. Groningen kan ik mogelijk in gesprek gaan met de gemeente om het stadion over te nemen, of een bank je meer clementie verschaft dan een gemeente is de vraag. Beste voor Groningen is financieel matigen, sportief succes. Je in de beker laten uitschakelen thuis tegen NEC of Europees door Aberdeen dat soort grappen kost je al snel een half miljoen.

Hoekie12-12-2014 om 22:47

Financieel matigen begint met het doornemen waar al het geld naar toe gaat en daar waar mogelijk per post acties ui te zetten die tot een besparing moeten leiden. Belangrijke post is de stadionlasten. Gezien de lage rentestand in vergelijking met bijna 10 jaar geleden is herfinanciering wellicht mogelijk. De gemeente kan niet achterover leunen als de hele wereld om ons heen veranderd. mooi dat vi inzicht geeft dat de fc wel erg veel geld kwijt is. Over Zeefuik: er is een kleine fanclub die hem blijft steunen ook al is hij 120 kilo en zelfs als hij hooguit een half uur op niveau kan spelen. Intern zijn ze bij Groningen daar al lang uit. Zowel Zeefuik als zijn fans zitten nu al een tijdje in de ontkenningsfase. In de volgende fase wordt ook dit probleem opgelost en zijn we eindelijk klaar met deze groep.

FCGmijnclub12-12-2014 om 23:07

:agreed::clap::clap::clap::clap::clap:

FCGmijnclub13-12-2014 om 00:08

??? Hangt het bij jou nu allemaal af van lengte of van puur voetballend vermogen? Ik denk nog vaak met weemoed terug aan spelers zoals Jan van Dijk voor het "fijne schaafwerk" en Jos Roossien.....creatieve intelligente middenvelder..... Waren dit grote spelers Bokko? In daden zeker - maar niet in de door jou zo genoemde verafschuwde gebrek aan lengte.... Chery is notabene de kleinste in de namen die jij nu opnoemt (misschien is hij wel de beste speler van dit moment) en heeft bij jou een ereplaats op basis van foutieve uitspraken. Je spreekt jezelf nu wel heel erg tegen.....:(:(:( Wellicht toch sprake van de hierboven genoemde ontkenningsfase??? En ik snap ook werkelijk niets van je aannames dat we Barca willen nadoen en dat Stoke City ons voorbeeld moet zijn. Wij zijn FC Groningen, de trots van het noorden en zullen nooit Barca worden, laat staan Stoke City! En wij eren iconen als Djurovski en Drent. Spelers waar we met veel plezier aan terugdenken en die veel hebben betekend voor onze FC...

13-12-2014 om 11:35

Ja Marco, je hebt altijd mensen die er anders over denken, maar feit blijft dat de gemeente Groningen in heel veel zaken een te grote broek heeft aangetrokken met o.a het Forum en Meerstad en niet te vergeten de afschrijving van de grond in De Held (fase 2). Dit alles kost miljoenen die zomaar over de balk zijn gesmeten en waar onze club nu enigszins voor moet bloeden.Verder wil ik "het kasteel" aan het Zuiderdiep noemen waar de bazen van Openbare Werken de werkelijke boosdoeners zijn van deze stad en waar wekelijks met geld wordt gesmeten.Dit alles ter eer en glorie van deze mooie stad en waar onze FC-Groningen uiteindelijk de dupe van is.:(:(

Hoekie13-12-2014 om 15:42

fcgmijnclup :thumbsup: Het klopt inderdaad dat Bokko zichzelf continu aan het tegenspreken is. In de ontkenningsfase is dat heel normaal. Helder denken wordt lastig als hij onze argumenten als tegenargumenten gaat gebruiken. Maar nu even serieus. Als zeefuik toch zo goed is waarom komt er dan niet een club voor hem? Publiek geheim is dat Fc Groningen zelfs wil bijbetalen (een deel van zijn salaris komt dan voor rekening van Groningen) om van hem af te zijn. in de ontkenningsfase wordt de schuld altijd bij een ander gelegd. Het is maar dat je dat even weet.

appie happie13-12-2014 om 16:47

Lijfsbehoud..ik vind het passend;)

U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!